Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
12°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
12°C

Az önkéntesség nem csak puszi és köszönöm

2016. január 7. 19:41
Annál sokkal-sokkal több.

Sosem voltam az a típus, aki a január elsejét új életet ígérő fogadalmak számba vételével kezdené, de néhány éve rákaptam, hogy kívánságlistát írok azokról a dolgokról, amiknek örülnék, ha megvalósulnának. Aztán ezek vagy bejönnek, vagy nem, mindenesetre jó motiválók. Idén az egyik tétel, hogy szeretnék önkénteskedni – és az alábbiakban erre biztatnék mindenki mást is.

A K&H Gyógyvarázs programja az egyik legkeresettebb önkéntes lehetőségA K&H Gyógyvarázs programja az egyik legkeresettebb önkéntes lehetőség

A középiskolásoknak erre minden esélyük meg is lesz, hiszen 2016. január elsejétől az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele 50 óra „közösségi szolgálat” elvégzésének igazolása. Ami végre egy olyan oktatási reform, amivel a diákok tényleg nyerhetnek.

Néhány évvel ezelőtt az önkéntesség fogalma kapcsán sokak fejében még elég sok volt a homályos folt, és valószínűleg ezzel függött össze az is, hogy nem nagyon volt kultúrája itthon. Azt most sem mondanám, hogy lett, de valami csekély javulás talán elindult. Azt legalábbis ma már egyre kevesebben állítják, hogy az önkéntes munka egyszerű ingyen munka, amiért nem kapsz semmi mást, csak puszit meg egy langyos köszönömöt, és ezért egyáltalán nem éri meg feláldozni a drága szabadidődet.

Az azonban igaz, hogy lenne még hova fejlődni. A KSH utolsó, 2011-es felmérése szerint a felnőtt lakosság mindössze 28%-a végez önkéntes munkát, ami 6%-al kevesebb az európai átlagnál. Nos, évek számában talán nem a legfrissebb adatokról van szó, mindenesetre azt még mindig nem állíthatnánk, hogy berögzült szokássá vált volna karitatív tevékenységgel tölteni a pihenőnket.

Pedig az önkéntességnek számos pozitív vetülete van.

Azon túl, hogy fejleszti a szociális készségeket és kompetenciákat, nyitottabbá és elfogadóbbá tesz, kiváló módja önmagunk felfedezésének. Segít felismerni a képességeinket és a korlátainkat, új, akár számunkra is ismeretlen arcunkat mutatja meg, egyszóval rengeteget tanulhatunk önmagunkról.

Utazással is össze lehet kötni az önkéntes munkátUtazással is össze lehet kötni az önkéntes munkát

Ez pedig olyasmi, ami ma a munkaerőpiacon néha sokkal többet nyom a latban, mint egy jól csengő diploma. A kreativitás, az önállóság, az egyediség elképesztő módón felértékelődött, a munkaadók pedig sokkal szívesebben alkalmaznak olyan személyeket, akik bizonyítani tudják, hogy nem rettennek meg a kihívásoktól.

De ha már a munkaerőpiacnál tartunk, köztudott, hogy pályakezdőként, gyakorlat nélkül szinte lehetetlen labdába rúgni. Az önkéntesség remek kitörési pontként szolgálhat, hiszen az iskolához képest egészen más szerveződési formákkal ismertet meg, tulajdonképpen különösebb kötöttségek nélkül.

Egy 2008-as kutatás eredményei szerint ráadásul az önkéntesek sokkal boldogabbak, tovább élnek, és fizikailag is jobb állapotban vannak nem önkéntes társaikhoz képest.

És sok esetben ők a sikersztorik főszereplői is: akik bátrak voltak, kockáztattak, nekivágtak az ismeretlennek, tapasztalatokat gyűjtöttek, bejárták a külföldöt – mert ma már erre is számos opció létezik az olyan önkéntes szervezeteknek köszönhetően, mint az EVS, az AIESEC, a Helpx vagy a Workaway, az önkéntesség tehát nem utolsósorban remek alternatíva utazásra és kalandozásra is –, aztán hazajöttek, és valami olyasmit tettek le itthon az asztalra, amiért most sokan csodálják őket.

A lehetőség tehát mindenki számára biztosított. Élünk vele?

Bertalan Melinda
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.