Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C
2024. május 22. Júlia, Rita
Veszprém
15°C

„Mekkora bolond ez a Conan Doyle!”

2015. október 8. 21:24
Mihez kezd Sherlock Holmes, ha kimozdítjuk a komfortzónájából?

Sherlock Holmes történetei – bár megbízható bevételt jelentettek szerzőjüknek – sosem voltak Sir Arthur Conan Doyle kedvencei. Az író attól tartott – mint kiderült, nem alaptalanul –, hogy a detektívtörténetek miatt nem kapnak kellő figyelmet szépirodalmi törekvései. Igaza lett, míg történelmi regényeit csak a legelszántabbak olvassák, Sherlock Holmes több mint száz év elteltével is a közönség kedvence.

Megkockáztatom, Sherlock Holmes a világirodalom legismertebb karaktere. Nevét a világ bármely táján kimondva az emberek azonnal tudni fogják, kiről beszélünk. A hosszú kabátos, vadászsapkás, pipázó nyomozó figurája azok számára is ismert, akik még soha nem olvasták Conan Doyle történeteit – vagy akár még olvasni sem tudnak.

Nem csoda, hogy boldog-boldogtalan megírta a maga detektívtörténetét. Most egy olyan könyvet ajánlok, aminek szerzői jó érzékkel mozdították ki Holmest a komfortzónájából, abból a közegből, ahol mindig mindenre van logikus magyarázat.

Nemrég jelent meg az Ad Astra Kiadó gondozásában a Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai című novellagyűjtemény. Az antológia különlegessége, hogy a detektív által oly nagyra tartott racionalitást kezdi ki, és a főhősöket lehetetlenebbnél lehetetlenebb kihívások elé állítja. A kötetbe díjnyertes horror, fantasy és sci-fi szerzők műveit válogatták be, köztük olyan húzónevek is szerepelnek, mint Stephen King, Neil Gaiman vagy Anthony Burgess.

Több szerző is kapva kapott az alkalmon, hogy a legendás nyomozót a viktoriánus kor fantasztikus irodalmának világaiban állítsa próbák elé. A kötetben így találhatunk H. P. Lovecraft Cthulhu-mítoszát idéző horrort, H. G. Wells sci-fijéhez illő kalandot a gravitációmódosítóval, de kapunk gabonaköröket, párhuzamos univerzumot és kísérteteket is.

„Mekkora bolond ez a Conan Doyle!”

A címben lévő megjegyzést maga Sherlock fogalmazza meg a kötet egyik novellájában. Tudvalevő, hogy az éles eszű detektívvel szemben az író hitt a tündérek és koboldok létezésében, hiszékenységét kihasználva pedig szélhámosok több alkalommal is komoly pénzt szedtek el tőle. Vonda N. McIntyre kihasználja a ziccert, írásában találkozik Conan Doyle és Holmes, a detektív pedig sommás véleményt mond teremtőjéről.

Az antológiák szokásos hátránya az ingadozó minőség, ami ezúttal is tetten érhető. Ez azonban ne ijesszen el senkit, Conan Doyle karakterei a lehetetlen körülmények között is kiválóan működnek, a Sherlock Holmes lehetetlen kalandjai pedig igazán szórakoztató olvasmány.

Ha már Sherlock: a BBC nagy sikerű sorozata karácsonyi különkiadással készül (hagyományosan a brit televíziók népszerű műsoraik ünnepi epizódjaival töltik fel a karácsony estét, habár a Love Actually-t ott is szénné ismétlik). A széria különlegessége, hogy Conan Doyle novelláit napjainkba helyezve dolgozza fel, karácsonykor azonban az eredeti, viktoriánus környezetben láthatjuk majd a szereplőket.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.