Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Színezzük át Veszprémet!

2015. október 17. 15:26 // Forrás: Nyitókép: Patrick Commecy, viralscape.com
A művészet egyáltalán nem csak a négy fal között állja meg a helyét, az utcán éppúgy megvan a létjogosultsága. Például panelházak falain, díszítőelemként.

Külföldön egyre nagyobb hagyományra tekint vissza a street art, azaz az utca művészete. Ez egyáltalán nem sebtében felfújt graffitiket, obszcén szövegeket és a falak értelmetlen összemázolását jelenti, hanem különböző festmények, kollázsok, művészeti elemek összeillesztését, amelyek azon túl, hogy jól mutatnak, akár komoly üzeneteket is hordozhatnak.

Egyik legjellegzetesebb fajtái az igen széles skálán mozgó murálok, amelyek lehetnek egészen aprók, de akár háztömbnyi nagyságúak is. Emlékszem, én az első ilyennel közel öt éve találkoztam Németországban, és már akkor megállapítottam, milyen jópofa módja ez a művészet hirdetésének és a környezet esztétikusabbá varázsolásának.

Eduardo Kobr, New York Fotó:streetartutopia.comEduardo Kobr, New York Fotó:streetartutopia.com

Egy-két éve aztán idehaza is felütötték a fejüket az első falfestmények Budapest tűzfalain. Az első fecskék a Neopaintes srácok voltak, majd létrejött a Színes Város Fesztivál illetve projekt, akik épp a napokban készítették el legújabb munkáikat a Népliget pillérein.

Nem tudom, ki mennyire látta ezeket élőben is, a magam részéről mindenesetre remek ötletnek tartom, hogy végre nem csak a szürke falakat lehet bámulni az utcán sétálva. Adódik a kérdés, miért ne valósulhatna meg mindez itt Veszprémben is? Évtizedek óta dekoráljuk az otthonainkat, egy egész iparág és Google-oldalak milliói épültek arra, hogy kellemesebbé tegyük a közvetlen közegünket.

Miért ne tehetnénk ezt meg az épített környezetünk esetében is, ami ugyanolyan szerves részét képezi a mindennapjainknak, s legalább annyira befolyásolja azt, hogy érezzük magunkat a bőrünkben?

Neopaint: Meseváros, BudapestNeopaint: Meseváros, Budapest

Nem vitás, Veszprémben elég kivételes helyzetben vagyunk, hiszen körbevesz minket a Bakony, a Balaton, az utóbbi évek beruházásainak köszönhetően pedig egyre több közterület újult meg: a Kolostorok & Kertek, gyönyörű rózsapark és szökőkút épült a Kossuth utcán, és még sorolhatnánk. De nem mondom, hogy ne lehetne még hova fejlődni.

Képzeljék el például, ha a Cserhát lakótelep régi panellakásainak házfala nem szürke színben „pompázna”, hanem egy-egy jól megválasztott kép díszítené! Vagy említhetném bármelyik, a szocializmus merev és fantáziátlan építészetéből ránk maradt épületet. Iskolákat, az igencsak renoválásra szoruló buszpályaudvart…

Neopaint, Klauzál tér, BudapestNeopaint, Klauzál tér, Budapest

A városrendezés ma már egyáltalán nem merül ki a parkosításban, régi lakótömbök bepucolásában, újraszínezésében és az utcaseprésben. Épp úgy hozzátartozik az új hullámok, irányok, játékos formák felismerése, a művészet közvetítése.

Túlzásokba persze nem kell esni, sem giccsbe áthajlani, vagy eszelősen utánozni másokat. Biztos vagyok benne, hogy meg lehetne találni azt a formát, ami jól illeszkedik a város arculatához, és akadna olyan hozzáértő egyén is, aki ezt kivitelezhetné.

Már csak azért is jó lenne ezt meglépni, mert a pozitivitáson túl, amit sugározna (és amire nekünk kesergős magyaroknak nagy szükségünk van), turistákat is idecsalogatna. Mert Budapest is pont attól vált olyan vonzóvá a külföldiek számára, hogy egyszerre integrálja magába a nyugati és keleti vonásokat.

Szóval ha valóban piros pont akarunk lenni Európa térképén, és bekerülni a nyugati véráramba, érdemes lenne megfontolni a kérdést.

Bertalan Melinda
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.