Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 9. Gergely
Veszprém
17°C
2024. május 9. Gergely
Veszprém
17°C

Félrecsúszott (m)értékítélet

2016. április 10. 19:10
Avagy öt kiló felesleggel már mindenki kövér?

A női testkép mindig is kedvelt témája volt a divatmagazinoknak és a bulvármédiának, az utóbbi hetekben, hónapokban azonban talán a szokásosnál is többet lehetett hallani ezzel kapcsolatos sajtóbotrányokról. Celebek osztották az észt arról, kinek mire jut ideje, ha a testedzésről van szó, műsorvezetők fejtették ki a véleményüket a rádióban, amit aztán az internet népe is felkapott.

Az egyik legnagyobb vita Palvin Barbara szupermodell a Sport Illustrated fürdőruhás különszámában megjelent képei kapcsán alakult ki, ami után mindenki azt fejtegette – és ami talán az egész lavina elindítója is lett –, hogy akkor most kövér-e Barbi vagy sem.

Merthogy 18 éves kori önmagához képest néhány kilóval több van rajta, ami az amerikai Twitterezők egy részének igencsak nem tetszett. Meg a magyar trolloknak sem. És ha már itt tartunk, a hazai modellügynökségeknek is volt egy-két szava a dologhoz, akik szerint egy, a testéből élő modell esetében valóban nem elfogadható, hogy kissé „elhanyagolta” az alakját.

Mindez azért roppant dühítő, mert miközben egy teljesen normális, sőt irigylésre méltó lány alakját kritizálja a fél világ, észre sem veszik, mekkora kárt tudnak okozni.

Néhány évvel ezelőtt szívesen olvastam személyes blogokat, legfőképp azért, mert voltak, akik nagyon szépen, szinte irodalmi jelleggel tudtak írni akár teljesen hétköznapi dolgokról is. Egészen véletlenül futottam bele az ilyen internetes naplók között fiatal, testképzavarral küzdő lányok blogjaiba, de egészen elszomorított az, amit találtam.

Megdöbbenve és lesújtva olvastam, ahogy a lányok beszámoltak a bűntudatukról, mert nem bírták megállni, hogy megegyenek még egy almát és két vaníliás karikát, amivel átlépték a bűvös 500 kalóriás napi határt. És amiért később hashajtókkal és falcolással, önmaguk vagdosásával vezekeltek. Borzasztó volt nézni, ahogy csont és bőr nők képeit istenítették, olyan aláírásokkal, hogy csak akkor lesznek boldogok, ha elérik a 0 kilót. De az egészben a legrosszabb a tehetetlenség érzése volt, hogy nem tudok segíteni nekik, hogy felejtsék el ezt a marhaságot, és ne akarjanak mindenáron meghalni. Mert hiába írsz hozzászólást a bejegyzésekhez, nem használ.

A média, a divatipar, a kollektív társadalom viszont igenis tehetne ez ellen.

A testképzavaros betegségek kialakulása mögött számos ok húzódhat meg – családi traumák, tönkrement kapcsolatok, elhanyagoltság, teljesítmény- és megfeleléskényszer –, de hazugság lenne azt állítani, hogy a média és a divatszcéna nem felelős értük, amikor olyan testalkattal rendelkező nőket tesz meg idolnak, amilyet csak a társadalom 1%-a képes elérni. Másokat pedig kritizál, vagy abszurd kategóriákba helyez. Tisztelet persze a kivételnek!

Tavaly nyáron Agnes Hedengard svéd modellt azzal utasította el az egyik ügynökség, hogy túl nagy a feneke és túl széles a csípője. Aki látta a 19 éves lány erre adott frappáns válaszvideóját, valószínűleg mind fogta a fejét értetlenségében.

A napokban pedig Amy Schumer amerikai komika akadt ki, mert a Glamour magazin különkiadásában a plus-size méretűek közé sorolta. Amy szerint nincsen semmi baj a plus-size lányokkal, és jó, hogy a szépségről alkotott fogalmaink végre kezdenek megváltozni, de őt a 38-40-es méretével még mindig igencsak torzító közéjük sorolni, hiszen a kategória hivatalosan 46-osnál kezdődik.

Szóval bár úgy tűnik, az utóbbi években valóban történtek előrelépések a body shaming (szégyenérzet a testünk miatt- a szerk.) csökkenése és az egészségesebb testkép elterjedésének érdekében (ami nem jelent kilengést egyik véglet irányába sem), azért még vannak hiányosságaink, és nem mindegy, mit ejtünk ki a szánkon, vagy épp írunk le. Persze erre lehet mondani, hogy trollok mindig is lesznek, és a legjobb módszer a leépítésükre, ha nem eteted őket. De ettől még tartom, hogy nem ártana egy felülvizsgálat.

Bertalan Melinda
további cikkek
Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.