Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C

Feminizmus: biztos, hogy csak egy szitokszó?

2016. február 7. 16:24
Miközben a feminizmust számtalanszor éri a vád, hogy nem más, mint férfigyűlölő nők gyülekezetének erőszakos mozgalma, talán eszünkbe kellene vésni, hogy sokszor épp a feministák harcolnak az erőszak ellen.

És ezzel nem azt akarom mondani, hogy a feminizmus minden célkitűzését szeretni kell, de van egy elég fontos terület, amiről ma – szerencsére – elég sokszor esik szó, és amit pont a feminista mozgalmaknak köszönhetünk: ez pedig a nők és úgy általában bárki ellen elkövetett erőszak.

Néhány nappal ezelőtt több külföldi és magyar sajtóorgánum is beszámolt Daryush Valizadeh, vagy ismertebb nevén „Roosh V” amerikai PUA-blogger (olyan blogger, aki férfiaknak ad csajozási tippeket) esetéről. A férfi az ún. neomaszkulinista mozgalom elindítója, ami röviden arról szól, hogy a nők biológiailag alávetett lények, akiknek az értékét mindössze a szépségük és a termékenységük adja, és akiknek egy pisszenés nélkül teljesíteniük kellene a férfiak parancsait. Valizadehnek van a témában jó pár elmebeteg elképzelése, de ezek közül a „legszebb”, hogy szerinte legalizálni kellene a nemi erőszakot, ha az saját ingatlanon belül történik, mert ugye az innentől kezdve magánügy és a nők amúgy is új ismeretekre tehetnek szert vele.

Daryush ValizadehDaryush Valizadeh

Valizadeh nézeteit eddig csak az interneten és 15 magánkiadású könyvében hangoztatta, a hétvégére azonban egy nemzetközi találkozót is meghirdetett 43 másik ország mellett Torontóba. Bár az eseményt több kanadai politikus is ellenezte, ez nem szegte kedvét Rooshnak, az azonban már sokkal inkább, amikor a nőknek és transzneműeknek szóló Toronto Newsgirls bokszklub tagjai jelezték részvételi szándékukat, mondván, elbeszélgethetnének egy kicsit arról, mennyire nincs rendben a nemi erőszak. Az eredmény? Valizadeh végül szimpatizánsai biztonságát féltve lefújta az eseményt.*

Az ügy kimenetele és a cikkek alatt megjelent több száz felháborodott komment is jól jelzi, hogy fontos témáról van szó, és hogy a nemi erőszak igen is elítélendő a többség szerint.

Azt azonban érdekes módon sokszor elfelejtjük, hogy akik a legtöbbet tesznek annak érdekében, hogy az ilyen esetek napvilágra kerüljenek, és valódi diskurzus induljon róluk vagy akár megoldás is szülessen, a feministák. Azok, akikről hajlamosak vagyunk időnként azt képzelni, hogy értelmetlen dolgokon akadnak fenn és ugyanazt a lerágott csontot csócsálják évtizedek óta.

Közben pedig ott van a szexuális abúzus vagy éppen a családon belüli erőszak problémája, ami nagyon is élő és aktuális kérdés. És ami egyáltalán nem csak a harmadik világ országaiban élőket érinti, vagy éppenséggel nem csak az onnan érkezők követnek el erőszakot.

Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége szerint minden 10. európai nő szenvedte el 15 éves kora óta a szexuális erőszak valamilyen formáját, minden huszadikat pedig megerőszakoltak. Mindez világszinten még elborzasztóbb: eszerint ma a nők mintegy egyharmada élt már át erőszakot. És akkor csak a nőkről beszéltünk, de persze fordítva is igaz lehet a képlet, valamint ott vannak a gyerekek is.

Szerencsére az utóbbi években jó néhány mozgalom indult el idehaza és külföldön is, amelyik igyekszik cselekedni is: ilyenek például az áldozathibáztatás ellen fellépő #NotGulity kampány, a hazai #anemaznem és a #nekemisfáj kampányok. Szóval a magam részéről én ezért nagyon is hálás vagyok a feministáknak.

* Valizadeh egyébként később azt nyilatkozta, az egész ügy egy félreértésen alapul, és az erőszak legalizálásáról szóló blogposztot csak szatirikus írásnak szánta. Nos, ha így is van, pocsék a humora.

Bertalan Melinda
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.