Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gasztronauta: a spagetti

2013. december 30. 10:03 // Forrás: Veszprém Portré / vportre.hu
A Veszprém Portré legújabb száma az egykori Index Veszprém gasztrorovatából is kigyűjtött néhány gyöngyszemet. Tóth Loon írása a spagettiről.

Sophia Loren szerint az örök szépség titka egyszerű: „csupán szeretni kell az életet, meg a spagettit”. Nos, mi szeretjük mindkettőt… 

A spagetti ugyebár az a hosszú, vékony tésztaféle, neve az olasz spaghetto szó többes számából származik, amely a „spago” kicsinyítőképzős alakja. Jelentése: „vékony húr”. A „spagetti” szó nyelvileg „kicsi húrnak” is fordítható. Alfajai a spagettini (vékony spagettit) és a spagettoni (vastag spagetti). No, csapjunk a húrok közé! 

(Ne fogjon senki könnyelműen az ilyen húrok pengetésinek, ha türelmetlen. Vannak ugyan olyan receptúrák is, amelyeken 10 perc alatt túl lehet esni, de mi most sem ezekkel foglalkozunk. Jöjjön egy 4 órás receptke…) 

Először is – mit sem törődve a reggeli merevedésünkkel – igyunk egy pohárka  rumot, hogy felébredjünk. Lehetőleg Captain Morgan-t. Vagy Bacardi 151-et. Ha a gyomrunk berzenkedne, igyuk kávéban. Ez kell a tisztánlátás végett… 

Másodszor – mossuk el a kedvenc óriás-serpenyőnket, amiben előző este mangalicaszalonnán karamellizált vöröshagymán sütöttünk tükörtojást a beteg gyomrunknak. 

Ne törődjünk a sok használt forralt boros bögrével, amivel tele van a konyha a tegnapi buli után, ezeket nagyvonalúan hagyjuk szeretett szerelmünk, menyasszonyunk, házisárkányunk és szexrabszolgánk gondos kezeire… 

Hámozzunk és kockázzunk fel két jóféle vereshagymát. Hidegen sajtolt olivát löttyintsünk a serpenyőbe, és pároljuk meg. Ha már üvegesedik, vegyünk elő egy üveg száraz fehérbort – mondjuk villányi Hárslevelűt –, kóstoljuk meg, és ha jó, öntsünk egy decit a hagymára. 

Hagyjuk elpárologni. Ezalatt nyugodt lélekkel megihatunk egy pohár bort. Vagy kettőt. 

Fél  kiló darált húsra van szükségünk. Természetesen a legjobb a borjú lenne, de mi most – így adóbevallások után – megelégszünk a marha-sertés keverékkel is. 

Nagyon fontos, hogy a darált húst alaposan szétmorzsolva keverjük a hagymához, így nem lesz darabos. 

Amíg fehéredik a hús, kiugrunk a kertbe, ahol még most is – február!!! – tudunk szedni egy kis friss szurokfüvet (oregánó, origanum vulgare) meg két zsályalevelet. 

Ezeket összekaszaboljuk pár gerezd fokhagymával, és 3 deci borral a húshoz engedjük. 

Lassú tűzön hagyjuk békén. Inkább iszogassunk… 

Itt megállhatunk egy pár gondolatnyit. A kedvenc szúgóm borjúhúsból készül, és vajon párolódik, nincs benne vöröshagyma, csak kakukkfű, bazsalikom, fokhagyma, sok hámozott és magozott paradicsom, 3 zellerszár (halványító típusú), és sok bor, amivel 4 órán keresztül locsolgatod, miközben a húst szétfőzöd atomjaira. De ma nem ilyet csinálunk, hanem tejszíneset, mert a bordám ehhez vett hozzávalót. Sebaj. 

Megbontjuk a második üveg bort, mert az első már nem jó. Hiszen üres. Aztán felfedezzük, hogy sajnos a tésztafőző fazékban készült tegnap a forralt bor. Ilyenkor szabad, sőt illik káromkodni. Mosogatni meg egyenesen muszáj… 

Löttyintünk a húsra is egy kis bort, a poharunkba is. 

Időnk, mint pelyva… Megkóstoljuk és konstatáljuk,  hogy a zsálya-szurokfű-fokhagyma hármas zseniális, mint mi magunk. Ezután kimegyünk az udvarra, a friss levegőre, mert az öndicséret büdös… 

Két óra főddögélés után már nem pótoljuk  a levét borral, hagyjuk elpárologni, és hozzáadjuk a főzőtejszínt, úgy három-négy decit… És összerottyantjuk 30 deka reszelt sajttal. 

Megkóstoljuk, és fűszerezzük ízlés szerint egy kis fehérborssal, vagy amihez úri gusztusunk támad. 

Közben – majd elfelejtettem – felrakjuk a tésztavizet. Csak egy kis sót szórunk bele, nem követünk el semmi olajos böszmeséget! Tésztát mindig olaszt használunk, de nem Barillát, és egyéb drága kirakat-spagettit, hanem valami nónémet. Az ugyanolyan finom lesz, csak olcsóbb… Kizárólag fogkeményre főzzük, szűrés után megforgatjuk 5 deka vajban, és beleeresztjük a szúgónkba. 

Itt összerottyantjuk – hiszen itt puhul meg a tésztánk, és felszívja a szúgót. Tálalunk, bőségesen megszórjuk reszelt parmezánnal, esetleg füstölt sajttal, hátradőlünk, és bezsebeljük a dicséreteket… 

És fehérbort iszunk mellé. Sokat.

Veszprém Portré / vportre.hu

vehir
vehir
vehir
vehir.hu
további cikkek
484034858_662283036306857_1211727768591780229_n
484034858_662283036306857_1211727768591780229_n
484034858_662283036306857_1211727768591780229_n
125 éve született Saint-Exupéry, aki eltűnésével is legendát teremtett A Kis herceg szerzője 125 éve, 1900. június 29-én látta meg a napvilágot egy arisztokrata családban Lyonban. Antoine de Saint-Exupéry irodalmi, és egyben repüléstörténeti ikonná is vált: bejárta a világot, megírta minden idők egyik legfordítottabb könyvét, majd rejtélyes körülmények között eltűnt 1944 nyarán. Sorsa azóta is a XX. század egyik legnagyobb talánya. tegnap 15:58
kabociade-23
kabociade-23
kabociade-23
Mesék, nevetés és kaland a hétvégi Kabóciádén Június utolsó hétvégéjén ismét megtelt élettel a veszprémi Kabóca kert és a Szerelem-sziget: a 32. Kabóciádé Családi Fesztivál három napon át várta a gyerekeket, szülőket, nagyszülőket, kíváncsiakat és bábszínház-rajongókat. Az ország egyik legkedvesebb családi eseményének számító programsorozat idén a magyar bábművészet egyik legnagyobb alakja, Kemény Henrik előtt tisztelgett, aki pontosan száz évvel ezelőtt született. tegnap 13:49
szemle77-19
szemle77-19
szemle77-19
Hadijelentés a múltból A várostörténet nem puszta emlékek és évszámok halmaza: élő kapcsolatokat, elhivatott kutatókat, és újra feltett kérdéseket takar. Erről tett tanúbizonyságot a Veszprémi Szemle legújabb, 77. lapszámának bemutatója is, amelyet június 27-én rendeztek meg az Eötvös Károly Könyvtár Kisfaludy termében.  tegnap 12:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.