Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az orvos válaszol: Ságodi László

2015. január 23. 9:00
Ságodi László válaszolt olvasóink akupunktúrával kapcsolatos kérdéseire.

Köszönöm érdeklődésüket, kérdéseiket! A fejfájással kapcsolatban: a kínai orvoslás szemszögéből különösen érdekes, összetett terület. Természetesen ilyen panasz esetén is ki kell deríteni, milyen kínai orvosi kórkép(ek) áll(nak) a háttérben, hogy célzottan lehessen felépíteni a kezeléseket. Alapvetően fontos kideríteni, hogy milyen a fájdalom jellege (tompa, éles, lüktető), van-e provokáló tényező (pl. szeles idő, savanyú ételek, időjárási frontok), a fej melyik területe fáj (más szóval milyen meridián érintett elsősorban), jár-e szemtünetekkel (pl. szemfájdalom, vörös szem) stb. Általában elmondható, hogy az esetek nagy részében segíteni tud a tűterápia a sok éve fennálló, kínzó fejfájásokon.

Bőrbetegségek szintén kezelhetőek kínai orvosi módszerekkel is, de vannak esetek, amikor sajnos nem koronázza egyértelmű siker a kezelést, aminek nem utolsó sorban az is oka, hogy számos bőrtünet mögött mély belszervi kórokok és rendezetlen lelki háttér húzódik meg. De az is előfordul, hogy egy komoly étrendi fordulat hozza meg a várt eredményt.

Cukorbetegség kizárólag kínai orvosi módszerekkel Európában nem kezelhető (nem utolsó sorban a kínai gyógynövényekből előállított készítmények hiánya miatt), de mindenképpen alkalmas kiegészítő jelleggel illetve a szövődmények megelőzését-késleltetését illetően is érdemes kínai orvosi módszerekhez folyamodni. Általában azt gondolom ilyen komoly rendszerbetegségek kapcsán (is), hogy a megfelelő étrend mellett rendkívül fontos rendszeres testmozgást végezni, amihez a kínai Qi Gong az egyik legjobb meglátásom szerint.

Az autoimmun betegségek kezelése szintén roppant nehéz. Jómagam egyelőre nem foglalkozom ezzel, de vannak kollégák, akik egyértelműen jó eredményeket érnek el Magyarországon is. Természetesen függ ez attól is, pontosan milyen betegségről van szó és mögötte milyen kínai orvosi diagnózis(ok) állítható(k) fel.

Egy terápia első és elkerülhetetlen része a diagnózisalkotás, ami elsősorban kikérdezésből, megtekintésből, pulzus- és nyelvdiagnosztikából áll. Ezután étrendi-életviteli tanácsok következnek, majd a tűkezelés. Az tény, hogy amikor a vékony tű eléri az akupunktúrás pontot, keletkezik egy olyan különös-furcsa érzet (De Qi érzés), ami nem feltétlenül kellemes, de szükséges része a kezelésnek. Az sok mindentől függ, hogy ezt követően meddig maradnak benn a tűk, de általában 10-20 percről van szó. Minden újabb kezelés elején átbeszéljük a változásokat, az elért eredményeknek pedig együtt örülünk. 

Minden egyéb kérdésre szívesen válaszolok a jövőben is!

vehir.hu
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.