Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
28°C

Embernek maradni a Don-kanyarban

2015. augusztus 25. 21:37
Reményi József fotóiból nyílt kiállítás a Don-kanyarban szolgálatot teljesítő kórházvonatokról kedd délután.

A városháza aulájában szeptember 8-ig látogatható tárlat megnyitóján Brányi Mária alpolgármester elmondta: számára Nemeskürty István Requiem egy hadseregért című kötete jelenti azt a forrást és kiindulási alapot, ami a doni katasztrófa megismeréséhez hozzásegítette. Éppen ezért Nemeskürty gondolatait idézte fel.

Brányi MáriaBrányi Mária

„Az 1943-as sajtó és az uralkodó osztály agyonhallgatta ezt a vereséget, mert elkerülhetetlen volt, s ezt az állam vezetői is tudták. Kétszázezer embert cinikusan a halálba küldtek; aki közülük mégis életben maradt, veszedelmes propagandát hozott haza: a németek gyűlöletét, a szovjet emberek iránti megértést és azt a biztos meggyőződést, hogy őket szándékosan kergették pusztulásba.
De a 2. hadsereg másfél százezernyi halottjának megsiratása később is elmaradt. Valószínűleg azért, mert a vereség Horthy-Magyarország megérdemelt katonai veresége volt”

- írta Nemeskürty. A szerző feltette a kérdést:

"miért is gyászolná a nép Magyarországa az urak Magyarországának hadseregét?"

„Katonai irodalmunkban is közhely, hogy 1943. január 12-én Urivnál a 7. hadosztály s vele az egész hadsereg »órák alatt megfutott«. Szégyen, hallgassunk hát róla ősi nemzeti szokás szerint.

Pedig ezeket az embereket, ezt a százezernyi férfit egyszer el kell siratni. Mert zömében áldozatok voltak”

- idézte Nemeskürty szövegét Brányi Mária, aki e gondolatmenetre ráfűzve megállapította: a mi felelősségünk, hogy beszéljünk az ő áldozatukról, ismerjük meg a körülményeket és vonjuk le az általános érvényű tanulságokat. A kiállítás – a főhajtás lehetősége mellett – ezt a célt is szolgálja.

Reményi József 1911. július 8-án született Demecserben. A kereskedelmi iskola elvégzése után könyvelőként, gazdsázként alkalmazták Királytelken a Dessewfy-uradalomban. Az 1930-as évek végéna Tungsram Rt. alkalmazta számviteli szakemberként, majd a második világháborúban a Donnál szolgáló második magyar hadseregkórházvonatain szolgált az ellátásért felelős gazdasági vezetőként. A háború után nyugdíjazásáig a Tungsramnál dolgozott. 1998. júliusában hunyt el.

Véghné Reményi MáriaVéghné Reményi Mária

„Ezzel a kiállítással apánkat, és azokat a személyeket akartuk bemutatni, akik a világháború árnyékában is emberek tudtak maradni” – fogalmazott Véghné Reményi Mária, Reményi József főhadnagy lánya. A kórházvonatokon dolgozók többet is tettek a sebesültek elszállításánál és ellátásánál. Az iszonyú éhínségben a katonatársakon túl a környező lakosságot is ellátták a maradék élelmiszerrel. „Édesapámnak 1941-42-ben az volt a feladata, hogy felkészítse a magyar hadsereget a háborúra, járták az országot és terményt gyűjtöttek be, ezt mutatja be a kiállítás első része; a második a katonáknak a vasútállomásokon várakozó hozzátartozóit, majd a kórházvonat életét, a háború helyszíneit és pusztítását mutatja be.”

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44 Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Évről-évre eredményesebb a Veszprémi Érseki Főiskola Július hatodikán tartotta diplomaátadó ünnepélyét a Veszprémi Érseki Főiskola. A 2023/2024-es tanévben ötvenkét hallgató szerzett oklevelet, ebből kilencen alapképzési, és negyvenhárman szakirányú továbbképzési szakon.  A rendezvényen – tanszékvezetői és szakfelelősi megbízásának lejártával – megköszönték dr. habil. Leveleki Magdolna főiskolai tanár, a Szociális Tanulmányok Tanszék vezetőjének munkáját, akire részmunkaidejű oktatóként továbbra is számítanak. 2024. július 7. 14:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.