Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy kor, ahol kampányolni kell a házasságért

2014. február 11. 20:51
Poór Balázs életmód-rehabilitáció szakértő beszélt Válás és kommunikáció című előadás sorozata kapcsán arról, miért bomlik fel egy házasság, s egyáltalán miről szól a jó házasság – kedden, a Városi Művelődési Központban.

Senki számára sem újdonság már, milyen borzasztó mértéket öltött ma Magyarországon a válások száma. Gyakorlatilag eljutottunk arra a pontra, amikor kampányolni kell a házasság mellett. De tudjuk egyáltalán, mi a házasság? Csak egy papír? Vegyük úgy, hogy nem. Akkor talán egy fogadalom, egy eskü? Ez esetben viszont miért szegjük meg? Ha egy katonát besoroznak és leteszi az esküjét, hogy a hazáját fogja szolgálni minden körülmények között, akkor ahhoz tartja is magát. Ugyanez a házasságról viszont már nem mondható el.

Poór BalázsPoór Balázs

Egy házasság ugyanis teli van nehézségekkel, amelyek elől a ma embere rendszeresen elmenekül. Ebben áll a mi megoldásunk: választunk egy másikat, egy jobbat, hátha az majd beválik. Akárcsak a tárgyaink esetében, már nem a megjavításukra törekszünk, hanem arra, hogy gyorsan találjunk helyettük egy jobbat, működőképesebbet. A fogyasztói társadalom filozófiája nemcsak a mindennapi étkezésre, ruházkodásra és tárgyhasználatra terjed ki, de a kapcsolataink szintjére is begyűrűzött. Csakhogy a szakértő szerint ebben ott van a hiba, hogy ha egyszer elváltunk, csekély az esélye, hogy a következő házasságunk sikeres lesz: ha a probléma bennünk van, akkor azt csak mi tudjuk megváltoztatni, nem a másik fél.

Annyi azonban bizonyos, hogy egyelőre ezek azok a tendenciák, amelyek meghatározzák a mindennapjainkat, és ez az, amit a fiatalok is „eltanulnak”. Nemcsak elválnak, de sok esetben már házasságot sem kötnek, mert félnek, hogy az övék sem lesz tartós, előbb vagy utóbb kifutja magát. Hiszen ez az, amit nap mint nap látnak – állítja Poór Balázs, s nagy a valószínűsége, hogy igaza is van, tekintetbe véve, hogy a statisztikák szerint csak Veszprémben tízből nyolc házasság válással végződik.

Térjünk vissza azonban arra, mi a házasság. Poór Balázs szerint a fogalmat azért is érdemes tisztázni, mert amíg téves elképzeléseink vannak róla, addig a gyerekeinknek is azt fogjuk átadni, majd ők a sajátjainak, s ennek a rossz kommunikációnak a következtében nagy eséllyel több generáció házassága fog zátonyra futni. S persze azért is érdemes megmagyarázni a fogalmat, mert azzal, ha pontos képet kapunk, tudjuk, mire kell törekedni, s így a válás is nagyobb eséllyel megakadályozható.

A válaszhoz úgy a legegyszerűbb eljutni, ha megnézzük a fázisait. Mai fogalmaink szerint ez a következőképpen fest: az első szakaszban említhetjük a szerelmet, amely idővel a házasság intézményében teljesedik ki, amit a szürke hétköznapok követnek, de tevékeny szerelemmel ez a szürkeség kivédhető. A harmadik fázis a gyereknevelésé, amit az egzisztencia megteremtése – ház, kocsi, utazás – egészít ki, majd miután kiröpültek a gyerekek a családi fészekből, s rájöttünk, hogy az anyagi javak önmagukban nem képesek összetartani a házasságot, az felbomlik, s végül bekövetkezik a válás.

Poór Balázs szerint azonban ebben a modellben ott van a kulcs, amivel mindez megakadályozható, s ez a tevékeny szerelem: amikor bármit megteszek a másikért, mert szeretem. Ott vagyok mellette minden körülmények között, a segítő társává válok, vagyis segítem őt abban, hogy szeretni tudjon. Gesztusokkal és leginkább szavakkal, mert nő és férfi így értheti meg igazán egymást. Az ő értelmezésében csak így működtethető jól egy házasság: ha az a sírig tartó szerelem intézménye, amiben hiszünk s amiért teszünk is.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.