Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra

2024. április 15. 19:20
Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson.

Elsősorban az LMP által képviselt zöld értékek voltak azok, amik meggyőzték az Együtt Veszprémért Egyesület tagságát arról, hogy soraikba vegyék Gerstmár Ferencet is. Így pedig az önkormányzatban 2010 óta politizáló politikus ezúttal nem a baloldali pártok összefogásában, de nem is egyedül indul újra képviselőnek.

Erről hétfőn délelőtt tájékoztatták a helyi sajtót, ahol Eszenyi László, az Együtt Veszprémért elnöke ismét aláhúzta azt, amit már zászlóbontásukkor is elmondott: nem szeretnék, hogy szervezetük a politikai pártok játszótere lenne, valamint elsősorban programpontok mentén politizálnának, amiben a fenntartható környezet megteremtése kulcsfontosságú nekik.

Eszenyi László és Adamecz ZoltánEszenyi László és Adamecz Zoltán

A Gerstmárral való megállapodásnál is ez volt az elsődleges szempont, habár nem ment olyan könnyen mindez, többször zárt ajtók mögött hosszú órákon át egyezkedtek. Egy ilyen alkalomról portálunk is hírt szerzett még februárban, amikor Gerstmár mellett Ungár Péter, az LMP országos társelnöke is eljött Veszprémbe, hogy személyesen is kiálljon az összefogásuk mellett.

Akkor Adamecz a Vehírnek azt mondta, hogy amennyiben egy párt garantálni tudja, hogy helyi politikusa a város érdekét a pártja felett állónak tartja, akkor nem zárkóznak el az együttműködéstől.

Hétfőn már úgy vezette fel mindezt, hogy Gerstmár félretette a pártérdekeit, miközben Veszprém zöld jövőjével kapcsolatban az elképzeléseik találkoztak, így pedig minden feltétel teljesült ahhoz, hogy bevegyék a csapatukba a tizenkét jelölt közé. (Ugyanennek a feltételnek a helyi Lokálpatrióták, azaz az elsősorban a lakótelepen tevékenykedő civil szervezet is megfelelt, de erre kicsit később visszatérünk még.)

Eszenyi László, Adamecz Zoltán és Gerstmár FerencEszenyi László, Adamecz Zoltán és Gerstmár Ferenc

A sajtótájékoztatón Gerstmár Ferenc is megszólalt, ő először megerősítette azt, hogy az LMP Veszprémben jelölő szervezetként nem állít polgármester- és képviselőjelölteket. Amennyiben sikeresen szerepelnek június 9-én, akkor az új közgyűlésben közös képviselőcsoportot fognak létrehozni, miközben ő továbbra is az LMP politikusa marad.

Hozzátette még, hogy a Zöld Veszprém Programot már átadta az egyesületnek, aminek megvalósításán közösen szeretnének dolgozni.

Gerstmár egyébként ugyanúgy a 2-es számú választókerületben fog elindulni, ahol öt éve már nyert egyéniben, igaz akkor még a baloldali pártok összefogásának tagjaként Hartmann Ferenc (MSZP) oldalán, aki legutóbb kvázi árulónak nevezte őt, akit majd "megbüntetnek a választók.

Ezzel együtt véglegessé vált az a tizenkét ember is, akik az Együtt Veszprémért színeiben megmérettetik magukat az önkormányzati választáson. A polgármesterségért Adamecz Zoltán száll ringbe Porga Gyula (Fidesz-KDNP) és Hartmann Ferenc (Híd a Városért Egyesület, valójában a DK, MSZP, Momentum, Párbeszéd-Zöldek és Reformerek pártok összefogása) ellen.

Körzetenként pedig mindenhol lesz saját jelöltjük.

1-es számú választókerület (Gyulafirátót is Kádárta): Guti László
2-es számú választókerület (Bakonyalja): Gerstmár Ferenc
3-mas számú választókerület (Jutasi-lakótelep keleti része): Pál Endre
4-es számú választókerület (Jutasi-lakótelep nyugati része: Kavalecz Tibor. (Ő egyébként a Lokálpatrióták tagja, akik öt évvel ezelőtt önállóan indultak a választáson és összesen hét körzetben indítottak jelöltet. Mostanra egyedül Kavalecz Tibor maradt aktív a veszprémi közélet politikai színterén. Érdemes megemlíteni, hogy 2019-ben éppen Gerstmár ellen indult és maradt alul a 2-es körzetben.)
5-ös számú választókerület (Március 15. utca és környéke): Racsmány Zoltán
6-os számú választókerület (kertváros): Koronczai Péter
7-es számú választókerület (Cholnoky-lakótelep): Major Dóra
8-as számú választókerület (Cholnoky-lakótelep, Kalmár tér és Szabadságpuszta): Simon Tamás
9-es számú választókerület (Egyetemváros): Vassányi Bulcsú
10-es számú választókerület (belváros és Újtelep): Eszenyi László
11-es számú választókerület (Jeruzsálemhegy, Endrődi-lakótelep): Herczeg István
12-es számú választókerület (Dózsaváros, Csererdő, Jutaspuszta): Adamecz Zoltán. (Tehát Adamecz amellett, hogy polgármesternek is elindul, a 12-es körzetben képviselő is lenne.)

Az Együtt Veszprémért képviselőjelöltjeiAz Együtt Veszprémért képviselőjelöltjei

Portálunk arra is kíváncsi volt, hogy a közös listán milyen sorrendben fognak szerepelni az Együtt Veszprémért jelöltjei. Kérdésünkre Adamecz Zoltán elmondta, hogy a listavezető ő lesz, Gerstmár pedig a második helyen fog szerepelni. Ez a döntés egyébként ellene megy annak a politikai szokásjognak, hogy általában a pártok, vagy egyesületek elnökei szokták vezetni a listát, ebben az esetben Eszenyi László viszont a saját döntése értelmében nem is fog szerepelni a listán. Ezt egyébként egy politikai üzenetnek is szánják, miszerint nekik nem a biztos pozíciók a fontosak, hanem az aktív cselekvés.

Az aláírásgyűjtés most szombaton kezdődik. Korábban még a Mi Hazánk Mozgalom jelezte, hogy terveik szerint mind a 12 körzetben indítanak jelöltet Veszprémben, de róluk egyelőre nincs hír.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni Porga Gyula Porga Gyula az ATV-n: vannak még célok, amiket el szeretnénk érni Porga Gyula, Veszprém polgármestere volt az ATV Egyenes beszéd című műsorának a vendége, ahol a VOKS 2024 rovatban szóba került az is, hogy mi motiválja tizennégy év városvezetői munka után még, reagált a helyi ellenzék kritikáira, valamint arra is, hogy milyen indíttatásból vett részt a Telekom Veszprém szurkolói által szervezett megmozduláson a kudarcos BL-szereplést követően. 2024. május 22. 11:19 Már nyomtatják a szavazólapokat Már nyomtatják a szavazólapokat Már nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban szerdán sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, "dobozolják" azokat szavazóköri bontásban. 2024. május 22. 12:53 Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Ezekre a politikai csatákra lehet számítani Veszprém vármegye többi településén Valahol már most eldőlt, hogy nem lesz változás a polgármesteri székben, máshol pedig az, hogy bármi történik az önkormányzati választáson, egészen biztos, hogy új vezetője lesz a településnek. Szétnéztünk Veszprém határán túl, hogy a környező településeken és a vármegye nagyobb városaiban kik és milyen színekben indulnak polgármesternek. 2024. május 21. 14:10 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott választás 2024 Gyurcsány Ferenc: Veszprém nem gyarapodott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is megpróbált fogást találni Porga Gyula polgármesteren, inkább kevesebb, mint több sikerrel. A volt miniszterelnök csütörtökön látogatott el Veszprémbe, hogy részt vegyen a baloldali pártok által szervezett Európa-napon a Kálvin parkban. 2024. május 10. 15:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.