Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
16°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
16°C

'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben

2024. április 30. 9:21 // Forrás: VOSZ
Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni.

„Az ESG inkább előny, mintsem feladat” – mondta köszöntőjében Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese, a Veszprém Vármegyei Szervezet elnöke. Hozzátette, a résztvevő VOSZ-tagvállalkozások számára a VOSZFESZT nemcsak a szakmai előadások, a tudásmegosztás miatt fontos, egyúttal kapcsolatfejlesztére is alkalmas.

A rendezvény házigazdájaként dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora tartott előadást a klímaváltozásról, valamint a tudomány, a politika és a valóság közötti észleléseinek és tartalmainak eltolódásáról. „Sokan felteszik manapság a kérdést, hogy a gonosz, a fosszilis energia legyőzheti-e a jót, a zöld energiát!„ – mondta, majd bemutatott néhány olyan példát, amelyekre úgy gondol a közvélemény, mint ami könnyedén megoldhatná a klímaváltozás problémáját. „A globális energiafelhasználás 50 százalékára jelenleg nincsen érdemi karbonmentes alternatíva” – jelentette ki a Pannon Egyetem rektora.

dr. Gelencsér Andrásdr. Gelencsér András

„Az ESG és a fenntarthatóság olyan kulcsfogalmak, amelyek kiemelt figyelmet fognak kapni már a közeljövőben is a vállalkozások számára, éppen ezért szükséges az elmélet és a gyakorlat összekapcsolása” – ezt már a VOSZ elnöke mondta köszöntőjében. Eppel János egyúttal kiemelte, különösen örül annak, hogy a Pannon Egyetem és a VOSZ között együttműködés kezdődött a tudomány és a vállalkozói szféra kapcsolatának erősítésére. Eppel János kijelentette, a VOSZ hidat szeretne építeni a két „világ” számára.

Csillag Zsolt, a Pannon Egyetem kancellárja méltatta intézménye és a VOSZ partnerségét. Mint elmondta, az esemény témája, az ESG, illeszkedik az egyetem kitűzött céljaihoz, ugyanis a Pannon Egyetem a fenntarthatóság és a körkörös vagy korforgásos gazdaság zászlóshajója szeretne lenni a következő években. Hozzátette, a Pannon Egyetem kitűzött céljaik szerint nemcsak kulturális, hanem innovációs és gazdaságfejlesztési központtá fog válni a jövőben. „Együttműködésünk a VOSZ-szal sok win-win helyzetet fog teremteni, nagyon sok potenciált látunk benne” – hangsúlyozta.

„A KAVOSZ kifejezetten az ESG-vel kapcsolatos kérdések megválaszolására alapított szervezetet, a KAVOSZ E-Green Zrt.-t” – jelentette be az eseményen a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. Krisán László hozzátette, nemrégiben végeztek el egy kétezer fős kutatást, amelyből kiderült, hogy a hazai vállalkozások kétharmada nem ismeri az ESG-t és a vele járó feladatokat. Márpedig ebből gondok lehetnek Krisán László szerint, ezért „tompítani szeretnék a fájdalmat”, és a tanácsadáson kívül segíteni szeretnék az ESG-vel kapcsolatos jogalkotóknak is. (Az ESG-ről szóló törvény itt érhető el.)

A II. VOSZFESZT-en aláírták a Pannon Egyetem és a KAVOSZ E-Green Zrt. stratégiai együttműködési megállapodását.

Az ESG nem világmegváltás, de jobb lehet a cégek működése

„Megbüntetnek? Sok vállalkozónak kevés információja van, egyre nagyobbak az elvárások az ESG-vel kapcsolatban, miközben azt is tudni érdemes, hogy ez nemcsak pénzügyi beszámoló” – mondta szakmai előadásában dr. Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem dékánja. A Titanic példájával élve felhívta a figyelmet arra, hogy jellemzően a vállalkozások működésének 10 százalékát lehet látni a felszínen, de azt nem tudjuk, a mélyben mi van. Nyilvánvalóan az ESG nem világmegváltás, ismerte el, ugyanakkor egy-egy nagyvállalat akár nagyobb hatással is lehet a környezetére, mint az ENSZ. Az ESG-vel kapcsolatos környezeti felelősségvállalás többek között számba veszi a teljesítményt és az irányítási rendszereket, ugyanakkor arra is választ keres, milyen hatással van adott vállalkozás a környezetére és viszont.

dr. Fehérvölgyi Beátadr. Fehérvölgyi Beáta

A dékán szerint az ESG-vel a vállalkozások sokkal tudatosabban viszonyulhatnak a környezetük felé, mert az úgynevezett érintett célcsoportok békéjével sokkal nagyobb hasznot lehet húzni, még akkor is, ha közben csökken a profit. Dr. Fehérvölgyi Beáta egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a folyamatban kulcsszerep hárul a vállalkozások vezetőire, akik a munkavállalókért és a környezeti kapcsolatokért egyaránt felelősek.

A VOSZFESZT-en két nagyobb panelbeszélgetést is szerveztek a témában. Az elsőben dr. Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója kérdezett három szakértőt a témában.

A beszélgetésben az ESG mozaikszóból eredő három területet – környezet vagy fenntarthatóság, társadalom vagy közösség, valamint vezetés vagy irányítás – járták körbe.

Többek között elhangzott, a legfontosabb, hogy a szervezet, a vállalkozás az elérendő célokat meghatározza, ezeket mérőszámokkal és intézkedési, cselekvési programokkal támogassa meg, majd az eredményeket publikusan elérhetővé tegye.

Dr. Szűcs László, a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda ügyvédje arról beszélt, hogy az ESG alkalmazásával könnyebben lehet fenntarthatóbbá tenni egy vállalkozást. Bár az EU-s direktívák meghatároznak különböző szabványokat, amelyek később bővülhetnek, ezek inkább célok, mint előírások. Dr. Szűcs László szerint ezeket az EU-szabványokat a hazai gazdasági környezetben és a hazai jogszabályok szerint kell értelmezni, ugyanis, ha már van erre magyar törvény, ehhez kell igazodni, és nincs szükség újra.

dr. Szűcs Lászlódr. Szűcs László

Dr. Szalay Rita ESG szakértő, az ügyvédi irodától a vállalati irányítási szempontokról beszélt. „Új elvárás a tulajdonosi kör és a menedzsment közötti távolodás lehetőségének csökkentése, különösen a kisebbségi tulajdonosok kiszorítása elleni védelem” – hívta fel a figyelmet. A szakértő úgy látja, egy vállalkozás fenntartható irányítása során különös figyelemmel kell lenni a közvetlen és tágabb környezet társadalmi szempontjaira, azaz megfelelő etikai rendszer szerint kell működni. Példaként említette a munkavállalók és a vezetők értékelési rendszerének fontosságát, kiemelve a vezető értékelését, valamint az ESG-vel kapcsolatos eredmények kommunikálását kifelé és a belső kommunikációban egyaránt.

Hiába kisebb a vállalkozás, beszállítóként kötelező lehet az ESG-jelentés

Dr. Kozák Ákos azt is megállapította, hogy a hazai vállalkozások az ESG-t jellemzően a környezeti fenntarthatósággal kötik össze, holott ez ennél több. Miközben a kereskedelemben és főként az autóiparban már több cégnél is elindultak ezek a folyamatok, ma Magyarországon még egyetlen vállalkozás sem vezette be teljes körűen az ESG-t.

Az ESG-t elsőként azon vállalkozásoknál kell majd kötelezően bevezetni, amelyek 10 milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkeznek, vagy legalább 250 munkavállalót foglalkoztatnak és 20 milliárd forintos árbevételt értek el.

„Ezzel együtt azt a kkv-knak is tudniuk kell, hogy a nagyvállalatok előírhatják a beszállítóiknak az ESG-jelentést, sőt, ez már kötelező is lehet idéntől” – hívta fel a figyelmet dr. Kozák Ákos. Egyúttal arra biztatta a kkv-kat, hogy még idén kezdjék el a felkészülést, ugyanis várhatóan a későbbiekben egy befektető vagy bank is kérheti az ESG-jelentéseket.

dr. Kozák Ákosdr. Kozák Ákos

A panelbeszélgetésen az is elhangzott, az ESG-folyamatokat egy, a szervezeten belül erős felhatalmazással bíró területfelelős vezetővel érdemes megvalósítani, de a jelenlévő szakértők azt is javasolták, hogy egy belső csapatot is érdemes felállítani tréningek és workshopok formájában, sőt, a legalkalmasabb a minőségirányítási vezető. A kkv-k számára az egyik legfontosabb beszállítói megfelelés kapcsán dr. Kozák Ákos felhívta a figyelmet arra, hogy a jövőben „az ár szinte mellékes lesz, ha nem megfelelő az ESG a vállalkozásnál”.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára a II. VOSZFESZT-et záró beszédében a VOSZ-nak az ESG-vel kapcsolatos feladatait a következő pontokban foglalta össze:

  • a Nemzeti ESG Tanács tagjaként az EU-s ESG-direktívák átültetése a magyar gyakorlatba,
  • a kkv-k tájékoztatása a tennivalókról, a vállalkozások segítése, hogy megszerezzék a minősítést, úgy, hogy újabb adminisztratív teher helyett az versenyelőnyt jelentsen, ahogyan az ISO-minősítések is azt teremtenek,
  • minél több hazai kkv bekapcsolása a nemzetközi értékláncokba, ezt támogatva, a VOSZ elindítja Beszállítói Programját,
  • a VOSZ partnerprogramját kiterjesztik az ESG-témakörre, ahogy az most elkezdődött a Pannon Egyetemmel.
vehir.hu
további cikkek
Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresőket segítő támogatások Május 16-tól elérhetők a 30 év feletti álláskeresők és inaktívak elhelyezkedését célzó támogatások, az uniós társfinanszírozással megvalósuló program teljes kerete több mint 150 milliárd forint - mondta a nemzetgazdasági miniszter a tárca szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2024. május 15. 10:30 Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Balluff Tudatos döntések és véletlenek összjátéka – a veszprémi Balluff-történet Harmincöt évvel ezelőtt egy német cég hozott egy döntést: a vasfüggöny leomlása után Magyarországon, azon belül is Veszprémben létesít telephelyet és megalapít egy céget. Ma ez a cég a város egyik legnagyobb foglalkoztatója. Túlélte a gazdasági válságokat, a világjárványt, miközben együtt fejlődött a Veszprémmel. Wimmer Zoltán ott volt azok közt, akikkel elindult a vállalat, ma pedig már fejlesztési vezetőként felügyeli a munkát. Bemutatjuk az ő és az idén jubileumát ünneplő veszprémi Balluff-Elektronika Kft. történetét. 2024. május 13. 22:25 A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben A fiatalok is szívesen adnak borravalót, de már nem készpénzben Továbbra is népszerű a borravaló intézménye Magyarországon, bár a fiatalabbak már jobban meggondolják, mennyivel adjanak többet a szolgáltatásokért - ismerteti felmérése alapján a Hellopay fizetési rendszereket üzemeltető társaság az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében. 2024. május 8. 13:49 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.