Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
14°C

Az igazság csak egyszer fáj, a hazugság újra és újra

2015. november 23. 9:23 // Forrás: címlapfotó: timedotcom
Nem túlzás azt mondani, hogy mindenki hazudik. Csak minden ember másnak, más módszerrel és más okból teszi. Kinek lenne szíve közölni az örömtől csillogó szemű kislányával, hogy nem a Jézuska hozta az ajándékot, a sárgarépától pedig egyáltalán nem fog megtanulni fütyülni?

A hazugságok egyidősek az emberiséggel. Noha az állatok is élnek a megtévesztéssel, nekik nyomós okuk van rá. Az életben maradás. Mi könnyedén nélkülözhetnénk a hazudozást, mégsem tesszük.

Ezer okot találhatunk arra, hogy ki miért hazudik. Valaki szeretné izgalmasabbnak feltüntetni az életét, ezért „kiszínezi”, valaki így szeretné többnek, esetleg másnak mutatni magát. Én úgy gondolom, nem hiába vált közhellyé az állítás, hogy az igazság fáj. Tényleg így van. Az emberek és a társadalom berendezkedett egy illúzióba, ahol minden és mindenki azt sugallja, hogy az élet tökéletes. Hazudik a reklám, mikor a tökéletes alak elérését kínálja, hazudnak a tehetségkutatók, az összes valóságshow, amikor az ostoba embereket a példakép szerepébe próbálják beleerőltetni. Így az emberek hozzászoknak a tényhez, miszerint könnyebb és fájdalom mentesebb, ha nem mondják el az igazat, és vice versa: nem is akarják tudni az igazat. Vagy a másik eset: állítják, hogy tudni akarják az igazat, aztán ha megkapják, nem tudják kezelni.

Egy szakítás során könnyebb a sablon szöveget választani. „Nem veled van a baj, te csodás vagy, meg fogod találni azt, aki majd megbecsül.” Ehhez képest mennyivel rosszabbul hangzik, ha azt mondjuk: „Unalmasnak tartalak, nem hozol lázba, folyton hisztizel és még anyádat sem bírom.”

Szóval sokan nyugtatják meg magukat azzal, hogy a hazugságuk által csökkentik a csalódás okozta fájdalom mértékét a másikban. Ami talán igaz lehet, de egyrészt a hazugság mindig lelepleződik. Egy sarkított példa erre: ha kijelented, hogy nem állsz készen egy kapcsolatra, majd két nappal később összejössz valakivel, az sokkal nagyobb károkat okoz a másikban, mintha vennéd a bátorságot és elmondanád neki, hogy egyszerűen nem ő az, akit keresel.

Másrészt, aki hazudik valakinek, az a tiszteletet vonja meg tőle. Lehet kifogások mögé bújni, hogy „hiszen, én csak kímélni akartam.” Ez azonban önámítás, semmi más.

Önző döntés illúziókban ringatni valakit, főként akkor, ha pontosan tudjuk, hogy szüksége van az igazságra.

Én azt veszem észre, ez főleg a nőkre jellemző. Vannak azok a barátnők, akik egyszerűen mindig azt mondják a másiknak, amit az hallani akar. Megnyugtatják, hogy nem vele van a baj, minden pasi szemét; hogy az összes munkatársa bunkó és véletlenül sem neki kellene változtatni a hozzáállásán és még sorolhatnám. Ezzel ellentétben a férfiak könnyebben mondják el a másiknak, hogy hülyén viselkedtek és hibáztak egy bizonos szituációban.

És megint visszaértünk a kör elejére. Nem mondjuk ki, mert fáj. De a legfontosabb tanulság az egészben véleményem szerint egy mondatban összefoglalható.

A fájdalom jó dolog, mert fejleszt, erősít, megedz, és legfőképp pontosan megmutatja, hogy mit kell kijavítanod magadban, hogy legközelebb ne kerülj ugyanabba a helyzetbe. Úgy értem, az igazság sokszor sokkoló, de hidd el, a fájdalom csak rövid ideig tart. Aztán elkezded megérteni, hogy mi történt. A hazugság meg olyan, mint egy rákos sejt, ami sokáig fájdalommentesen, észrevétlenül pusztít, és minél később jössz rá, annál valószínűbb, hogy cseszheted.

Csernus Imre mondta egyszer: „Mindenki úgy csapja be magát, ahogy akarja”. Mások ámítására viszont soha nincs sem megfelelő mentesítés, sem indok. Egy mondás úgy tartja, "Inkább vágjon pofon az igazság, minthogy megcsókoljon a hazugság."

Szabó Virág
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.