Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
10°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
10°C

Oszd meg és… légy a közösség tagja!

2016. január 3. 16:33
Bár a fenti kijelentés eredetije eredendően a politikai hadviselés bevált módszerére utalt a Római Birodalomban és XI. Lajos korában, a 21. században célszerűbb lenne kicsit módosítani a gondolatot, és az ellenfelek megosztása helyett a közösségi megosztásra helyezni a hangsúlyt.

Ami alatt ez esetben egyáltalán nem életünk apró-cseprő történéseinek internetre való felpakolását kell érteni, noha a web2-nek kétségtelenül van némi köze a dologhoz.

A hivatalosan közösségi fogyasztás névre hallgató mozgalom idehaza is kezd egyre nagyobb teret nyerni, noha a közösségi megosztás paradicsomának számító Helsinkihez képest kétségtelenül még csak gyerekcipőben járunk. A dolog lényege azonban egyre többek számára ismert:

ahelyett, hogy kizárólagosan egy személy birtokolna és használna egy tárgyat, többek számára is rendelkezésre bocsáthatjuk azt, amivel például jelentősen csökkenthetjük a költségeinket.

Ez persze csak a legalapvetőbb modell, hogy ki mit hoz ki belőle, az tulajdonképpen már csak a nyitottságunkon múlik.

Tőlünk nyugatabbra például nem ritka, hogy egy mikro lakóközösség közösen használ egy mosógépet, vagy éppen nem ad ki mindenki százezreket saját kocsira, hanem többen is ugyanazt az autót veszik igénybe időnként. Néhány bizonytalan lépés már nálunk is elindult utóbbi irányába, átütő sikerről azonban eddig még nem beszélhetünk. Ennek oka valószínűleg elég egyszerű: míg egy kisebb értékű tétel esetében könnyű bevállalósnak lenni, egy autónál már egy horpadás is elég komoly javítási összegeket generálhat, amit baj esetén egymásra mutogatós kultúránkat ismerve nem szívesen vállalna fel senki sem, a felhőtlen viszony megromlásáról nem is beszélve.

Feltételezhetően ezért is sokkal népszerűbbek nálunk a Teletank jellegű modellek, ami a kocsi tulajdonosának és utastársának is garantáltan megéri: előbbinek nem egyedül kell állnia a benzinköltséget, utóbbi pedig a vonat vagy buszjegynél jutányosabb áron, ráadásul sokkal gyorsabban juthat el a kívánt helyre.

A közösségi közlekedésre jó példa egyébként a Bubi is, vagy nálunk a Bakony-Balaton TDM által működtetett kerékpárkölcsönző hálózat.

De ha már a sikersztoriknál tartunk, említhetném a könyvmolyok olvasási szenvedélyére alapozó Rukkolát, a kaland- és olcsó, de otthonos szállásra vágyóknak szóló Couchsurfinget vagy a lakáspiacot lassacskán átrajzoló Airbnb-t.

A kínálat tehát egyre szélesebb, bőven lehet válogatni. Érdemes azonban egy kicsit visszatérni a fentebb említett, lakóközösségen belüli megosztásra, ebben a tekintetben ugyanis úgy tűnik, valóban lenne még mit behoznunk. Míg az interneten bátran ráklikkelünk egy vadidegenre, hogy némi hozzájárulásért cserébe vigyen el minket egy másik városba, a tartósabb jellegű kapcsolatok kialakítása és a szomszédok felé nyitás mintha sokkal nehezebb lenne. Pedig a dolog több szempontból is kifizetődő lehetne.

Erre érzett rá pár évvel ezelőtt három fővárosi fiatal is, akik megalapították a miutcánk.hu oldalt, ami ma már több vidéki városban is sikeren működik. A kezdeményezés tulajdonképpen egy pofonegyszerű elképzelésen alapul: ha például este sütés közben rádöbbenünk, hogy elfogyott a cukor, ahelyett, hogy fejvesztve elrohannánk a boltba, miért nem kopogtatunk be egyszerűen a szomszédhoz és kérünk kölcsön egy kicsit? De lehet ezt fokozni is, és nagyobb szívességeket kérni egymástól, mondjuk gitárleckét venni a szomszéd sráctól vagy kölcsönadni a grillsütőt. Mindezt persze adok-kapok alapon, aminek a végén egy közösség épül.

Mert valójában ez lenne az egész értelme: hogy ne csak a virtuális térben ápoljuk a kapcsolatainkat, hanem a konkrét mikrokörnyezetünkben is, amiben élünk.

Az ugyan tény, hogy ebben segítséget jelent az internet is, hiszen szinte minden ilyen kezdeményezéshez nagy lendületet ad a web, többek között azáltal, hogy segít feltérképezni a körülöttünk élő, hasonlóan gondolkodó személyeket.

De végeredményben az egész gyökere a nyitottság, a bizalom és az összetartás, ami garantáltan minden közösségnek és társadalomnak csak a javára válik.

Arról nem is beszélve, hogy ezzel a mérhetetlen pazarlásnak is gátat vethetnék, ami bizonyítottan nemcsak a környezetünknek tesz jót, hanem a közérzetünknek is.

Szóval ma este, miután hazament, és kellene egy kis cukor vagy egy konzervnyitó, kopogtasson be bátran a szomszédba.

Bertalan Melinda
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.