Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
11°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
11°C

A Nagy Testvér is megirigyelné

2016. március 28. 11:13
A Kör az a 21. században, ami az 1984 a huszadikban volt.

Dave Eggers regénye csütörtökön, március 31-én jelenik meg magyar nyelven, és még idén a filmfeldolgozást is láthatjuk majd, amiben Tom Hanks mellett a brit sci-fi/fantasy szcéna ismert színészei szerepelnek: Emma Watson (Harry Potter), Karen Gillan (Doctor Who, Galaxis őrzői) és John Boyega (Star Wars 7).

A szerző maga sem zárkózik el attól, hogy párhuzamokat teremtsen Orwell klasszikus művével – rámutatva arra, hogy ma is éppoly közel vagyunk a felvázolt disztópiához, mint hetven éve.

A történet főhőse, Mae első napját kezdi új munkahelyén, a világ legnagyobb internetes cégénél, a Körnél. A Kör letarolta az online piacot és marginalizálta a Facebook-ot, a Google-t, az Amazont, és lényegében minden online szolgáltatás terén monopóliumot épített ki. Első ránézésre ideális munkahely, ahol törődnek azzal, hogy az ott dolgozók jól érezzék magukat.

Fotók: Esquire magazinFotók: Esquire magazin

Hamar kiderül azonban, hogy a Kör minden adat felett rendelkezni akar, és olyan szinten ellenőrzése alá vonja az emberek életét, amiről a Nagy Testvér csak álmodozhatna. Hol volt 1984-ben pulzusmérő okoskarperec vagy az izzadtság PH-értékét elemző mikroszonda, nem is beszélve a közösségi oldalakról.

A Kör több szempontból is nehéz olvasmány. Egyfelől azért, mert magán viseli a sci-fi műfaji jellegzetességeit. Rengeteg számadatot közöl, ami nem mindig viszi előre a cselekményt. Szintén a tudományos-fantasztikus irodalom sajátja, hogy elvár egy alaptudást: esetünkben az információtechnológia és a social engineering terén. A mai 20-as 30-as korosztály számára nem ismeretlen ez a világ, a korábbi, offline szocializálódott generációk azonban lehet, hogy elvesztik a fonalat a történet olvasása közben.

A másik ok, ami miatt nehéz olvasmány A Kör, hogy egyszerűen rossz nézni, amint a normális, hétköznapi embert az utolsó sejtjéig kiismerhető lelketlen droiddá forgácsolja a rendszer. Már akkor felszisszentem, amikor Mae privát laptopjáról indexelhető biztonsági mentést készítettek a céges felhőbe, pedig később ennél jóval cifrább dolgok történnek.

A titok: hazugság
A megosztás: törődés
A magánélet: lopás

Első ránézésre Mae hasonló utat jár be, mint Orwell hőse, Winston: kezdetben önálló gondolatokkal, érzésekkel rendelkező egyéniségről beszélhetünk, aki látja a rendszer hibáit, és igyekszik „normálisan” viselkedni – a regény végére azonban felőrölődik. Csakhogy míg Winston a végsőkig kitart igaza mellett, és csak a 101-es szoba borzalmai törik meg, Mae úgy csiszolódik, mint a kavics a folyóban: fokozatosan, szinte észrevétlenül változik át.

A Kör talán még az 1984-nél is nyomasztóbb és ijesztőbb. Talán azért érzem így, mert nem ismerem azt a világot, amiben Orwell 1948-ban megírta korszakalkotó regényét: a világháború pusztításából éppen felocsúdó világot, ami ekkor szembesült az egymással szemben álló pólusok létrejöttével és a sztálini terrorral. Az a világ viszont nagyon is ismerős, amiben nem a diktatúrák akarnak mindent tudni rólunk, hanem nagy cégek, és nekik már erőszakhoz sem kell folyamodniuk: önként hódolunk be nekik.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.