Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Negyven éve segíti munkájával a tornászokat / Hívják külföldre is, de Horváth Péter a magyar tornáért kíván tenni

2008. december 12. 13:01
Decemberben ünnepli negyven éves jubileumát a Veszprémi Torna Club. Az évforduló apropójából Horváth Pétert, az egyesület elnökét kérdezte a Helyi Téma a múltról, s a jelenről.

- A női és a férfi torna különválásától számítjuk a negyven évet, ennek az volt az oka, hogy a női szakág lényegesen erősebb volt a férfinál, s a versenyzők nem kívántak együtt dolgozni. Aktív résztvevője voltam a folyamatnak, hiszen akkoriban még tornáztam, azóta pedig edzőként dolgozom a klubnál. A Bakony Vegyész Torna Club keretein belül 1969-ben megalakult a Veszprémi Sportiskola, amely tornával, vívással, atlétikával és labdarúgással foglalkozott. Ezt követően a Veszprémi Sportegyesületbe tömörült tizenegy szakosztály, azonban később felismerték, hogy egy ekkora egyesületet nem lehet fenntartani, s a szakosztályok megpróbáltak önállóan tevékenykedni. Ekkor választottuk a Veszprémi Torna Club nevet, amelynek már a század elejére nyúló hagyományai is vannak. - ismertette a klub történetét Horváth.

Az elmúlt négy évtized legkiemelkedőbb eredménye, hogy Bartalfi Krisztina Szöulban, a nyolcadik helyezett magyar csapat tartalék tagjaként részt vehetett az olimpián. Számos klasszis, rengeteg válogatott versenyző, több világ- és Európa-bajnoki részvétel áll a klub eredményei között. Horváth Pétert mindemellett hatalmas büszkeséggel tölti el, hogy mindkét gyermeke vallja, hogy édesapjuknak, illetve a Veszprémben töltött éveknek köszönhetik, hogy jelenleg megbecsült és sikeres edzők külföldön.

- Világszerte rengeteg magyar edző dolgozik, akiket nagyon megbecsülnek. A velem egykorú szakemberek - akikkel annak idején együtt tornáztam - mindannyian külföldön dolgoznak. Idehaza sem anyagilag, sem erkölcsileg nem vagyunk megbecsülve. Lehetőségeim nekem is voltak, s a mai napig is vannak, de én nem kívánok elmenni az országból. dr. Magyar Zoltán barátommal inkább megpróbáljuk fellendíteni a torna életet Veszprémben. Ez a célom, s hogy ez mennyire lehet sikeres, azt nagymértékben meg fogják határozni az anyagiak. - vetíti előre a klub elnöke.

Élete meghatározó élményének tartja, hogy a legnagyobb nemzetközi viadalokra is eljuthatott. Járt többek között az Amerika-kupán, illetve Tokióban, ahol a sportág legnagyobb klasszisaival - Endo, Cukahara - került baráti kapcsolatba.

Jelenleg mintegy háromszáz sportolója van a VTC-nek. A kisóvodásoktól kezdődően egészen a huszonhat évesekig. A legnagyobb sikert idén Török Zsuzsa aratta, aki részt vehetett a dániai Európa-bajnokságon. Horváth Péter szakmai vezető mellett Eszenyi Bernadett, Németh Helga, Szokoly Réka és Árkovits Krisztina foglalkozik a tornászokkal.

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.