Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
12°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
12°C

A magyar filmgyártás csak a külföldieket érdekli?

2016. január 6. 17:22
Az elmúlt években szinte hamvaiból éledt fel a magyar film – a rangos külföldi fesztiváldíjak és elismerések legalábbis erre engednek következtetni. Idehaza azonban ez mintha senkit sem érdekelne, vagy csak egy nagyon szűk kört.

A 2015-ös év filmes durranása volt Nemes Jeles László Holokauszt-drámája, a Saul fia, amely néhány hónap leforgása alatt gyakorlatilag az összes olyan elismerést besöpörte, amit magyar film eddig csak tudott.

A diadalmenet májusban kezdődött a Cannes-i Filmfesztivállal, ahonnan egyenesen négy díjjal tért haza, köztük a fesztivál második legrangosabbjának számító zsűri nagydíjával. A kritikusok egyszerűen imádták, hosszas dicshimnuszokat zengtek róla a legnevesebb külföldi sajtóorgánumok, a Sony Classics Pictures pedig szinte azonnal lecsapott rá, hogy Amerikában is forgalmazhassa – és így tett még a fél világ.

Saul fiaSaul fia

Közben elhozott még jó néhány díjat a további külföldi fesztiválokról, a The Guardian az USA-ban 2015-ben bemutatott 50 legjobb film közül egyenesen az első helyet ítélte oda neki, év végén pedig robbant a hír, hogy Golden Globe-ra jelölték, mi több, csak egy lépés választja el az Oscar kapujától.

Na de mi a helyzet mindeközben itthon?

Annyi biztos, hogy a hazai sajtó sem „kímélte” Nemes Jelest és csapatát: a fiatal rendező és Röhrig Géza, a film főszereplője valószínűleg nem sokat pihenhettek az elmúlt időszakban, annyi interjúfelkérést kaptak. A közönség oldala azonban már egy picit másként fest. A legutolsó nézettségi adatok szerint fél év alatt több mint 90 ezren tekintették meg moziban a Sault, ami ugyan a hazai statisztikákhoz képest roppant jó eredmény, de még így is csak a fele például a franciának. Mentségünkre szóljon, utóbbi jóval népesebb és gazdagabb ország nálunk, de a számok azért árulkodók.

Liza, a rókatündérLiza, a rókatündér

Épp csak 37 ezerrel többen látták a tavalyi év legviccesebb magyar játékfilmjének tartott Liza, a rókatündért, ami szintén igen szép sikereket tudhat a háta mögött, többek között húsz nemzetközi díjat.

Látszólag tehát van minek örülni – itt van két nemzetközi szinten is jegyzett alkotás, ami tulajdonképpen idehaza is tarolt, és elég nagy visszhangot kapott,

a magyar filmgyártás azonban – még ha szerény méreteket is ölt – nem csak két filmből áll.

Ha csak a tavalyi filmes termést nézem, ott van például a Hajnali láz, a Szerdai gyerek, az Anyám és más futóbolondok a családból, a Veszettek vagy éppen a Balathon Method, hogy csak a nagyobb hírverést kapottakat említsem. Hiába azonban a nemzetközi díjak, a szaklapok és a kulturális rovatok szerkesztőinek szorgos munkája, akik igyekeznek minél nagyobb hátszelet biztosítani az alkotásoknak (meg saját maguknak cikktémát), az átlag mozinéző legtöbbjükről még csak nem is hallott. Vagy ha igen, hát biztos nem vált rájuk belépőjegyet.

Hajnali lázHajnali láz

Persze úgy elég nehéz is, hogy a vidéki mozikba a filmeknek mindösszesen csak kb. 10%-a jut el. Igaz, minek is hoznák le őket drága pénzért, ha profit már nem származik belőlük?

Mert bár 127 ezer néző egy filmre az elmúlt évekhez képest szép arány, a nagy egészhez viszonyítva még mindig csak egy szűk metszet, arról nem is beszélve, hogy kevésbé ismert alkotások esetében ez a szám sokszor a tizedére csökken. Meglehet, a box office adatok aprócska növekedést mutatnak, de

a magyar filmek a többséget ugyanúgy hidegen hagyják, mint pár évvel ezelőtt.

Fehér IstenFehér Isten

Pedig a korábbi közönségfilmnek szánt, valójában siralmas hollywoodi koppintások után végre újra egyedi és érdekes ötletek születtek. Olyannyira, hogy az Indiewire filmes portál például a jó értelemben vett legmerészebb rendezői húzások között emlegette a már kiemelt Saul fiát és Mundruczó Kornél Fehér Isten című mozijának híres kutyás jelenetét. Szóval a kérdés ezek után az, ha a külföldiek ennyire értékelik a filmjeinket, mi miért nem tudjuk?

Bertalan Melinda
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.