Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Növekszik a magyar GDP

2014. december 3. 12:16 // Forrás: Buda-Cash
A KSH részletes adatai megerősítették az előzetes gazdasági növekedési számokat.

A bruttó hazai termék volumene az III. negyedévben a nyers adatok alapján 3,2%-kal, naptárhatással korrigálva pedig 3,1%-kal múlta felül az egy évvel korábbit. Az előző negyedévhez képest pedig 0,5%-os volt a bővülés. A július-szeptemberi időszakban az építőipar, a feldolgozóipar, valamint a mezőgazdaság teljesítménye is jelentősen bővült.

A termelési oldal részleteit tekintve a mezőgazdaság teljesítménye 10,8%-kal nőtt. A járműgyártás által vezérelt ipar 5,6%-kal nőtt, ebből a feldolgozóiparé 6,2%-kal. Továbbra is látványos az építőipar szárnyalása, 11,6%-kal múlva felül a bázist. A fenti szektorok növekedéshez való hozzájárulása úgy alakult, hogy a mezőgazdaság 0,6 százalékpontos pozitívuma mellett az ipar 1,1%ponttal, az építőipar pedig 0,4 százalékponttal segítette a növekedést.

A szolgáltatásoknál, melyek súlya több mint 50%-os, 1,7%-os volt az éves növekedés; a növekedéshez való hozzájárulás 0,7%pont volt. Az előző negyedévi GDP bővüléshez most is érdemben hozzájárultak a termékadók egyenlege ( 0,4 százalékponttal).

A felhasználási oldalon a GDP közel kétharmadát kitevő háztartások tényleges fogyasztása továbbra is élénkülés mutat, 1,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, tényleges fogyasztás összetevői

között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása pedig 1,0%-kal emelkedett A KSH kommentárja szerint „a nagy súlyú kiadási csoportok közül a közlekedés, a szabadidő és kultúra és a lakásszolgáltatások esetében bővült a volumen”. A közösségi (kormányzati) fogyasztás 3,0%-kal nőtt, összességében a végső fogyasztás pedig 1,3%-kal. A növekedéshez való hozzájárulás a végső fogyasztás esetében 0,9%pont volt.

A beruházások (bruttó állóeszköz felhalmozás) a végleges a KSH adatok szerint 13,2%-kal nőttek, és 4,0 százalékpontot adott a növekedéshez. A külkereskedelem alakulást vizsgálva, a III. negyedévben az export 7,9%-kal, az import 11,0%-kal bővült. A GDP növekedését ezúttal 1,7%ponttal rontotta a külkereskedelmi egyenleg.

Lámpi Ferenc
Buda – Cash Brókerház zrt

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.