Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

A virágnak ott kell virágoznia, ahol el lett ültetve

2016. április 29. 15:38
Megoldaná-e a szegénység problémáját a menekültek befogadása? Egy elmélet szerint a valóban mélyszegénységben élők maradnak otthon, akik pedig előre lendíthetnék fejlődést az országaikban, útra kelnek.

A címben megfogalmazott kijelentés nem tőlem, hanem Roy Beck volt amerikai újságíró és politikai elemző szájából hangzott el egy tavalyi konferencián, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy az USA-ba történő tömeges bevándorlás segíthet-e csökkenteni a szegénységet a világban.

A válasz szerinte egyértelmű nem. Hogy miért mondta mindezt? Elméletét több ezer rágógumival illusztrálta, amelyről egy látványos, magyar feliratos videó is készült:

Beck azt mondja, a Világbank szerint mélyszegénységben élők azok, akik napi 2 dollárnál kevesebbet keresnek. Ők 3 milliárdan vannak a Földön, és további 2,6 milliárd ember az, akik nehezebb életkörülmények között élnek, mint az általa meghatározott szegény Mexikó. Ez már összesen 5,6 milliárd embert jelent!

Ez egy egészen elképesztő szám a 7 milliárdhoz képest nem?

Nos, Beck a videóban azt mondja, hogy az USA hiába fogad be 1 millió mélyszegénységben élőt, gyakorlatilag semmiféle változást nem idéz elő a világban - ez még akkor sem lenne így, ha a duplájáról lenne szó. Sőt, a befogadott tömegek tovább növelik a nincstelenek számát, az ENSZ számításai szerint évente mintegy 18 millióval világszerte. Ebből gyakorlatilag az látszik, hogy hiába fogadna be az USA évente akár 5 millió szegényt, soha nem tudják megelőzni azt, ami ezekben az országokban történik. A számuk majdhogynem hatványozódna.

A megoldás szerinte az lenne, ha az embereket nem a befogadó országban, hanem ott támogatnák, ahonnan útra kelnek. Tehát a Közel-Keleten, Afrikában, vagy Ázsiában. Ugyanis akik elindulnak, valószínűleg a legenergetikusabb, gyakran a legképzettebb, minden bizonnyal a legelégedetlenebb emberek, akiknek némi pénze is van utazásra. Beck szerint ha ők nem vándorolnának ki, a változások előidézői lennének, hiszen elindítanának egy csomó fejlődést a saját országaikban.

„A bevándorlás soha nem lehet egy hatásos vagy jelentős módszer arra, hogy a világunk szenvedő embereinek segítsünk” - mondja. Ám addig esély nincs a világméretű szegénység csökkentésére, amíg a befogadó országon belül próbálják kezelni a problémát. Ahogy mondja, a „virágnak ott kell virágoznia, ahol el lett ültetve. Az egyetlen hely, ahol ezen emberek 99.9%-ának segíthetünk, az az ahol élnek.”

Kedves olvasók! Önök mit gondolnak a videó megnézése után? Megállja a helyét Beck elmélete, vagy az USA mellett az elképesztő számok ellenére az európai befogadás jelentősebb mértékben csökkentené a mélyszegénységet?

Ge. Á.
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   tegnap 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.