Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
17°C

Ahol iskola van, ott jövő van

2014. április 7. 12:46
A gyulafirátóti általános iskola tanulói koszorúzással emlékeztek meg iskolájuk névadójáról, Gyulaffy László végvári kapitányról hétfőn délelőtt.

Porga Gyula, Veszprém város polgármestere ünnepi beszédében elmondta, hogy húsz évvel ezelőtt kezdődött el egy hagyomány a gyulafirátóti iskolában, ami az évek alatt hozzánőtt Gyulafirátót közösségéhez. Egy közösségnek az erejét az is jelzi, hogyan gondolkodnak a múltról, és ez hogyan segít nekik felépíteni a jövőt? Porga Gyula szerint Gyulafirátóton egy nagyon erős közösség éli a mindennapjait. A több mint húsz éve működő iskola pedig jellemzően formálja ennek a közösségnek az erejét, hiszen ahol van iskola, ott van jövő is. A Gyulaffy László Általános Iskola nem csak egy oktatási intézmény, hanem egyfajta szellemi közege is a helyi közösségnek. Porga Gyula abban bízik, hogy ha olyan példaképek állnak a diákok előtt, mint az iskola névadója, akkor az döntően meghatározza majd az ott tanuló diákok jövőjét. 

Porga GyulaPorga Gyula

Mágedliné Kiss Eleonóra, a Gyulaffy László Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy az egész hetes programsorozat első állomásaként hétfőn az iskola névadója előtt tisztelegtek, kedden Hadnagy László, az iskola egykori tanárának sírjánál helyezik el az emlékezés virágait. Mágedliné Kiss Eleonóra hozzátette: fontosak ezek az ünnepek az ember életében, hiszen megállásra és visszatekintésre ösztönöznek, de ilyenkor lehetőség nyílik a számvetésre és az új célok kitűzésére is. 

Mágedliné Kiss EleonóraMágedliné Kiss Eleonóra

A hét folyamán több képzőművészeti kiállítást is megtekinthetnek az iskolába látogatók, pénteken pedig Czaun János önkormányzati képviselő kíséretében a végzős osztályok Budapestre látogatnak, ahol megtekinthetik a Parlament épületét és a Terror Házát.

 

Az ünnepség végén Gyulaffy László szobránál Porga Gyula és Czaun János, valamint az iskola pedagógusai és diákjai helyezték el a megemlékezés virágait.

Csepely Máté
további cikkek
A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun Olaszfalu A Fájdalmas Péntek áldozataira emlékeztek Olaszfalun 1945. március 23-án 32 fiatalt lőttek le szovjet katonák a bakonyi településen. Vasárnap délelőtt szentmisével és koszorúzással emlékeztek az áldozatokra. 2022. március 27. 15:34 Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme történelem Korabeli filmszalagon a '30-as évek Veszpréme Az utókor számára fennmaradt 1930-as évekbeli kisfilm mutatja be a két világháború közti Veszprémet, amit digitalizálva bárki elérhet az interneten. A megkopott szalagon még kivehető a Séd-völgy a Viadukt nélkül, az Óváros tér korabeli formája és az egykori Csomai strand átadójáról is tartalmaz képkockákat. 2021. november 20. 15:00 Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) közélet Megváltó a patikában-egy veszprémi gyógyszerészcsalád huszadik századi története(i) Egy család, amelynek a patikájában Jávor Pál felesezett, a szalonjában püspökök teáztak, az egyik tagja pedig megmentette a Tűztornyot az oroszok géppuskájától: Veszprém ma nem lenne az, ami, a Kocsuba-Karabélyos família nélkül. 1911 és 1951 között ők voltak az Óváros tér mellett található Fekete Sas Gyógyszertár tulajdonosai, ez idő során rengeteget fényképeztek, filmeztek, leveleztek és nagy társasági életet éltek, így a család és a város története elválaszthatatlanul összefonódott. 2021. május 16. 12:15 Amikor még télen esett a hó Fortepan Amikor még télen esett a hó Erzsébet-ligeti jégpálya, befagyott Balaton, és Viadukton pózoló diák a téli időjárást idéző Fortepan-válogatásunkban. 2020. december 29. 4:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.