2018. november 12., hétfő
Jónás, Renátó névnap

Erdős Virág a Pannon Egyetemen

  • kult
  • 2014.05.19
    05:30
Veszprémbe látogatott Erdős Virág költő, drámaíró a Pannon Egyetem Modern Filológiai-és Társadalomtudományi Kar Színháztudományi Tanszékének invitálására május 16-án.

„A művészet egy élő dolog. Nemcsak a múltban él, hanem a jelenben is.”­– kezdte meg a beszélgetést Sirató Ildikó tanárnő, aki Erdős Virág beszélgetőtársa volt. A nyílt előadás főként arról szólt, hogyan lehetne összhangba hozni a színház realisztikus, és a költészet szimbolikus világát. Erdős Virág, akinek már több drámáját is színpadra vitték, nem elégedett a színházi rendezők és a drámaszerzők viszonyával. Úgy gondolja, hogy „szerzőként a színházi hierarchia alján vagy”, valamint arra is kitért, hogy a színház világa számára totális bukás volt, és úgy érezte: „lenyesték a szárnyait”. 

Arra a kérdésre, hogy mit tanult korábban, azt felelte: „Nem tanultam semmit. Bölcsészként végeztem”– ami megalapozta a jó hangulatot egy bölcsész-tanulókkal megtöltött nagyelőadó teremben.  Erdős Virág rövidtávú tervei közt megemlítette a Könyvhétre megjelenő gyerekverses kötetét, valamint Kollár-Klemencz László hamarosan megvásárolható lemezét, amelyen a művésznő megzenésített versei lesznek hallhatók. 

Az előadás végén a Merénylet című drámájához kapcsolódóan felolvasta Az öngyilkos merénylő dala című versét, mely a színházi darab végén is elhangzik.  Erdős Virág legnagyobb problémája költőként a színházzal, hogy az irodalmi nyelvben megjelenő szimbolizmust, és „lebegtetést”, vagyis az olvasó bizonytalanságát a színpadon képtelenek a rendezők visszaadni. „A rendező is egy autonóm művész, és két autonóm művész kompromisszuma nehéz feladat”­– mondta el a művész. 

A rendhagyó kortárs drámairodalom óra nagy siker volt. Semsák Liza, a Pannon Egyetem egy magyar szakos hallgatója így nyilatkozott az esemény után: „Nagyon érdekes volt látni, és azt hallani, ahogy gondolkodik a színházról és az irodalomról. Nem ilyennek képzeltem, de nem is csalódtam. Jól kiegészültek az általam olvasott szövegei a személyiségével. És tetszett, hogy ilyen kis szerény”.

Erdős Virág saját elmondása szerint az oktatásban ma csak a halott költőket szeretik, ezért is örült annyira a meghívásnak.  A Pannon Egyetem Modern Filológiai- és Társadalomtudományi Karán mind a hallgatók, mind az oktatók részéről hatalmas igény van a kortárs irodalom oktatására. Talán az Erdős Virág-előadás sikeréből erőt merítve hagyománnyá válhat az egyetemen további kortárs művészek meghívása is.

Horváth Virág