Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Embernek maradni a Don-kanyarban

2015. augusztus 25. 21:37
Reményi József fotóiból nyílt kiállítás a Don-kanyarban szolgálatot teljesítő kórházvonatokról kedd délután.

A városháza aulájában szeptember 8-ig látogatható tárlat megnyitóján Brányi Mária alpolgármester elmondta: számára Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című kötete jelenti azt a forrást és kiindulási alapot, ami a doni katasztrófa megismeréséhez hozzásegítette. Éppen ezért Nemeskürty gondolatait idézte fel.

Brányi MáriaBrányi Mária

„Az 1943-as sajtó és az uralkodó osztály agyonhallgatta ezt a vereséget, mert elkerülhetetlen volt, s ezt az állam vezetői is tudták. Kétszázezer embert cinikusan a halálba küldtek; aki közülük mégis életben maradt, veszedelmes propagandát hozott haza: a németek gyűlöletét, a szovjet emberek iránti megértést és azt a biztos meggyőződést, hogy őket szándékosan kergették pusztulásba.
De a 2. hadsereg másfél százezernyi halottjának megsiratása később is elmaradt. Valószínűleg azért, mert a vereség Horthy-Magyarország megérdemelt katonai veresége volt”

- írta Nemeskürty. A szerző feltette a kérdést:

"miért is gyászolná a nép Magyarországa az urak Magyarországának hadseregét?"

„Katonai irodalmunkban is közhely, hogy 1943. január 12-én Urivnál a 7. hadosztály s vele az egész hadsereg »órák alatt megfutott«. Szégyen, hallgassunk hát róla ősi nemzeti szokás szerint.

Pedig ezeket az embereket, ezt a százezernyi férfit egyszer el kell siratni. Mert zömében áldozatok voltak”

- idézte Nemeskürty szövegét Brányi Mária, aki e gondolatmenetre ráfűzve megállapította: a mi felelősségünk, hogy beszéljünk az ő áldozatukról, ismerjük meg a körülményeket és vonjuk le az általános érvényű tanulságokat. A kiállítás – a főhajtás lehetősége mellett – ezt a célt is szolgálja.

Reményi József 1911. július 8-án született Demecserben. A kereskedelmi iskola elvégzése után könyvelőként, gazdsázként alkalmazták Királytelken a Dessewfy-uradalomban. Az 1930-as évek végéna Tungsram Rt. alkalmazta számviteli szakemberként, majd a második világháborúban a Donnál szolgáló második magyar hadseregkórházvonatain szolgált az ellátásért felelős gazdasági vezetőként. A háború után nyugdíjazásáig a Tungsramnál dolgozott. 1998. júliusában hunyt el.

Véghné Reményi MáriaVéghné Reményi Mária

„Ezzel a kiállítással apánkat, és azokat a személyeket akartuk bemutatni, akik a világháború árnyékában is emberek tudtak maradni” – fogalmazott Véghné Reményi Mária, Reményi József főhadnagy lánya. A kórházvonatokon dolgozók többet is tettek a sebesültek elszállításánál és ellátásánál. Az iszonyú éhínségben a katonatársakon túl a környező lakosságot is ellátták a maradék élelmiszerrel. „Édesapámnak 1941-42-ben az volt a feladata, hogy felkészítse a magyar hadsereget a háborúra, járták az országot és terményt gyűjtöttek be, ezt mutatja be a kiállítás első része; a második a katonáknak a vasútállomásokon várakozó hozzátartozóit, majd a kórházvonat életét, a háború helyszíneit és pusztítását mutatja be.”

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. ma 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  ma 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.