Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
14°C

Nem mindig a fizetés számít

2016. április 15. 13:53
Érdemes a közösségi portálokat figyelni, ugyanis a vállalat jó hírneve a fizetésnél jobban befolyásolhatja a munkavállalókat – hangzott el az idei második Ecoport workshopon péntek délelőtt Veszprémben.

Az Ecoport magazin, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége valamint a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara harmadik alkalommal rendezte meg minikonferenciáját Veszprémben, melyen a hazai vállalkozásokat érintő munkaerőhiány problémáiról esett szó.

A legújabb tapasztalatok komoly veszélyre hívják fel a figyelmet: Európa nagy részén és Magyarországon is beszűkült a munkaerőpiac. Míg a KSH adatai szerint a hazai munkanélküliségi ráta a tavalyi évben 6,2 %-ra mérséklődött, s ugyancsak kedvező képet mutat az uniós átlag is – azaz látszólag pozitív irányba billen a mérleg nyelve –, egyre több magyar cég panaszkodik szakemberhiányra.

Mára nemcsak az olyan stratégiailag fontos területeken okoz fennakadást a magasan képzett munkaerő elmaradása, mint a tudomány, a technológia vagy a pénzügy, de szakmunkásból is jelentős hiány van.

A közmunkaprogram folyamatos bővülése és a ’visszafoglalkoztatás’ felszívni látszik a szabad munkaerő maradékát is, mindez pedig arra kényszeríti a hazai vállalkozásokat, hogy egymástól csábítsák át a legkiválóbb szakembereket. A problémát tovább tetőzi, hogy a cégeknek nemcsak egymással kell versenybe szállniuk, hanem európai társaikkal is, akik hasonló gondokkal küzdenek, ám jelentősen magasabb bért tudnak biztosítani munkavállalóiknak, ami a hazai munkaerőt elvándorlásra ösztönzi.

Mivel kiélezett verseny tapasztalható minden szegmensben, a munkaerő-keresésnél azok a munkahelyek lehetnek előnyben, melyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi médiára, ugyanis a vállalatról kialakult kép a fizetés mellett szintén nagyban befolyásolhatja a leendő munkavállalókat – mutatott rá előadásában Biermann Margit, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának tanára. ”Az a jó munkahely, ahova az emberek szívesen mennek, és amit többen ajánlanak.”

biermann margit előadásabiermann margit előadása

Ottó Csaba, a Man at Work ügyvezető igazgatója az észak-dunántúli trendeket elemezve elmondta, hogy se a tavalyi, se az idei se a jövő év nem tekinthető a „munkáltatók évének.” Szerinte nehéz helyzetben vannak a munkáltatók, ugyanis az adminisztratív dolgozóknál jelenleg munkaerő-többlet, a betanított és szakmunkásokból pedig munkaerő-hiány tapasztalható. A feketemunka, a közmunka, a külföldi munkavállalás és az Y generáció „munkakedve” pedig tovább nehezíti a vállalatok ezen helyzetét.

„Ha valaki kevésbé felel meg egy bizonyos munkára, inkább irányítsuk át más részlegre, de ne rúgjuk ki, mert az az idő már elmúlt, amikor egy helyére 50 másik munkavállalót lehet találni”- mondta.

ottó csabaottó csaba

Ottó Csaba szerint jelenleg a vállalatok egyik fő problémája a munkaerő megtartása és motiválása, aminek lényeges pontja lehet a pénzbeli juttatások mellett az, ha az alkalmazottakkal vezetők személyesebb kapcsolatot alakítanak ki. Az oldottabb munkahelyi légkör nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy a munkavállalók egy magasabb fizetés reményében otthagyják jelenlegi munkahelyüket.

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája A forrásszerzésben és az egymásra találásban is segít Veszprém fejlesztésösztönző irodája Egy lehetőséget kapott a régió, hogy az Európa Kulturális Főváros programsorozat után se torpanjon meg, sőt tovább lépjen és immáron ne csak tervezze, hanem meg is tudja valósítani a kreatív iparban az ötleteit, hangzott el csütörtök délután Veszprémben az Óváros tér 25. szám alatti Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) megnyitóján, ami első vidéki képviseletként nem kisebb célt tűzött ki, mint hogy segítsen a régió vállalkozásainak és civil szervezeteinek megcélozni az Európai Unió közvetlen forrásait, mellette pedig a közreműködésével épüljenek az üzleti kapcsolatok is, amiben jelenleg a legnagyobb lemaradásban vagyunk. 2024. szeptember 13. 14:19 Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Egy multi köntösébe öltöztetett családi vállalkozás Harmincöt év ugyanazon a munkahelyen figyelemreméltó teljesítmény akkor, amikor sokan néhány évente váltogatják, hogy hol keresik meg a kenyerüket. Harmincöt év egy német multinacionális vállalatnál pedig még különlegesebb statisztika, amikor ezek a cégek a leginkább a fluktuációval küzdenek. A Balluff-Elektronika Kft. viszont ilyen szempontból kakukktojás a veszprémi vállalkozások között. Még tartott a rendszerváltás átmenete, amikor megvetették a lábukat a Királynék városában, valaki pedig már akkor a csapat tagja volt. Répásy Zoltánnal beszélgettünk ezekről az évekről és az azóta eltelt három évtizedről, Takács Ákossal, a Balluff ügyvezetőjével pedig a globális gazdasági trendekről és a Balluff jövőképéről. 2024. szeptember 17. 10:51 Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Pályázattal támogatják a vidéki kávézókat Mintegy ezer vidéki kávézó és alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhely pályázhat hétfőtől egymilliárd forint értékű vissza nem térítendő forrásra - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn. 2024. szeptember 9. 11:31 Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Veszprémből segítenek megcélozni az EU kiaknázatlan forrásait Szeptember közepén megnyílik Veszprémben az Óváros téren a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda első vidéki képviselete, és a Pannon Egyetemmel közös szervezésben a ForrásTÉR közösségi helyiség, ami olyan főként ingyenes szolgáltatásokat kínál a helyi cégeknek, intézményeknek és civil szervezeteknek, amiért a piacon több millió forintot is elkérhetnének mások. dr. Petri Bernadettel, az MFOI ügyvezetőjével, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszteri biztosával részletesen beszélgettünk ezekről, de kiderült az is, milyen új forrásokat tudnak megcélozni az Európai Unióban a magyarok az ő segítségükkel. 2024. szeptember 9. 22:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.