Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
18°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
18°C

Életben tartani a nyelvet

2015. október 26. 14:34 // Forrás: címlapfotó: transindex.ro

Órák óta autózunk az augusztusi melegben, már magunk mögött hagytuk a Király-hágót és egyre messzebb kerülünk Erdély magyarlakta településeitől. Családommal a romániai Bákó megye észak-nyugati részére, Frumószára tartunk, amit madéfalvi mészárlás után menekülő székelyek alapítottak a tizennyolcadik században.

A közel háromezer-ötszáz lakosú moldvai faluban Kriszta, Adrián és kislányuk, Luca már várnak ránk. Bevallom, egy kicsit izgulok, hiszen személyesen még nem találkoztam velük. Kriszta, vagy ahogy a helyiek hívják „Magyar né“ kilenc évvel ezelőtt kezdte az iskolai magyartanítást ebben a kis, világtól elzárt moldvai faluban.

Felelősségteljes hivatás ez egy olyan időszakban, amikor a tét az volt, hogy a román iskolában is tanítsák a magyart mint anyanyelvet azoknak a gyerekeknek, akiknek a szülei ezt kérték.

„Magyartanárként el sem tudok képzelni szebb feladatot az életemben, mint csángó gyereket tanítani az anyanyelvük értékeire és szépségeire.“

Mi pedig el sem tudjuk képzelni, mennyire nehéz feladat ez egy olyan országban, ahol a pattanásig feszülő ellentétek a hétköznapi életben is ennyire kiütköznek. A nehézségek ellenére Krisztáék eltökéltek. Szavaikból kivehető, hogy bármi legyen, nem hagyják abba munkát, és nem hagyják cserben a tanítványokat, a szülőket és a faluközösséget, ami mára teljesen befogadta őket.

Adrián és Kriszta mindennap az iskolai kicsengetés után szélesre tárja a frumószai Magyar Ház és egyben otthonuk kapuját, ahol délutánonként közel harminc gyermek tanul magyarul. A szobából kialakított tanteremben szerény körülmények között folyik az oktatás, de Adrián kitartásának köszönhetően a kert végében ma már egy különálló, fából készült tanteremben okosodhatnak a kisiskolások.

Épül a tanteremÉpül a tanterem

A házaspár a tanítás mellett egy saját támogatási programot is életre hívott. Keresztszülőket keres a frumószai magyar gyermekeknek, akik támogatásukkal hozzájárulnak a csángóföldi magyar oktatáshoz. A gyerekek levélben tartják a kapcsolatot fogadott keresztszüleikkel, ezáltal is gyakorolják a nyelvet. Krisztáék elsődelges célja, hogy kineveljenek egy olyan generációt, amelynek a legjobbjai az egyetemi évek után visszatérnek Frumószára, hogy egykori iskolájukban dolgozhassanak. Szerintük ettől lenne igazán fenntartható a moldvai magyar oktatás.

fotó: erdely.mafotó: erdely.ma

Őszintén szólva engem teljesen lenyűgözött Kriszta és Adrián tiszta és őszinte hozzáállása és az a tenni akarás, ami a nehéz körülmények ellenére ösztönzi őket a csángó-magyar értékek ápolására. Azt gondolom, hogy mindannyiunk számára példaértékű lehet az az áldozatos munka és kitartás, amit a házaspár végez. Szívből remélem, hogy egyszer azokhoz is eljut a frumószai üzenet, akik eddig csak számokban és táblázatokban mérték az oktatás sikerességét.

Aki kíváncsi a Frumószai Magyar Oktatási Központra az az alábbi oldalon, Kriszta gyönyörű írásain keresztül nyerhet bepillantást a moldvai hétköznapokba.

Csepely Máté
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.