Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az állatkertben is beköszöntött a tél

2016. január 12. 13:12 // Forrás: Fotó: Veszprémi Állatkert
A január Veszprémbe is magával hozta a mínuszokat és a havazást. Az állatkert lakóit megosztja a tél: van, aki otthonosan mozog a hóban, és van, aki inkább a meleg épületekben húzza meg magát.

A tavaly befejeződött 1,2 milliárdos fejlesztés során kialakított vizes élővilág lakói most először találkoztak a veszprémi téllel, amiről eltérő véleményen vannak: a borjúfókák – ahogy a természetben is – felkészültek a hidegre: vastag zsírréteget növesztettek, így vidáman úszkálhatnak a hideg vízben. Talán sokakat meglephet viszont, hogy a pápaszemes pingvinek nem szeretik a téli időjárást – az ő természetes élőhelyük Dél-Afrika partjai mentén található, jóval a déli sarkkörtől északra –, ők a belső helyükön telelnek.

(Fotó: vehir archiv)(Fotó: vehir archiv)

Szintén új téli szállást kaptak az orrszarvúk, akik így már a hidegebb hónapokban is látogathatók. Pablo családja egy-egy séta erejéig a külső kifutóra is kilátogat – ellenben például a zsiráfokkal, akik nagyon érzékenyek, könnyen megfáznak, és ezért ebben az időszakban csak az Afrika-ház üvegfalú belső kifutójában láthatjuk őket. A gondozók mindent megtesznek, hogy az afrikai állatok otthonosan érezzék magukat, így a csimpánzok is, akik teát szürcsölgetve élvezik a Csimpánzvilág kellemes melegét.

(Fotó: Veszprémi Állatkert)(Fotó: Veszprémi Állatkert)

Egyes ázsiai állatok könnyen alkalmazkodnak a télhez: a vörös pandák a Himalájában őshonosak, így Kontyő és Siwan számára a kontinentális éghajlat hidegebb hónapjai sem jelentenek kihívást. Ahogy a kétpúpú tevék számára sem: ezek az állatok nagyon jól tűrik a szélsőséges időjárást, a forró nyarat és a kemény fagyokat egyaránt.

Aki szeretné meglátogatni az állatokat, a téli hónapokban hétköznapokon 9 és 15, hétvégén 9 óra és 15:30 között teheti meg.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.