2022. augusztus 14.
//
Marcell névnap

Hatékonyabb energiáért dolgoznak

2015. március 21. 12:11
Energia-hatékonysági konferenciát szervezett a Pannon Egyetem csütörtökön.

Csütörtökön rendezték meg a Pannon Egyetem Műszaki Informatika kara "Energia ellátó és hasznosító rendszerek korszerűsítésének és hatékonyabb üzemeltetésének tervezése és optimalizálása megújuló energiaforrások és infokommunikációstechnológiák felhasználásával" című projektjének eredményeit bemutató konferenciát a VEAB épületében.

A projektben a Műszaki Informatikai Kar három szervezete vett részt: a Villamosmérnöki- és Információs Rendszerek Tanszék, a Műszaki Kémiai Kutatóintézet és a Rendszer- és Számítástechnikai Tanszék, ez utóbbi tárta eredményeit a nyilvánosság elé csütörtökön. A projektben a megújuló energiaforrásokon alapuló hatékony energiatermelés jelentette a fő szempontot, elsősorban a Nap, a szél és a biomassza hasznosításával. A projekt célja volt a kinyert energia hatékony továbbításának kidolgozása is, és annak tárolásának lehetőségeit is kutatták. Szó volt az optimális világítási rendszerek fejlesztéséről is, amelyben a napokban elhunyt dr. Schanda János professzor úr is jeleskedett: ő vezette a Sixtus-kápolna világításának megújítását.

A két éve folyó regionális hatókörű projekt közel 760 millió forintos uniós pályázatból valósult meg, két hónap múlva zárul.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila

További cikkek

A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
A Pannon Egyetem megőrizte pozícióját a vidéki egyetemek között
Csütörtökön hirdették ki a felsőoktatási ponthatárokat, péntek délelőtt a Pannon Egyetemen sajtótájékoztatót tartottak arról, hányan kezdik meg ősztől tanulmányaikat az intézményben, s hogy mely szakok voltak a legnépszerűbbek.
A jelentkezők 74 százalékát felvették
A jelentkezők 74 százalékát felvették
A felsőoktatásba jelentkezők 74 százalékát felvették valamilyen képzésre - közölte a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár pénteken.
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási ponthatárokat
Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat csütörtök este. Ezzel eldőlt, hogy a több mint 99 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.
Átvehették diplomájukat az Érseki Főiskola végzősei
Átvehették diplomájukat az Érseki Főiskola végzősei
Ünnepélyes keretek között vehették át oklevelüket szombat délelőtt a Veszprémi Érseki Főiskola frissen diplomázott hallgatói.
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Veszprémi óvoda és iskola lettek az év állatvédő intézményei
Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora adta át az „Év Állatvédő Óvodája 2022” és az „Év Állatvédő Általános Iskolája 2022” pályázat dobogósainak okleveleit az Egyetemen megrendezett díjátadó ünnepségen, június 29-én, Budapesten. Az „Állatvédelem gyerekeknek” szerkesztőbizottsága az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központjának szakmai támogatásával idén második alkalommal hirdetett – az állatvédelmi oktatási tevékenységet középpontba helyező – pályázatot óvodák és idén első ízben már általános iskolák számára is. A pályázatra olyan intézmények jelentkezését várták, akik kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és törekedtek arra, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével.