Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

2015 legjobb 10 könyve

2015. december 29. 15:35
A díjosztó zsűrik, a vásárlók és az én véleményem szerint.

A díjazottak

Nehéz lenne megszámolni, hányféle irodalmi díjat adnak át évről évre a világban, most azonban csak hármat választottam ki – nem feltétlenül a legrangosabbakat, de ha már a nagy fajsúlyú kitüntetések szóba kerültek, kezdjük egy ilyennel!

Szvjatlana Aljakszandravna Alekszievics: Elhordott múltjaink

Az idei irodalmi Nobel-díjat Szvjatlana Aljakszandravna Alekszievics belarusz írónő, oknyomozó riporter kapta „többszólamú írásaiért, amelyekben a jelenkor szenvedéseinek és a bátorságnak állított emlékművet.” Első könyve, A háború nem asszonyi dolog 1985-ben jelent meg, idén pedig Elhordott múltjaink címmel jelent meg regénye magyar nyelven az Európa Kiadó gondozásában. Ez a könyve immár az ötödik darabja Az utópia hangjai című ciklusának: ezekben a polifonikus regény-vallomásokban emberek százai mesélnek arról, mit tett velük a kegyetlen huszadik századi történelem, vagy épp az azóta eltelt két és fél évtized.

Marlon James: A Brief History of Seven Killings

Ez a listám egyetlen darabja, ami magyar nyelven még nem jelent meg. James idén nyerte el a Man Booker-díjat, a világ egyik legrangosabb irodalmi elismerését regényével, ami azt az 1976-os merényletet dolgozza fel, melynek majdnem Bob Marley is áldozatául esett. Nem kell nagy bátorság ahhoz, hogy fogadni merjek rá: jövőre magyarul is kezünkbe vehetjük majd a kötetet. Érdemes várni rá. Addig is, ha már a Man Bookerről beszélünk, a nemzetközi különdíjat - amit nem egy konkrét műért, inkább életműdíjként adnak át - a magyar Krasznahorkai László kapta. Szívesen ajánlanék tőle is könyvet, de idén nem jelent meg regénye - így talán érdemes az 1985-ös Sátántangót elővenni.

Totth Benedek: Holtverseny

Az elsőkönyves magyar prózaírók pályázhattak a Margó-díjra, amit idén Totth Benedek nyert el. A kamaszregény, a krimi, a lélektani thriller és a fejlődési regény elemei keverednek ebben a különös, nyomasztó és olykor mégis humoros, kegyetlen, de nem öncélú prózában.

A legnépszerűbbek

A listámon szerettem volna a hazai eladási adatok alapján legnépszerűbb könyveket is szerepeltetni – ehhez a Bookline toplistáját hívtam segítségül. Ezt csak azért mondom el, hogy jelezzem: önszántamból nem minden dobogóst válogattam volna be.

E. L. James: Grey - A szürke ötven árnyalata Christian szerint

Ez a legolvasottabb könyv ma Magyarországon (egyébként nem csak itt, a brit és az amerikai eladási listákat is vezeti).

Borbás Marcsi: A sűrűje 2.

Úgy tűnik, szakácskönyvet írni nem rossz biznisz mostanában, a Bookline toplistájára Borbás kötete mellett több tévés celebszakács receptjei is felkerültek.

Eric Knight: Lassie hazatér

A dobogó harmadik helyére volt elég a skótjuhász története, aki ezzel kenterbe verte a többi kötelező olvasmányt.

A New York Times ajánlásával

Az általános tematikájú napilapok között kétségkívül a New York Times építette fel a legrangosabb könyves rovatát. Bestseller listája a világ egyik legmértékadóbb rangsora, szinte minden országban – idehaza is – a borítójukon jelzik a listázott kötetek, hogy egy New York Times Bestsellerrel van dolgunk. A rovat 1896 óta működik, és minden decemberben összeállítanak egy tízes listát az adott évben értékelt könyveikről. Az idei listán szereplő könyvek közül sajnos csak egy kapható magyar nyelven is.

Szabó Magda: Az ajtó

Nem tévedés, a NYT szerint Szabó Magda kötete – annak is az idén megjelent angol nyelvű kiadása – a világ tíz legjobb, 2015-ben kiadott könyve között szerepel. „Megdöbbentő, hogy ez a mestermű ilyen hosszú ideig ismeretlen volt az angol nyelvű közönség nagy részének, és ez elgondolkodtat minket, vajon mi mindenről maradunk még le?” – írta kritikájában Claire Messud.

A személyes dobogóm

Nehéz hármat választani az idén olvasott harminc könyvemből – 2015 ebből a szempontból szerencsés esztendő volt: jó olvasmányokba botlottam Shakespeare-től Rowling-on át Yoong-ig. Mivel ebben az összeállításban csak az idén kiadott kötetekkel foglalkozom, az alábbi hármat választottam.

Andy Weir: A Marsi

A tudományos alapossággal és földöntúli humorral megírt regény nem most jelent meg először, a filmadaptáció moziba kerülése miatt azonban idén több változatban – A Marsi, illetve A Mentőexpedíció címen – is kiadták. Itt írtam róla részletesebben.

John Green: Papírvárosok

Első ránézésre könnyed ifjúsági regénynek tűnik, ha azonban jobban belemélyedünk, sokkal mélyebb tartalomra bukkanunk: filozófiai okfejtésre, verselemzésre, rengeteg intertextuális utalásra. De már erről is írtam. Egyébként ez sem első kiadás, szintén a filmadaptáció miatt hozták ki újra 2015-ben.

Neil Gaiman: Felkavaró tartalom

Az egyik kedvenc íróm idén új novellás kötettel jelentkezett, amiben a tipikusan Gaiman-i történetek mellett rengeteg stílustanulmányt is találunk. Megidézi Sherlock Holmes történetét, Edgar Allan Poe világát vagy a Doctor Who időutazós kalandjait. Gaiman a sötét hangulatú urban fantasy mestere, és ezúttal sem hagyja cserben az erre fogékony olvasót.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.