Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2008 tíz nagy sportpillanata / Amiért idén is érdemes volt követni a sport történéseit

2008. december 24. 19:30
Felejthetetlen sportélmények, óriási izgalmak, valódi hősök, hihetetlen eredmények és fantasztikus teljesítmények jellemzik a 2008-as esztendőt. A pekingi nyári olimpiai játékok, az osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság árnyékában is számos emlékezetes pillanatnak örülhettek a sportbarátok. A kimagasló nemzetközi sikerek mellett csokorba gyűjtöttük a legfényesebb hazai sikereket is, a teljesség igénye nélkül.


KEK-győzelem tizenhat év elteltével


Csalódásként élték meg a királynék városában, hogy az MKB Veszprém KC már az első csoportkört követően búcsúzott a legrangosabb európai kupa küzdelemtől, a Bajnokok Ligájától. Mocsai Lajos együttese így a Kupagyőztesek Európa Kupájában folytatta a szereplését. A kontinens második számú seregszemléjén a Veszprém magabiztosan lépdelt előre, mérkőzésről mérkőzésre vált jobbá a csapatjáték és az egyéni teljesítmények is látványosan javultak. Az MKB sikeres menetelése a román Steaua, a dán Kolding, és a svájci Schaffhausen ellen már a nemzetközi döntőt jelentette számukra. A fináléban a világbajnoki döntősökkel teletűzdelt német Rhein-Neckar Löwen várt a magyar együttesre. A Veszprém hazai pályán, óriási küzdelemben 37:32 arányban diadalmaskodott a világ legerősebb bajnokságának képviselőjével szemben. Így a kinti visszavágóra ötgólos előny birtokában utazhatott, ahol 14 ezer nézőt kápráztatott el remek játékával, s a parádés teljesítménnyel elért 28:28-as döntetlennel tizenhat év után ismét elhódította a sorozat trófeáját.

A szapporói hősök


A magyar jégkorong-válogatott a sportág történetének eddigi legnagyobb bravúrját hajtotta végre azzal, hogy megnyerte a Japánban rendezett Divízió I-es világbajnokságot. Pat Cortina együttese a sorozat utolsó, sorsdöntő ütközetén Ukrajna legjobbjait győzte le 4:2 arányban. A találkozó utolsó percében emberelőnybe kerültek az ukránok miután Vas Jánost a büntetőpadra ültette a játékvezető. 3:2-es állásnál az ellenfelünk az egyenlítésért támadhatott, amikor Ladányi passzából Vas Márton megadta a kegyelemdöfést szomszédainknak. Hosszú éveken át tartó küzdelemsorozat után végre beteljesült a magyar álom, s a diadalnak köszönhetően 2009-ben már a világ legjobbjai ellen küzdhet nemzeti csapatunk a svájci A-csoportos világbajnokságon.

Utoljára 1983-ban lehetett hasonló örömben része a magyar jégkorong rajongóinak, amikor válogatottunk a BS-ben tizenötezer néző előtt verte meg Kínát, s megnyerte a C-csoportos seregszemlét.

A kenukirály

A szegedi Vajda Attila bearanyozta a játékok 14. napját, megajándékozva minden magyar sportbarátot a várva várt pillanattal, amikor is kenu egyesek 1000 méteres döntőjében fantasztikus küzdelemben taktikus versenyzéssel maga mögé utasította a mezőnyt, s olimpiai bajnok lett. A huszonöt éves klasszis négy éve, Athénban meglepetésre harmadik lett ebben a számban, a nevét akkor szinte még senki nem ismerte, az elmúlt négy évben aztán igazi esélyessé nőtte ki magát. Vajda a legjobb idővel került a döntőbe, ahol aztán igen óvatosan kezdett, s 250-nél még csak nyolcadik volt. Fél távnál is csak a középmezőnyben haladt, a második ötszáz méteren aztán őrületes sprintet vágott ki, s csak a címvédő David Cal tudott vele tartani. Úgy tűnt, hogy az utolsó méterekre marad a döntés, azonban a mi fiunk másképp gondolta, s a hajrában ellépett riválisától, és a magyar szurkolók üdvrivalgása közepette fokozatosan növelte előnyét, a célba pedig végül mintegy másfél hajóhosszas, óriási előnnyel érkezett.

Az aranypáros 

A kajakkirálynő, Kovács Katalin toronymagas esélyesként szállt hajóra az 500 méter egyes döntőjében az ötkarikás játékokon, azonban - óriási meglepetésre - csak a negyedik helyen ért célba. „Percekkel” később Janics Natasával párban ismét kezébe vette a lapátot, hogy a szám címvédőjeként feledtessék a kudarcot. A legnagyobb vetélytársnak számító németek a rajt után szinte azonnal az élre álltak, de a magyar hajó fél távnál már vezetett. A folytatásban sem tudott senki veszélyt jelenteni rájuk, így magabiztosan, mintegy félhajónyival verték a mezőnyt, s hódították el újabb olimpiai bajnoki címüket. A magyar páros - óriási lelki erőről tanúbizonyságot téve - remek versenyzésüknek köszönhetően Athénhoz hasonlóan Pekingben sem talált legyőzőre.

Kemény-legények: sporttörténelmi siker 

A magyar férfi vízilabda-válogatott címvédőhöz méltóan veretlenül vívta meg a pekingi tornát. A nyitómérkőzésen Montenegró ellen játszott döntetlent követően Görögország, Spanyolország, Ausztrália és Kanada legjobbjai is fejet hajtottak pólósaink előtt. Az elődöntőben ismét Montenegróval találkoztunk, de a mini állam válogatottja nem tudta megakadályozni a magyar együttes döntőbe jutását. A fináléban aztán sporttörténelmet írt a póló-válogatott, imponáló magabiztossággal, 14:10-es különbséggel verték a torna meglepetéscsapatát, az Egyesült Államokat. A Kemény-legények a 2000-es Sidney-i, és a 2004-es athéni diadal után zsinórban a harmadik olimpiai bajnoki címet zsebelték be. A játékok modernkori történetében ez egyetlen válogatottnak sem sikerült még. Nemzeti együttesünk a sportág ötkarikás történelmében a kilencedik (!) első helyezést érte el.

Ördögi játék

A Manchester United ülhetett az európai klub-labdarúgás trónjára a 2007/2008-as idényben. A szigetországiak már a BL csoportkörében brillíroztak, ahol öt győzelmük mellet mindösszesen egyetlen döntetlent értek, s a kvartett élén végeztek megelőzve a Roma a Sporting és a Dinamo Kijev együttesét. A folytatásban aztán a Lyon, majd újra a Roma és a Barcelona is fejet hajtott Sir Alex Fergusson legénységének. A Chelsea elleni moszkvai döntő drámai pillanatokat hozott. A rendes játékidőben elért 1:1 után a hosszabbításban sem változott az eredmény, így az „orosz rulett” következett. Terry eldönthette volna a párharcot, de a támaszkodó lába megcsúszott a lövés pillanatában, a labda pedig a kapufa érintésével ment mellé. Anelka lett a negatív hős, a francia csatár büntetőjét hárította Van der Saar. Így a MU játékosai ünnepelhettek, a gárda 1999. után ismét elhódította a Bajnokok Ligája trófeáját. A gárda portugál zsenije, Christiano Ronaldo a France Fottball aranylabdáját is bezsebelhette decemberben.

Címvédés negyvennégy év után

A spanyol válogatott az elmúlt évtizedekben minden világversenyre (titkos) esélyesként érkezett, azonban a csupa-csupa nagy sztárból, erős egyéniségből álló válogatott csapatként nem tudott maradandót alkotni. Aragones szövetségi kapitány folyamatos támadások kereszttűzében sem engedett elképzeléséből, miszerint a Real Madrid élő legendáját, Rault nem viszi magával a kontinenstornára. Az ellenséges hangok azonban egyre csak halkultak, köszönhetően annak, hogy a hispánok imponáló magabiztossággal verték csoportellenfeleiket. A csapat már az első találkozóján bizonyított, amikor 4:1 arányban legyőzték az orosz válogatott, majd Svédország és Görögország sem tudott megálljt parancsolni a rendkívül szervezetten, s tetszetősen futballozó délieknek. Az egyenes kiesés szakaszban a világbajnok olaszokat tizenegyesekkel verték, majd a döntőbe jutásért ismét a „szbornaja” várt az együttesre. A torna meglepetéscsapatának legyőzése másodszor sem jelentett akadályt az együttesnek, amely az újabb diadallal már a döntőbe került. A fináléban Németország csapatát Fernando Torres találatával 1:0-ra legyőzte Spanyolország, s 1964 után másodszor lett Európa-bajnok.

A földönkívüli

Michael Phelps Pekingben gyakorlatilag minden rekordot megdöntött: 200 gyorson, 100 és 200 pillangón, 200 és 400 vegyesen, a 4x100-as és 200-as gyorsváltóval, valamint a 4x100-as vegyesváltóval is győzött, egyedül 100 pillangón nem javított világcsúcsot. Nyolc aranyérmével megdöntötte honfitársa, Mark Spitz 1972-es, Münchenben felállított hételsőséges rekordját, ráadásul 14 aranyérmével minden idők legsikeresebb olimpikonja lett. A tekintélyes Sports Illustrated című lap a „földönkívüli” névvel is illetett klasszist választotta az Év Sportemberének. Az amerikai zseni klasszisát csak Cseh Lászlónak sikerült megközelíteni, aki három számban is ezüstérmet szerzett a legyőzhetetlen sportoló mögött.

A száguldó jamaikai 

Usain Bolt három aranyérmet szerzett a pekingi olimpián, s mindhárom számban világcsúcsot repesztett. A 100 méteres síkfutás fináléjában saját rekordját felülmúlva 9,69-es időt ért el, úgy, hogy az utolsó métereket már „ellazsálta”: a győzelemtől ittasan, széttárt karokkal, kiengedve ért célba. Tette mindezt kioldódott cipőfűzővel és hátszél nélkül. 200 méteren ismét „űridőt” futott, 19,30-as eredményével megdöntötte Michael Johnson 1996-os atlantai világcsúcsát, több mint fél másodpercet verve a mezőnyre. Bolt lett a földkerekség első atlétája, aki egy olimpián világcsúccsal nyerte meg mindkét sprintszámot. A 4x100-as váltóban Jamaica fölényesen győzött új világcsúcsot futva, miután a nagy rivális Egyesült Államok elrontotta a váltást és kiesett az elődöntőben.

A legfiatalabb világbajnok

Óriási csatát hozott a száguldó cirkusz idei küzdelemsorozata. A világbajnoki cím sorsa az utolsó futam előtt is kérdéses volt. A brit Lewis Hamilton minden idők legizgalmasabb befutóján - drámai körülmények között - diadalmaskodott. A szezonzáró Brazil Nagydíjon a negyedik pozíciót szerezte meg az időmérő edzésen, ami azt jelentette, hogy ha Massa nyer, Hamiltonnak legalább az ötödik helyen kell végeznie. A verseny hihetetlen izgalmakat tartogatott, Massa magabiztosan nyerte a futamot, Hamilton pedig tudta tartani az ötödik helyet, a vége előtt két körrel azonban Sebastian Vettel megelőzte, amivel visszacsúszott a hatodik helyre. A ferrarisok már ünnepeltek, azonban korai volt az öröm, hiszen a vége előtt egy kanyarral Hamilton, az immár szakadó esőben, utolérte a száraz gumikon csúszkáló Timo Glockot. Ezt kihasználva Hamilton meg tudta előzni őt, s így bejött az ötödik helyre, amivel összetettben egyetlen ponttal előzte meg riválisát, s hódította el az összetett világbajnoki címet. A McLaren-Mercedes pilótája 23 évesen, 9 hónaposan és 26 naposan a Forma-1 történetének legfiatalabb világbajnoka lett.

 

Zatkalik Dávid

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.