Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
14°C

Ígéretes magyar startupok

2016. január 19. 15:47
Taxisok százai tüntetnek Budapesten egyetlen okostelefonos alkalmazás miatt. Ebből is látszik, hogy egyetlen jó ötlet és egy kis kezdőtőke képes alaposan átrendezi egy egész piaci ágazatot.

Az Uber ugyan nem magyar stratup, azonban hazánkban is számos olyan csapat van, akik a nemzetközi piac meghódítását tűzték ki célul. Közülük válogattam.

Prezi

Árvai Péter, Somlai-Fischer Szabolcs és Halácsy Péter 2008-ban álmodta meg a Prezit, azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. Az alapítók megelégelték, hogy a hagyományos prezentációkészítő szoftverek helyhez kötöttek, és szigorú keretek közé szorítják az előadásokat, ezért a Prezi fejlesztése során teljesen eltértek az alapoktól. A Preziben nincsenek diák, lapok, áttűnések; és külön szoftvert sem kell telepíteni a használatához.

A világszerte ismert és elismert startupnak tavaly márciusban már több, mint húsz millió regisztrált felhasználója volt. A nemzetközi sikerek ellenére az alapítók ragaszkodnak ahhoz, hogy a Prezit továbbra is Magyarországon fejlesszék. Ezzel szeretnék bizonyítani, hogy lehet itthon is jó dolgokat csinálni és sikereket elérni.

Ustream

A 2007-ben indult Ustream.tv jelentősen megváltoztatta az élő videóközvetítés alapjait. Korábban drága követítőkocsikra és egy sor technikai eszközre volt szükség egy élő kapcsoláshoz, a Ustream fejlesztésének köszönhetően ma már egy egyszerű számítógép és webkamera segítségével bárki élhet ezzel a lehetőséggel.

Az egyik legjelentősebb magyar startup nem csak a tulajdonosi kör miatt kapcsolódik hazánkhoz, hanem Budapesten van a cég a fő fejlesztői központja is.

Cryptalk

Jelentős nemzetközi elismeréseket vívott ki az internetes biztonságtecjnikai körökben egy magyar stratup, a Cryptalk. Az alkalmazás teljes körű titkosítást nyújt a felhasználóinak, legyen szó internetes telefonhívásról vagy azonnali üzenetküldésről. Egy fix havidíj befizetése után a szoftver lehetővé teszi, hogy korlátlan számban kezdeményezzünk lehellgathatatlan online hívásokat vagy titkos szöveges üzeneteket küldhessünk. A rendszert már több kormány meg akarta vásárolni, azonban a fejlesztők eddig nem állapodtak meg senkivel.

iKnife

A magyar fejlesztésű inteligens sebészkés óriási előrelépés az egészségügyben. Az iKnife alapját egy, a daganatok műtésénél használt hőkés adja. A vágásokat a magas hőmérséklet miatt füst kíséri. Ezt szippantja be az új intelingens sebészkés, amit egy tömegspektrométer segítségével rögtön ki is elemez.

fotó: pcworld.hufotó: pcworld.hu

Ezzel lehetővé teszi az orvosoknak, hogy valós idejű képet kapjanak a szövetek állapotáról a műtét során. Az iKnife fejlesztése még javában zajlik, azonban az amerikai Waters Corporation már fel is vásárolta a céget.

Sopreso

A Prezi megteremtette az online előadás jövőjét, a Sopreso pedig a prezentációk közönségének életét igyekszik egyszerűbbé tenni. A sartup segítségével, a hallgatók okostelefonjaikon és táblagépeiken követhetik a kivvetített diákat, amikből jegyzeteket készíthetnek és egy modul segítségével az alkalmazáson keresztül kérdezhetnek is az előadótól.

Csepely Máté
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.