Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
17°C

Veszprém az első világháborúban

2015. április 14. 20:53
A háború alatt a városban sosem voltak harcok, ám a hátországi spórolást a veszprémi lakosság is megsínylette.

A Lackó Dezső Múzeum az első világháború 100 éves évfordulójára szervezett Múzeumi Szabadegyetem előadássorozata keretében Kákonyi Anna történész tartott előadást a veszprémi lakosság háború alatti életéről. A keddi „Veszprém élete az I. világháború alatt” című előadás többek között korabeli sajtótermékekre és hirdetményekre támaszkodott, - ilyen például a korabeli Veszprémi Hírlap – de emellett a múzeum saját dokumentumgyűjteménye is szolgáltatott adatokat.

A 19. század végén és a 20. század elején ugyan a gazdasági és kulturális fellendülés, valamint az infrastrukturális beruházások jellemezték várost, ám emellett a munkanélküliség és a kivándorlás tanúi is lehettek az akkor élők - mondta el bevezetőként Kákonyi Anna.

Kákonyi AnnaKákonyi Anna

Készülődés a háborúra

Az 1910-es évek eleje már Veszprémben is a háborúra készülődés jegyében teltek, ugyanis az 1912-1913-as Balkán háború lezárása az egész Monarchiát nyugtalanította, ezért a városban is bővítették a haderőt: megalakult a veszprémi 7. honvéd tábori ágyús ezred és a 31.-es honvéd gyalogezred. A hadsereg fejlesztése mellet - abban a városi kórházban, ahol Csolnoky Ferenc is műtött - egy esetleges háború kirobbanása miatt az ápolónők képzésére is nagyobb hangsúlyt fektettek.

A lehetséges háború előtt, 1912-ben több kivételes intézkedést is bevezettek, melyek közül a legfontosabb az egyesületek megalakulásának korlátozása, a csend- és rendőrség szerepének növelése, és a sajtótermékek cenzúrája, ahogy akkor nevezték, „vizsgálata”.

A hadba lépés öröme

A háborút kirobbantó szarajevói merényletet követően a város is szolidaritást vállalt, több üzletet bezártak, és megemlékezéseket tartottak. A hadba lépés hírére egész Veszprém katonavárossá alakult, hiszen az akkor 15 ezer lakosú városba plusz 12 ezer népfelkelő érkezett, akik a háborúban való részvétel örömmámorában úsztak. Az akkori híradások szerint a győzelmi hit jegyében folyamatosan ünnepeltek és éljeneztek. A veszprémi 31-es gyalogezred és a 7. ágyús ezred 1914-ben a gyors hazatérés reményében hagyta hátra a várost.

forrás:ldm.huforrás:ldm.hu

Mindent a háborúért

Még abban az évben a frontról hazatértek az első veszprémi sebesültek, akik ellátásra szorultak. A város kórházában nem volt elég hely az összes sérültnek, így több intézményt, többek között a Kossuth Iskolát és a Piarista Gimnáziumot is tartalékkórházzá alakították. Ebben az időben a rendkívül nagy teherbíró és rátermett Komjáthy László irányította a várost.

Az 1914-es hadüzenet és az általános mozgósítás hírére gazdasági és egyházi intézkedéseket vezettek be országszerte, amelynek értelmében takarékosságra intették a lakosságot, így Veszprémet is. Országszerte megszabták az első kenyér és lisztárakat, és a nappali áramfelhasználást is korlátozták- még az újévi ünneplést és megemlékezést is igyekeztek visszaszorítani, hogy több pénz maradjon az emberek zsebében.

A kenyér és liszt ára a hiány miatt a háború évei alatt többszörösére drágult. A feketepiacon ebben az időszakban csak tízszeres áron lehetett jó minőségű lisztet, húst vagy bőrt kapni. 1916-ra ezek az áruk a lakosság számára szinte elérhetetlenné drágultak.

1915 elejétől központosították az élelmiszerellátást, amely 1917-re odáig jutott, hogy a családok igénybevételi lapokat használtak, hogy (egyre gyengébb) minőségű élelmiszert és szappant vásárolhassanak. 1918-tól a húst és a sajtot is csak így volt mód beszerezni. Az átmeneti tej és kávéhiány miatt több helyen korlátozták ezek felszolgálását is. Ebben az időszakban a polgármester és a rendőrkapitány időről időre további takarékosságra hívta fel a figyelmet: a húsvéti tojásra és további tüzelőanyagra is szüksége volt a frontokon harcolóknak. Erről akkoriban több sajtószatíra is született. Egy idő után már nem csak élelmiszerre, hanem fémre és tüzelőanyagra is szükség volt a frontokon (a hadieszközökhöz), melyeket a város igyekezett a lakosságtól beszerezni. Az akkori kultúr- és színházestekből befolyó minden összeget a haderő életben tartására folyósították.

A háború alatt meghirdetett 8 hadikölcsön tovább mélyítette az emberek nélkülözését, melyet a háború elvesztése után is nehezen hevert ki az ország, és ekkor még nem is tudtak az 1920-as Trianonról...

A Múzeumi Szabadegyetem következő előadását "Az I. világháború hatásai a hátországban: divattörténet, alternatívák, csalánháború" címmel rendezik meg a Laczkó Dezső Múzeumban május 12-én. Az előadó Egervári Márta restaurátor.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. ma 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. ma 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.