Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
16°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
16°C

Csak egy szuper alkalmazás, semmi más

2016. február 20. 16:55
Előre leszögezem, hogy nem egy fizetett hirdetést fognak olvasni. Tényleg.

Bevallom őszintén, sosem tartoztam azok közé, akik kedvenc zenéiket tonnaszámra vásárolják meg a hanglemezboltban, vagy mániákusan gyűjtögetik a műfaji ritkaságokat. Az is igaz, hogy töltöttem már le zenét (ki nem?), de amióta Youtube a Youtube, azóta a legtöbb emberhez hasonlóan én is inkább ott kerestem a fülnek valót.

Nagy koncertre járó sem vagyok, kivéve, ha a kedvenceimről van szó. (Utólag kicsit furcsának tűnik, de 2014-ben képes voltam egyedül kivonatozni Bécsig egy nem olcsó Jack White koncertre, ott szintén egymagamban „rázni”, majd másnap haza. Hiába, ilyen a rajongás.)

Szóval azt a szemléletet követtem, hogy nem igazán fizettem muzsikáért, hiszen a neten kvázi ingyen is hozzá lehet jutni. A tavalyi szülinapi ajándékaim egyike azonban egy olyan alkalmazásra való 4 hónapos előfizetés volt, ami teljesen megváltoztatta bennem ezt a hozzáállást. Ez a program a Spotify. Mi is ez?

A Wikipédia azt írja róla, hogy egy ingyenesen is használható, kereskedelmi zene-streamelő szolgáltatás, ami másolásvédelemmel ellátott tartalmakat tesz elérhetővé a nagyobb lemezkiadók közreműködésével.

Magyarul: az okostelefonra és számítógépre feltelepített programmal internetkapcsolat segítségével böngészhetek a zenék közt kedvemre album, lemezkiadó, műfaj és lejátszási lista alapján is.

A legjobb része azonban az „E heti kaland” nevű több órás válogatás, amelyik hétről hétre összeállít az ember ízléséhez leginkább passzoló lejátszási listát. Így pedig olyan számokra is bukkanhat az ember, amiről korábban azt hitte, hogy csak A Kedvenc együttese tudja. Egy frászt. Iszonyú mennyiségű tehetséges zenekar létezik a Földön!

Minden héten összeállítja a kedvemre valótMinden héten összeállítja a kedvemre valót

Oké, hasonlót más program is tud, miért fizetek én ezért? (Az alkalmazásnak van ingyenes verziója is, jóval kevesebb funkcióval.) Amellett, hogy a "szpoti" az egyik legjobb ellenszere az illegális zeneletöltésnek, a válasz számomra egyszerű. Magyarázhatnám szemléletváltással, de miért ne fizessek havonta 5 eurót a cégnek azért, ha az visszaosztja arányosan a pénzt a kedvenc zenekaraimnak?

Ha már olyan finnyás vagyok, hogy kedvenc bandáim sosem, vagy nagyon ritkán járnak a környéken, így koncertjükre sem jutok el, legalább így hozzá tudok járulni, hogy továbbra is zenét gyártsanak. Nekem. Bárkinek. Sokan elfelejtik ugyanis, hogy mióta az emberfia alig vesz már boltban lemezeket, az együtteseknek meg kell élniük, és egy-egy album megalkotása sem két fillér. Ráadásul a zene egy olyan szellemi táplálék, amire minden embernek szüksége van. Kinek ilyenre, kinek olyanra.

Én fizetek a munkájukért, ők pedig zenét szolgáltatnak. Mindketten jól járunk, mondhatni „deal”. És ez így fair.

Ge. Á.
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.