Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A vadkacsát mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház

2014. november 12. 13:04 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Henrik Ibsen A vadkacsa című színművének a bemutatóját tartják a Veszprémi Petőfi Színházban november 14-én, a rendező Guelmino Sándor.

– Sokan azt tartják, Ibsen műve komor és depresszív, holott, szerintem sok humort hordoz. A darabban elképesztően vaskos, erős figurákat rajzolt meg a szerző és remélem, a néző eljut odáig, hogy nevetni is tud ezeken az életeken, helyzeteken, az élethazugságokon. Ugyanolyan ellenszenves a műben az igazságosztó mániákus, mint az öncsaló ember. A vadkacsa rendkívül izgalmas darab, sokszereplős, de ugyanakkor ezeknek a figuráknak a többsége csak az első felvonásban látható, ez is egyedivé teszi a munkát. A díszletvilágban törekedtünk a fekete-fehér látványra. Kevés helyen jelennek meg majd színek, viszont akkor szimbolikus jelentőségű lesz, gondolok itt a padlás álomvilágára, illetve a fotóműterem retusált képeire. A műben az Ekdal család fényképész, a színesre retusálás egyúttal jelképezi majd önmaguk életének a retusálását is. Ibsen ebben az izgalmas és önironikus darabjában eltér korábbi műveinek a mondanivalójától. Itt már nem csak arról beszél, hogy mekkora árat fizetünk, ha az eltitkolt igazság felszínre kerül, hanem arról is szól, hogy bizonyos esetekben kevésbé ártalmas, ha hagyjuk az embereket, hadd hazudjanak maguknak és nem akarjuk őket erőszakkal boldogítani – többek között erről beszélt a bemutató előtt Guelmino Sándor.

Gina Ekdal szerepét Kéri Kitty formálja meg az előadásban. 

– A darabban Ginat játszom, aki a család tulajdonképpeni fenntartója. Igyekszik megteremteni azt az illúziót és otthont, amiben a férje biztonságban, jól érzi magát, s amire a megérkező régi barát viszont azt mondja: mocsári levegő. Gina és férje számára mégis ez a világ jelenti a boldogságot. Ennek az otthoni légkörnek a szétrombolása tragédiához vezet. Nagyon izgalmas Ibsent próbálni, ő az a szerző, aki mindent tud a házasságról, előtte nincsenek titkok. Soha nem játszottam még általa írt műben, örülök annak, hogy olyan naturalista játékmódot követel ez az
előadás tőlünk, mint például Krleža Agóniája. A vadkacsa azt feszegeti, hogy az embereket fel kell-e ébreszteni abból az álomvilágukból, amit maguk köré építettek és az orruk alá kell-e dörgölni az igazságot. Ez pedig a mának is szólhat – hangsúlyozta Kéri Kitty.

Hjalmar Ekdal szerepében Haumann Máté látható a darabban.

- Ez a figura hősként látja és láttatja magát, de valójában kisember, aki nem jár be óriási mélységeket és magasságokat, épp csak súrolja azokat. Szeretné magáénak vallani a sikereit, ám ezeket általában mindig mások határozzák meg körülötte. Nem a maga ura. Üresen kongó szentenciákból táplálkozik, ezeknek nagyobb a füstje, mint a lángja. Rendkívül önző. Mégis eben a kis küzdelmében - hogy fiatal családfőként és családvezetőként megpróbál helytállni - élvezetes számomra ez a szerep. Azért is, mert a "fiatal férfi" minden esetlenségére, hibáira és bizonytalanságára rá lehet ismerni - mondta a fiatal színművész a szerepéről.

Almási Sándor színművész Gregers Werle szerepét formálja meg  a produkcióban.

– A darabban az a fordított tanulság jelenik meg, hogy az élethez, a túléléséhez mennyire hozzátartoznak a kisebb-nagyobb hazugságok, önámítások. Mindeközben milyen pusztító is tud lenni a jóravaló kényszeres törekvés, a demagóg igazságkeresés, az elvakult őszinteség. A mű arról is szól, hogy boldogtalansághoz vezető út megszállott boldogságkereséssel van kikövezve. Gregers a saját frusztrációira, apjával szembeni problémáira képtelen megoldást találni, ezért úgy kompenzál, hogy mások életét akarja mindenáron jobbá tenni. Ahogy pedig ezt képviseli, az egyszerre válik tragikussá és komikussá – fogalmazta meg gondolatait Almási Sándor.

vehir.hu
további cikkek
Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Színházi előadást mutattak be a veszprémi fogvatartottak Kedd délután volt a Jóra való buzgóság című előadás bemutatója, melyet a szabadságvesztésüket a veszprémi bv. intézetben töltő fogvatartottak mutattak be. A darabot Várnagy Andrea, Liszt Ferenc-díjas zongoraművésznő szakmai irányításával állították színpadra, és a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság színháztermében mutatták be. 2024. október 16. 15:18 Csoportterápia: mindünket érintő problémákról humorosan Veszprémi Petőfi Színház Csoportterápia: mindünket érintő problémákról humorosan A Veszprémi Petőfi Színház legújabb nagyszínházi bemutatója a Forgács Péter rendezte Csoportterápia, melyet Bolba Tamás, Szente Vajk és Galambos Attila írt. A musical-komédia szórakoztató estét ígér, ugyanakkor minden embert érintő problémákról szól. 2024. október 10. 20:14 Színpadon a koraszülésről, de nem csak az érintetteknek színház Színpadon a koraszülésről, de nem csak az érintetteknek A PADON – apa születik című színházi előadás november 20-án lesz látható az Agórában. A darab fókuszában a koraszülés van, de korántsem csak érintetteknek szól az előadás, hanem mindenkinek, akinek nehézség volt az életében, és valaha megfogalmazódott benne a „hogyan tovább?” kérdése. A történet, mely valós mélyinterjúkból íródott, három apa szemüvegén keresztül bontakozik ki. 2024. október 8. 22:03 'Miért nő a fű, hogyha majd leszárad, miért szárad le, hogyha újra nő' Tasnádi Csaba 'Miért nő a fű, hogyha majd leszárad, miért szárad le, hogyha újra nő' Ez a Babits Mihály idézet is szerepel a Veszprémi Petőfi Színház ősbemutatójának, az IMAgináció plakátján, aki ismeri Babits Esti kérdés című versét, sejtheti, hogy a párhuzam nem könnyű történetre utal. A kérdés, mint hogy „mi értelme?”, a transzgenerációs problémák, szerettünk elvesztése mindünket érint. Topolcsányi Laura író Tasnádi Csaba rendező kérésére írta meg a monodrámát, melyet Nagyváradi Erzsébet, Jászai Mari-díjas színésznő játszik. A darab premierje október ötödikén lesz a Latinovits-Bujtor Játékszínben. 2024. október 5. 8:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.