Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Időutazás a római korba

2014. június 24. 12:48
A nyár sok gyereknek egyet jelent a táborozással. A rendkívül széles kínálatban üde színfoltként jelentkezik a római kort bemutató balácai tábor július 28 - augusztus 1. között, a Laczkó Dezső Múzeum szervezésében.

A tábor legnagyobb különlegessége, hogy a gyerekek valódi autentikus környezetben, a Villa Romana Balácának nevezett római kori villagazdaságban ismerkedhetnek meg a régi római kor világával. A Nemesvámos és Veszprémfajsz között található Baláca a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága, 1800 éve épült falai között úgy érezhetik magukat a gyerekek, mintha egy időgéppel egyszeriben a múltba repültek volna.

Király András múzeumpedagógus, a tábor egyik szervezője elmondta, néhány évvel ezelőtt is tartottak már nyári tábort a villagazdaságban, illetve az azóta eltelt időben TÁMOP pályázatok révén a Laczkó Dezső Múzeumban. Ezek a táborok mindig nagyon jó hangulatban teltek, mind a foglalkozásokat, mind a túrákat nagyon élvezték a gyerekek. – A balácai tábor nagy előnye ráadásul, hogy a gyerekek a természetben, friss levegőn tölthetik a napjaikat, ettől érezhetően felszabadulnak és még inkább élménytelivé válhat számukra az itt töltött idő – emelte ki.

A villagazdaság egy része (Kép: www.balaca.hu)A villagazdaság egy része (Kép: www.balaca.hu)

A nyári tábor koncepciója Csirke Orsolya régész-muzeológus elképzelése alapján született meg. Az öt nap alatt a gyerekek megismerkedhetnek a villagazdaság életével, egykori környezetével, a birtokon Cornelius, a birtok ura kalauzolja őket. A mindennapok mellett betekintést nyerhetnek a római kori mesterségekbe, kőfaragó, fazekas és kovácsmestertől tanulhatják meg a legfontosabb lépéseket. Lehetőség lesz a múzeum jelenleg is futó foglalkozásainak kipróbálására, így mozaik- és freskókészítésre, utóbbiakban a Laczkó Dezső Múzeum munkatársai lesznek segítségükre. Emellett a szervezők terveznek egy biciklitúrát is Veszprémbe, ahol a múzeumot járhatják körbe a gyerekek, valamint egy gyalogtúrát a Kálvária-hegyre, ami egykoron római őrtoronyként szolgált Balácán.

A táborban illetve a villagazdaságban több olyan érdekesség is visszaköszön, amikkel a gyerekek iskolai tanulmányaik alapján is találkozhatnak, akár a mindennapokról szóló ismeretek, akár a mesterségek révén, de például a saját szemükkel tapasztalhatják meg azt is, hogy valóban létezett már padlófűtés a római korban, s azt is, hogyan működött.

– Nagyon fontosnak tartjuk az ismeretterjesztést, és persze, hogy mindezt játékos, élvezetes formában adjuk át, hogy igazi kikapcsolódást nyújtson nekik a tábor. A táborba a 9-14 éves korosztályt várjuk, köztük bizonyára lesznek olyan gyerekek, akik már részben találkoztak a tananyagban az itt bemutatott dolgokkal, másoknak még teljesen újdonság lesz, de mindkét szempontból nagyon hasznosnak tartom, hogy élőben is lássák ezt a világot, így közelebb is tudjuk hozni hozzájuk. Bár a mesterségekkel ma már ritkán találkozhatunk, de a tábor jó kiindulópontnak szolgálhat annak is, aki később szeretne jobban megismerkedni velük.

Az ötnapos nyári tábor napközis jellegű, minden nap fél 9-től fél 4-ig tart, a szervezők ebédet biztosítanak. A gyerekeket reggelente és délutánonként a múzeum egyik munkatársa kíséri le busszal Balácára. A tábor ára 16000 forint, ami tartalmazza az étkeztetést, a foglalkozások eszköz- és alapanyagát, a tábor maximális létszáma 20 fő, jelentkezni Király Andrásnál lehet. A múzeumpedagógus elmondta, ha valaki most lemaradna, akkor sem kell csüggedni, hiszen a foglalkozások egy része (mozaik -  és freskókészítés) továbbra is elérhető a Laczkó Dezső Múzeumban, illetve ha van rá igény, szeptember-októberben a többi foglalkozás is újra kérhető Balácán.

Bertalan Melinda
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.