2020. december 1.
//
Elza névnap

KSH: 7,6 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta

2015. május 28. 9:31
Az idén február-áprilisban 7,6 százalékra csökkent Magyarországon a munkanélküliségi ráta, amely így az előző év azonos időszakinál 0,5 százalékponttal, az első negyedéves adatnál pedig 0,2 százalékponttal volt alacsonyabb - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Február-áprilisban az egy évvel korábbihoz képest 19 ezerrel, 338 ezerre csökkent a munkanélküliek száma. A 15-74 éves munkanélküli férfiak mutatói lényegében nem változtak, létszámuk 184 ezer fő, rátájuk pedig 7,6 százalék volt. A nőknél ugyanakkor jelentős javulás volt: a munkanélküli nők száma 15 ezerrel 154 ezerre, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal, 7,5 százalékra mérséklődött. A munkanélküliek 18,3 százaléka a munkaerőpiacon csak kis számban jelenlévő 15-24 éves korosztályból került ki, ezen korcsoport 18,9 százalékos munkanélküliségi rátája 0,8 százalékponttal lett alacsonyabb. A 25-54 évesek, vagyis az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 6,8 százalékra, az 55-64 éveseké pedig 0,4 százalékponttal, 6,2 százalékra csökkent.

A munkanélküliek 45,2 százaléka tartósan munkanélküli, azaz legalább egy éve keres állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 19,2 hónapról 17,6 hónapra mérséklődött. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adminisztratív adatai szerint 2015. április végén 415 ezer volt a nyilvántartott álláskeresők létszáma, ami lényegében nem változott 2014 áprilisához képest.

vehir.hu

További cikkek

30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
30 ezer dollárból fejlesztheti az Ipari mechatronikai képzését
Harmadszor pályázott a nemesvámosi Howmet-Köfém Kft. amerikai anyacégének alapítványához a VSZC Ipari Technikum, az intézmény pedig ismét 30 ezer dollárt nyert, amelyből a mechatronikai képzés digitalizációját fejlesztik a Festo és a Controlsoft segítségével.
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
Nem csak gyümölcsből, mézből is készülhet bor
A mézbor régi találmány. Annyira, hogy itthon is kiveszett a köztudatból. Veszprémben akad azonban egy manufaktúra, amely 2019 óta igyekszik az egyedi ízek, különleges aromák kombinálására
Mit tudnak a női vállalkozók?
Mit tudnak a női vállalkozók?
Magyarország idén harmadszor csatlakozik a vállalkozó nők világnapjához, mely a nők vállalkozási tevékenységére és a nők által képviselt társadalmi ügyek fontosságára hívja fel a figyelmet: a világnap apropóján november 18-20. között online konferenciát rendeznek, helyi szereplők részvételével is.
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
A zenét nem pótolhatja a zenekari póló
Maximum csak megtámogatja a bandák által közvetített életérzést. A merchandising jó bevételi forrás, de a hazai zenekarok még nem használják ki a lehetőségeiket. A Music Hungary első napján a zenekari imidzsről is tartottak kerekasztal beszélgetést.
Környezettudatosságban versenyeztek középiskolások az egyetemen
Környezettudatosságban versenyeztek középiskolások az egyetemen
Greenlike címmel rendezett versenyt a körforgásos gazdasággal kapcsolatban pénteken a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara.