2021. május 11.
//
Ferenc névnap

A házasságot nem a konfliktus megléte, hanem annak kezelése minősíti

Mitől működik a házasság? Elég a szerelem? És hogy maradhat harmonikus a házasság a konfliktusok vagy éppen a gyermekáldás után? Bálint Bánk pszichológus, családterapeuta válaszolt a fenti kérdésekre a Házasság hete kapcsán tartott előadásában pénteken.

Egy házasság tulajdonképpen három tényezőn múlik: a férfin, a nőn és kettőjük kapcsolatán. Ez a képlet persze csak elméletben ilyen pofonegyszerű, a valóságban azonban rengeteg apróság van, amin elcsúszhat egy házasság.

Kapásból nagy odafigyelést kíván a párválasztás. Fontos, hogy abból semmiképpen se induljunk ki, hogy mi majd megmentjük a másik felet, mert ez mindig egy egyenlőtlen kapcsolat lesz. De ha valaki csak azért ragaszkodik a társához, mert az otthoni problémák elől akar elmenekülni, az sem vezet sok jóra: az ilyen kapcsolat nagy valószínűséggel ugyanúgy zátonyra fut – mondja Bálint Bánk.

Sok tévhit él a köztudatban, amelyek ugyancsak nehezítik a helyzetet: ilyen például, hogy azt hisszük, az ellentétek vonzzák egymást. Nem véletlen azonban a régi közmondás – „Suba a subához, guba a gubához” – a hasonlóság ugyanis sokkal inkább alapot szolgáltat a házasság fennmaradásához. De ne felejtsük el azt se, hogy a jövendőbeli párunk egyszer apa vagy anya is lesz, akit nem lehet csak úgy lecserélni.

Érdemes tehát időt hagyni a kapcsolat kiépülésére, hogy jól megismerhessük egymást, hogy összecsiszolódjunk. A romantikus elképzelés ugyanis, miszerint a jó házasság alapköve a szerelem, csak féligazság. Ráadásul a szerelem kezdeti szakaszában hajlamosak vagyunk nagyon sok mindent másképpen látni és egyáltalán nem észlelni olyasmit, ami néhány év házasság után már talán bosszantóvá válhat.

Ha már itt tartunk, érdemes azt is tisztázni, mit jelent pontosan a házasság, ami a sokszor hangoztatott frázissal ellentétben egyáltalán nem csak egy papír. A házasság ugyanis az elköteleződés kinyilvánítására szolgál, és ez az, ami ma nagyon sokaknak nehezére esik, holott épp ezzel mutatnánk meg ország-világ előtt, milyen fontos számunkra a másik.

Ugyanakkor persze a házasság bizonyos fajta megpróbáltatások elé is állít bennünket. Mert mi történik például, ha elmúlik a szerelem? Igaz lenne, hogy a szeretet veszi át a helyét? Bálint Bánk szerint nem. Optimális esetben az ún. szenvedély-szerelmet a szeretetnél egy sokkal erősebb kötelék veszi át: a társ-szerelem, ami egyszerre jelent kölcsönös bizalmat, toleranciát, hűséget, ragaszkodást.

Ez csak akkor működhet, ha a házastársak a házasságkötés után kialakították identitásukat, egyfajta hierarchiát, közös életprogramjaikat, ha megtanultak leválni korábbi családjukról, odafigyelnek a házasélet fenntartására, nem feledkeznek el a közös pillanatokról, kedves gesztusokról, spontán bókokról, rendszeresen beszélgetnek, és kölcsönösen úgy érzik,

a másik személynél nincs senki fontosabb.

Akkor is, amikor már gyerekek születnek. Ilyenkor se veszítsük el a személyiségünket, mert ez okozhatja például az egyik legnagyobb konfliktust, amikor majd felnőve a gyerekek kirepülnek.

S ha már konfliktusok: ezek még a jó házasságban is elkerülhetetlenek. De a házasságot nem a konfliktus megléte minősíti, hanem annak gyakorisága, kezelése és megoldása, vagy éppen meg nem oldása. Ha magunkba fojtjuk ezeket, vagy általános érvényűvé tesszük őket, azzal biztosan rontunk a helyzeten,

a konfliktus megoldása azonban a személyiségünknek és a kapcsolatnak is jót tesz.

Mert tulajdonképpen a bocsánatkérés felér egy szerelmi vallomással.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!
A május 10-ei madarak és fák napja alkalmából gyűltek össze az Európa Kulturális Főváros Program csapatából, valamint önkénteseiből többen, hogy a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel, valamint néhány másik pártoló taggal közösen megtisztítsák a Sintér-árkot, hogy a jövőben bárki számára egy kényelmes, zöldövezeti túraútvonal legyen.
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
Együttműködés indul a MOME és a Pannon Egyetem között
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa év sikeres megvalósítása érdekében a Pannon Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködési megállapodást írt alá.
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
Dr. Wlassics Katalin az Év Veszprémi Mentőse
A közgyűlés a betegellátás területén végzett kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként ítélte dr. Wlassics Katalinnak az Év Veszprémi Mentőse díjat.
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Ezektől a kátyúktól kell végső búcsút venni
Nemrég jelentette be a Porga Gyula, polgármester és Ovádi Péter, országgyűlési képviselő közösen, hogy Veszprémben 2022 év végéig állami támogatásból - a Modern Városok Program keretében - és részben saját forrásból 16 km-nyi út újul meg. Körbejártuk ezeknek az utcáknak a nagy részét és dokumentáltuk a jelenlegi állapotot, hogy mire fognak elkölteni 5,3 milliárd forintot.
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Külső szolgáltatóra bíznák a helyi járatos közlekedést a független képviselők
Nem tartható tovább a jelenlegi állapot – jelentette ki Kovács Rajmund független önkormányzati és Varga-Damm Andrea független parlamenti képviselő szombaton a V-Busszal kapcsolatos sajtótájékoztatójukon.