Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit hoz 2014? Az ellenzék válaszol

2014. január 6. 23:43
Megkérdeztük az ellenzéki önkormányzati képviselőket, hogyan értékelik az elmúlt évet, és mit várnak 2014-től. Írásbeli kérdésünkre Nagy Piroska, Forgóné Kelemen Judit, Gerstmár Ferenc és Hartmann Ferenc válaszolt.

Nagy Piroska (független képviselő, bizottsági elnök):

"A 2013. év az önkormányzatok kísérleti éve volt. A jelentős feladatátcsoportosítási és forrásszabályozási átalakítások bizonytalanságokkal terhes évet hagyott maga után.

Az adósságkonszolidáció pozitív hatását beárnyékolta a közszolgáltatások működtetésének eredményességét negatívan befolyásoló - a lakosság nagy részét kedvezően érintő - rezsicsökkentés.

A közgyűlési és bizottsági munkát a közmegegyezéses döntéshozatal távolról sem jellemezte, de több szakmai munkát és vitát tapasztaltam, mint az ezt megelőző években. Azt vártam ettől az évtől, hogy már nagyobb egység mutatkozik olyan kérdésekben, amelyek hosszú távon meghatározhatják (2014-2020) a város kitöréspontjait, amely embereket és fejlesztési célokat összeköt, és nem szétválaszt.

A városunk fejlődését tekintve azt remélem, hogy 2014-2020 közötti uniós források időszakában a kormányzat – javaslatom szerint is - átgondolja a nagyvárosok, így Veszprém ellátott/átvett feladataihoz mérten több forrást érdemel!

2014 évben bízom abban, hogy a 3 választás nem zavarja meg az emberek józan ítélőképességét, a pártok is képesek lesznek önmérsékletre, elsősorban a nemzetgazdaság érdekit nézve, a közjót szolgáló konszenzusra jutnak!

Mindenkinek szerencsés újesztendőt kívánok!"


Forgóné Kelemen Judit (Jobbik): 

"2013 az álságos kormányzati átverések éve volt. Legjobb példa erre a rezsicsökkentés. Noha általunk is támogatandóan csökkentették a közszolgáltatások díjait, azonban a másik oldalról pl. a szemétszállítási díj esetén csak itt Veszprémben a szolgáltató 400 millió forint kompenzációt kap félévente a központi költségvetésből, a kiesett veszteségei pótlására. Ezt a közpénzt két féle módon tudja az állam előteremteni: adóemeléssel, vagy hitelfelvétellel. Mindkét esetben végső soron mi, állampolgárok leszünk a „fizető fél”. 2013-at a mutyik évének is nevezhetnénk - föld mutyi, trafik mutyi, pénztárgép mutyi stb. Számunkra különösen fájdalmas a hazug földtörvény meghozatala a forradalmi 2/3-al. A magyar földet külföldiek kezére játszotta át a Fidesz.

Az önkormányzati adósság átvállalása is a kormány sikerpropagandájának része, ami szintén a közös kasszába kerül közös adósságként, amit végül mi adófizetők fizetünk meg együttesen. Az adósság nem vész el csak átalakul. (Önkormányzatiból államivá.)

2014 a választások - reményeink szerint a változások - éve, amikor is az országban olyan hatalmi viszonyok alakulnak ki, melyek végre a magyar nemzet érdekeit szolgálják. A Jobbik ezért dolgozik, és ennek támogatására kéri a magyar polgárokat is.

A szebb jövőt nem lehet megállítani!"


Gerstmár Ferenc (LMP):

"Úgy látom, 2013 sokaknál a beletörődés éve volt. Esterházy Péter fogalmazta meg a karácsonyi Élet és Irodalomban a következő gondolatot: „Nem állítom, hogy ez egy olyan ország, amelyben félni kell. De kormánya dús, kormánya jó, legelőin fű kövér és használt, úgyhogy, ha valaki mégis félni kívánna, akkor ennek megvannak a föltételei, meg vannak teremtve. Tárgyszerűen lehet félni, ha erre van igény.”

Az emberek többségének persze a félelemre nincs igénye, de belefásult és beletörődött abba, ami körül veszi. Abba, hogy a társadalmi egyeztetések teljesen formálissá váltak, kiüresedtek. Abba, hogy a döntések számára átláthatatlan folyamatokban születnek. Abba, hogy a hatalom – bár olykor úgy tesz - nem nagyon kíváncsi mások véleményére. Abba, hogy úgy érzi, magára hagyták. Ennek következtében az elmúlt négy évben fokozódott az állampolgárok eltávolodása a politikától. 2014 egyik fontos feladata a negatív folyamatok megfordítása. Változás csak így képzelhető el. Félni nem kell. Cselekedni viszont muszáj."


Hartmann Ferenc (MSZP):

"2013-ban folytatódott a Fidesz hatalmi koncentrációja, az önkormányzatiság gyengítése, a helyi intézmények, feladatok és jogkörök elvétele. A felelőtlenül gazdálkodó önkormányzatok adósságát közpénzekből átvállalta a kormány, de közben folytatta azok forráselvonását.

Veszprém a megyei jogú városok középmezőnyébe süllyedt. A lakosok 90 %-a adózik. Az egy lakosra jutó adóteher alapján dobogós a város, míg az adókedvezményeknél majdnem az utolsó.

Veszprém bővült, szépült a szocialista kormány által támogatott fejlesztések révén, de sok esetben lett volna ésszerűbb, városképi szempontból jobb és olcsóbb megoldás is annál, amihez a városvezetés görcsösen ragaszkodott.

Remélem jövőre nem lesz újabb trafik-, föld- és takarékmutyi, nem stadionokra, hanem a szegényekre és egészségügyre költünk milliárdokat.

Azt várom, hogy 2014-ben elkezdődik a változás és a kormányváltó ellenzéknek sikerül megvalósítani egy igazságos, biztonságos, jólétet és szabadságot adó Magyarországot."

vehir.hu
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Parkot szeretnének az Úttörőház helyére Mi a városvezetés szándéka a Kopácsi utcai ingatlannal, ahol egykor az Úttörőház állt? Erre szeretne választ kapni Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő. 2024. április 16. 14:28 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.