Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
16°C

Érkeznek a szupertraffipaxok

2015. október 5. 16:14
A gyorshajtás mellett a biztonsági övet, a záróvonal átlépését, a tilos jelzésen áthajtást, a buszsáv használatát, a forgalmi és a biztosítás érvényességét is figyelik. Épp csak a gondolatbűnt nem tudják kiszűrni (még).

Az ORFK összesen 132, a szaksajtó által csak „szupertraffipaxnak” nevezett készüléket szerzett be, amiket országszerte fix helyekre telepítenek. A szoftverek finomhangolásával meggyűlt a baja a rendőrség informatikusainak, a tesztidőszakban számos anomáliát produkáltak a droidok. Ha azonban sikerül tökéletesre csiszolni a technikát, okkal retteghetnek az autósok: a kamerák a gyorshajtáson kívül mindenféle szabad szemmel látható (biztonsági öv, záróvonal, kötelező haladási irány) szabálysértést is figyelnek, sőt, rendszám alapján a biztosítást és a forgalmi engedélyt is ellenőrzik.

Azt semmiképp nem állíthatjuk, hogy az új telepített traffipaxokat furfangosan elrejtették volna a rendőrök, az eplényi csillagkapun kényelmesen elférnek a forgalmat figyelő kamerák (irányonként három!!!).

A Totalcar közösségi együttműködéssel egy Google Maps alapú térképen gyűjtötte össze az új telepített sebességmérőket. Megyénknek is jutott néhány:

  • Eplény, 82-es út
  • Litér, 72-es út belterületi szakasza
  • 77-es út, tótvázsonyi kereszteződés
  • 8-as út, Bakonygyepes és Ajkarendek között
  • Tapolcafő, 83-as út
  • Sümeg, 84-es út

A megyét elhagyva is hamar találkozhatunk a mérőberendezésekkel, például a 71-es úton Vonyarcvashegy györöki végén, vagy a 84-esen Káldon és a sárvári elkerülőn. A 84-est egyébként kifejezetten sűrűn megszórták, Sopronig ugyanis további két eszköz (Lövőn és Kópházán) vár a gyanútlan áldozatokra.

Irodalmi nézetkülönbség

Az elmúlt egy évben, amióta a szupertraffipaxok szóbeszéd tárgya lettek, a rendőrség közlekedésrendészeti osztályának szakemberei számtalanszor felhívták a sajtó figyelmét arra, hogy a Traffipax egy sebességmérő eszköz márkaneve, azt köznévként használni olyan, mintha a cipő helyett minden lábbelit adidasnak neveznénk. A Magyar Tudományos Akadémia nyelvészei minden bizonnyal másképp gondolják, A magyar helyesírás szabályai legújabb kiadásában ugyanis köznévként, a sebességmérő készülék szinonimájaként szerepeltetik a traffipax szót.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.