Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
15°C

A korrupt prágai rendőr

2016. január 2. 12:30
Avagy ha nincs nálam 2000 korona, a 100 is megteszi.

A két ünnep között volt alkalmam több napot is eltölteni a cseh fővárosban, ahol a nevezetességek felkeresése után ízelítőt kaptam a helyi rendőrök vendégszeretetéből is.

December 30, utolsó nap. Jóval éjfél után a GPS-t követve épp a szállásunk felé haladunk. Egy helyi autót is követve egy utcában a villamossíneken keresztül vezetett az utunk. A helyi policie autóját már a sarokról kiszúrtam, de haladtam tovább, mi baj lehet. Amint elhaladunk mellette, elkezdett követni, mintha arra várt volna, hogy mikor hibázom. Nem voltam berezelve, ugyanis a GPS-t és a helyi forgalmat követtem.

illusztrációillusztráció

Egyszerre hirtelen bekapcsolta a villogót, leállított, ablak le. Utána pedig szó szerint a következő párbeszéd zajlott le (itt megjegyezném, hogy a korábbi napokban a helyi BKV ellenőrökkel is találkoztunk, és mind ők, mint pedig a rendőrök tökéletesen beszélnek angolul!):

- Jó estét kívánok, iratokat kérek. Tudja miért állítottuk meg?

- Nem, fogalmam sincs. Mi a baj?

- Ön egy forgalomtól elzárt területen haladt a gépjárműjével, villamossínen ment.

- Én a GPS-t követtem, és az előttem haladó autók is erre jöttek.

- Igen-igen, mindenki erre hivatkozik, de a szabály az szabály, nincs bocsánat, 2000 korona a büntetés. Van ennyi pénze? (ez körülbelül 20 ezer magyar forint).

Itt hirtelen gyanút fogtam, ugyanis pár évvel korábban szintén a cseh autópályán akartak lehúzni 250 eurót rólunk, merthogy nem volt bekapcsolva biztonsági öv. Persze be volt, és blöfföltek. Akkor végül nem kaptak semmit.

Kinyitottam a pénztárcám, mutatom, hogy szinte üres, összesen 100 koronám, ha maradt, nincs több. Erre a rendőr:

-Ajjaj, nem túl sok. Ha ideadja azt a 100 koronát most, azonnal elengedem.

Itt kínos másodpercek, és farkasszemezések következtek. Oké, nincs más választásom, se pénzem, se időm. Odaadtam neki a körülbelül 1000 forintot, beült az autójába, és a kollegájával rendkívül hosszasan intézkedtek valamin.

Nagy meglepetésemre a papírjaim visszaadása közben a második rendőr az orrom alá dug egy cseh nyelven íródott valamit, hogy írjam alá. Kérdezem, hogy mi ez, és van-e ebből esetleg egy angol nyelvű változat, mert nem tudom, hogy mit írok alá, meg minek, ha az előbb megegyeztünk?

Nincs angol változat, írjam alá, amivel elismerem a szabálysértést, ami 2000 helyett most csak 100(!) koronás büntetés! Aláírtam, de végig ragaszkodtam hozzá, hogy fordítsa le nekem. Megtette, persze nem tudhatom, hogy tényleg az állt-e a papíron.

Elbúcsúztunk, majd hazafelé nem is az összegen, hanem a pofátlan próbálkozásukon mérgelődtem. Ha látja, hogy van nálam 10 ezer korona vajon azt is elkérte volna? Hiába élnek a csehek már rég jobban, mint a magyarok, itthon ez a rendőrökből már kikopott.

Ge. Á.
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.