Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Mit tegyünk a tavaszi fáradtság ellen?

2014. március 26. 10:12
Bár nincs mögöttünk kemény tél, azért a tavaszi fáradtság jelei legtöbbünkön jelentkeznek. És ki az, aki ezt ne szeretné elkerülni?

Pótoljuk a vitaminokat, de okosan. A kellemetlen – fáradtsággal, érzékenységgel, alvásproblémákkal, ingerlékenységgel stb. jelentkező – tavaszi fáradtságot vitaminhiánnyal magyarázzák a szakemberek. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, melyik vitamin hiánya mit okoz.

Bonyolult szervezetünk működéséhez elengedhetetlen a megfelelő vitaminszint. A vitaminok (is) „felelős” szerepet töltenek be például immunrendszerünk működésében, de szemünk egészségéért, sejtjeink regenerálódásáért, a véralvadásért, csontjaink és fogaink tartósságáért is. Kevesen tudják, hogy van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Érthető tehát, hogy ha nem jutunk hozzá a kellő mennyiségű vitaminhoz, hiánytüneteket fogunk tapasztalni. Ha ezt idejében észrevesszük (háziorvosunk tanácsait is kikérve), a megfelelő vitaminkészítményekkel súlyos következményeket kerülhetünk el.

De mi vezet vitaminhiányhoz?  Többek közt az elégtelen táplálkozás, de egyes máj- és bélbetegségek is előidézhetnek vitaminhiányt. Szerencsére vannak vitaminok, amelyek bőségesen raktározódnak a szervezetben. Vitaminhiány akkor lép fel, ha a szervezet számára tartósan elégtelen mennyiségű vitamin szívódik fel, melynek következtében hiánytünetek alakulnak ki.

A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyek közül testünk csak keveset képes előállítani, ezért aztán a táplálékkal kell azokat (vagy a képződésükhöz szükséges előanyagaikat) felvenni. Két csoportjuk van: vízben oldódó vitaminok: C-vitamin, a B-csoport vitaminjai, és a zsírban oldódó vitaminok: az A-, D-, E- és K-vitamin. Szervezetünk ez utóbbiakat hosszabb ideig képes raktározni, hiányuk ezért viszonylag ritka. A vízben oldódó vitaminok a vizelettel ürülnek, ezért kell naponta elegendő mennyiséget bevinnünk szervezetünkbe.

Néhány érdekesség a vitaminokról

A B6-vitamin legalább 100 különféle feladatot lát el, hiányában fáradtság, levertség és ideggyengeség lép fel.

A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, amely nagyobb mennyiségben raktározódik a szervezetben.

Egy kisebb méretű fodros kel több K-vitamint tartalmaz, mint 4-5 db K-vitamin tabletta.

A C-vitamin segíti a vas felszívódását.

A napi ajánlott bevitel D-vitaminból 200 NE, ezzel szemben nyáron 10 perc ésszerű napozás alatt több mint 10000 NE D-vitamin keletkezik a bőrünkben.

A húsokban, teljes kiőrlésű gabonafélékben, hüvelyesekben megtalálható pantoténsav is befolyásolja hajunk színét és növekedését?

Milyen tüneteket okozhat az egyes vitaminok hiánya?

Az A-vitamin szükségletnek csak egyharmadát vesszük fel kész vitaminként (májból, tojásból, vajból stb.), a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe. Az A-vitamin a májban raktározódik. Hámvédő vitamin és szemünk éleslátásáért is felel. Hiányában farkasvakság alakulhat ki, s szervezetünk fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége is csökken. Az A-vitamin hiánya főleg az idősek körében gyakoribb. Napi ajánlott beviteli mennyiség nőknek 0,8 mg, férfiaknak 1,0 mg, terheseknek az ajánlott mennyiségen felüli bevitel nem ajánlott, mert magzatkárosító hatása lehet.

A D-vitamin akkor képződik, amikor a bőrünket UVB sugarak érik. Ezért napi legalább 10 perces szabadban tartózkodás (fedetlen fejjel és karral) ellátja a szervezetünket a kellő D-vitamin mennyiséggel. Hiánya esetén csontritkulás alakulhat ki. Az ajánlott napi beviteli mennyiség 5 mikrogramm.

Az E-vitamin hatásait sejtszinten fejti ki, az öregedés folyamatát és első jeleit is késlelteti. Egészséges emberben, kellően változatos étrend, növényi olajok használata mellett, a táplálkozási eredetű E-vitamin hiány nem fordulhat elő.

A K-vitamint a táplálékkal vesszük föl. Hiánya bél- és májbetegségben szenvedőket érinthet gyakrabban. A D-vitaminnal együtt segít a csontritkulás megelőzésében.

A B1-, B2-vitamin a megfelelő energiafelhasználást segítik és a szemek, bőr és az idegrendszer épségéért is felelnek. Hiánya éhezés, diétás megszorítás vagy egyoldalú étkezés következtében alakul ki. A B6-vitamin hiánya a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát növeli. A B12-vitamin az egyetlen B-vitamin, amit a szervezetünk hosszabb ideig képes tárolni, s főleg a májban raktározódik el. Hiánya esetén fáradtság, depresszió, idegkárosodás okozta zsibbadás és bizsergés jelentkezhet a végtagokon.

A C-vitamin hiánya nagyon ritkán fordul elő. Ez a sokrétű vitamin méltán az egyik legismertebb. Hatása az egész testre kiterjed. Erősíti a hajszálerek falát, egészségesen tartja az izmokat és az ínszalagokat valamint az ínyt. Átlagosan napi 100-150 mg C-vitamin ajánlott, ami már 3 deciliter frissen facsart narancslében megtalálható. Napi 500 mg-nál nagyobb bevitel nem ajánlott (vesekő esetén sem).

Vitamint nemcsak tabletta vagy mesterségesen összeállított italok formájában juttathatunk szervezetünkbe, hanem táplálékainkon keresztül is. Mik is a legjobb természetes vitaminforrások?

A zsírban oldódó vitaminokat főként tej és tejtermékekben, tojásban, halakban és növényi olajokban találjuk meg. A tőkehalmáj nagyon gazdag D-vitaminban, belőle 1 g már fedezi a napi D-vitamin szükségletünket. K-vitaminban gazdag a szója, a sötétzöld levelű zöldségek nagy K-vitamin- és karotin-tartalommal rendelkeznek. A búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonák, mandula, dió és mogyoró gazdag E- és B6-vitaminban. Az állati eredetű élelmiszerek B12-, B6-vitamin és biotintartalma jelentős. C-vitaminban gazdag a citrusféléken kívül a kivi, brokkoli, karfiol, karalábé, sóska és a paradicsom. A tavaszi fáradtságot a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin szint okozhatja, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről.

Változatos étrenddel a kellő vitamin mennyiséget biztosítani tudjuk a szervezetünk számára. Így elkerülhető a tényleges vitaminhiány.


Cikksorozatunkat a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-1278. számú projekt keretében publikáljuk az egészséges életmód témakörében.

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.