Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje

2024. február 27. 3:15
Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben.

Az LMP kivételével a baloldalról az összes országos ellenzéki párt képviselője eljött Veszprémbe, hogy hétfő délután felsorakozzanak Hartmann Ferenc mögött, aki ennek az ellenzéki koalíciónak lesz a polgármester-jelöltje immáron hivatalosan is a júniusi választáson.

A megyei könyvtár Kisfaludy-termében tartott sajtótájékoztatón jelen volt Tüttő Kata az MSZP részéről – ő egyébként Budapest városüzemeltetési alpolgármestere – Barabás Richárd, a Párbeszéd – Zöldek politikusa, Deli Tamás Győző a Momentumból, valamint a már említett Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége, a DK európai parlamenti képviselője.

A felsorolt négy politikai párton kívül a roll-upok között feltűnt egy kakukktojás ötödik szervezet neve is, a Híd a Városért Egyesületé, akik a politikában jól csengő civil vonalat hivatottak erősíteni a választási koalíción belül.

A rendezvény házigazdája is az egyesület színeiben lépett a színpadra, Somfai Attila elsőként Dobrev Klárát kérte fel, hogy beszéljen a jelenlévőkhöz. Köztük egyébként ott voltak az ellenzék jelenlegi önkormányzati képviselői is, többek közt Katanics Sándor, akinek a Gyurcsány-párttal való szakítása 2021-ben nagy visszhangot váltott ki a helyi, de még az országos politikában is, most mégis úgy tűnik, hogy újra egy zászló alatt vonulnak harcba a választáson.

Visszatérve Gyurcsány feleségéhez, az országos médiából már ismert hangzatos retorikai megoldások ezúttal sem maradtak el, bár tartalmilag csak korlátozottan sikerült Veszprémre szabnia az üzenetét, hogy miért érdemes Hartmann polgármesteri ambícióit támogatni.

Dobrev Klára a jelenlegi városvezetést pártszolgának nevezte és számon kért rajtuk olyan kormányzati hatáskörbe tartozó intézkedéseket, mint az egészségügy állapota, vagy éppen az iskolák államosítása, pontosabban, hogy nem emeltek hangot ezek ellen. A listába becsúszott a munkahelytemetés problematikája is, habár Veszprémben a köztudott, hogy az itteni cégek elsősorban inkább munkaerőhiánnyal küzdenek.

Ami viszont már helyénálló adat volt, az az, hogy utoljára a 2000-es évek első felében épültek szociális bérlakások Veszprémben, pont, amikor Hartmann Ferenc alpolgármester volt.

A DK-s szociáldemokrata jelző után Barabás Richárd a Párbeszéd – Zöldek politikusa a saját pártjának színeivel is felruházta Hartmannt, azaz, mint Veszprém igazi „zöld” politikusa hivatkozott rá. Ezt elsősorban a korábbi hulladéklerakó ügye melletti kiállására alapozta, valamint a lakóházak szigetelési programjára, amit Hartmann gondozott még korábban.

Az eseményen felszólalt Grőber Attila is. A pápai politikus, aki tavaly tavasszal lépett át az MSZP-ből a DK-ba régi barátjának nevezte Hartmannt és méltatása is inkább személyes jellegű volt. Ebben tapasztalt és tisztességes embernek nevezte a jelöltet, akinek szlogenje is e két szóból áll össze.

A politikai retorikához Tüttő Kata (MSZP) rántotta vissza az eseményt, ő elsősorban az önkormányzatokról beszélt, mint a demokrácia utolsó bástyái, amit véleménye szerint a mostani kormány lerombolt. Az ellenzéki városvezetőknek pedig az lesz a dolga, hogy ezeket újra az alapoktól indulva felépítsék.

A méltatások után Hartmann Ferenc is kiállt az emberek elé, aki mindenekelőtt megköszönte a pártok és az emberek támogatását. Ugyanakkor nem felejtette el szó nélkül hagyni azt, hogy az LMP nem véletlenül nincsen ott az ő összefogásukban. Név szerint Gerstmár Ferencet külön kiemelte, aki helyi képviselőként nem őket, hanem az Adamecz Zoltán-féle Együtt Veszprémért civil formátumot választotta partnerének. Ezt a külön indulást márpedig a választók meg fogják majd büntetni, fogalmazott Hartmann.

Ami a saját helyzetét illeti a városi közéleten belül, felidézte, hogy alpolgármestersége idején jutott be először Veszprém az ország három legélhetőbb városa közé, amely törekvést aztán a Fidesz-vezetés is folytatott, viszont elhagyták belőle a szociális érzékenységet, fogalmazta meg kritikáját Hartmann. Felszólalásában egyébként főleg ezek, a mostani városvezetéssel szembeni kritikák hangoztak el, úgy mint a 8-as út fejlesztésének leállítása, vagy az aranyosvölgyi völgyhíd eddig meg nem valósult ígérete, amelyeknél elsősorban a lobbierőt hiányolta, hiszen ezek kormányzati beruházások lettek volna.

Szerinte az EKF sikeres volt és sokat nyert vele Veszprém, de a programra költött pénzek útja sokszor ellenőrizhetetlen volt, amin ő szintén változtatna a jövőben. Megemlítette még a lőtér problémáját a rátótiak körében, vagy éppen a VHK és Bakonykarszt eladását, mint hibás döntést a városvezetésről. Erről a két esetről egyébként itt és itt mi is írtunk.

Hartmann programja sok konkrétumot nem tartalmazott, sokkal inkább egy összefoglalója volt annak, amit a korábbi években a közgyűléseken, vagy helyi sajtótájékoztatókon elmondott. Annyit azért ki lehetett belőle olvasni, hogy elsősorban klasszikus szociális alapon állna hozzá a városfejlesztéshez. Ezen kívül a nyilvánosság erősítése érdekében megígérte, amennyiben polgármester lesz, a városi közgyűlések tudósítását élőben lehet majd követni.

Hajas Bálint
további cikkek
Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. 2024. április 22. 16:29 Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Porga Gyula pár óra alatt összegyűjtötte az ajánlásokat Nem sokkal szombat déli tizenkettő óra után Porga Gyula polgármester a Facebookon bejelentette, hogy össze is gyűjtötte a választási induláshoz szükséges aláírást. 2024. április 20. 13:12 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés választás 2024 Ma kezdődik a kampány és az ajánlásgyűjtés Ma indul a választási kampány Magyarországon, és mától kaphatják meg a jelöltek és jelölőszervezetek a választási irodáktól az ajánlóíveket a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, a nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) tagjainak választásán induláshoz. 2024. április 20. 8:46 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra választás 2024 Nehezen, de sikerült megegyezni: összeállt az Adamecz-Gerstmár páros a választásra Hétfő délelőtt hivatalosan véget ért az a több hónapig tartó politikai egyezkedés, aminek a végén Gerstmár Ferenc LMP-s baloldali önkormányzati képviselő az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért civil összefogáshoz csatlakozott. Ezzel együtt nyilvános lett az a tizenkét fős lista is, amivel elindulnak a júniusi önkormányzati választáson. 2024. április 15. 19:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.