Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 1. Tünde
Veszprém
15°C
2024. június 1. Tünde
Veszprém
15°C

Éljük túl a vizsgaidőszakot!

2016. május 1. 21:25
Sorstársak! Két hét van hátra a szorgalmi időszakból, azután jön az évnek azon szakasza, amikor a világ kegyetlen és sivár hellyé válik, a kávé életelixírré, az alvás pedig a legnagyobb luxussá. Pár tipp, hogy a vizsgaidőszak ne torkolljon apátiába.

1. Kezdetnek érdemes egy időbeosztást készíteni. Egy átlátható táblázat segít abban, hogy lásd, hogyan állsz idővel és melyik vizsgára mennyi időd maradt felkészülni.

2. Bármennyire is szeretnéd halogatni, mégiscsak a legnehezebb vizsgáidat kellene először letudni. Egyrészt mert a vizsgaidőszak kezdetén még kevésbé vagy kimerült és dekoncentrált. Másrészt mert semmit nem szabad a véletlenre bízni: számolj a legrosszabb esettel, a bukással.

3. Úgy gondolod, sikerül majd ellavíroznod a tanulás és a pihenés között, emellett pedig még a szociális életedre is marad idő? Nagy valószínűséggel nem így fog történni. Bármennyire is csúcsformában vagy, számolnod kell azzal, hogy a készülés lassabban és kevésbé effektíven fog menni, mint ahogy eltervezted.

4. Ne hagyd elkalandozni a gondolataidat. Amikor nekiállsz tanulni, hirtelen az egész világ érdekesebbé válik: órákon át képes vagy a falon lévő repedést tanulmányozni, hirtelen feltűnik, mekkora kupleráj van a szobádban és ezen haladéktalanul változtatni akarsz. Mindent a maga idejében, most a tanulás az első!

5. Hasznos lehet, ha a tanulás idejére száműzöd az életedből az internetet. Minden diák tudja, hogy megy ez: felmész a Facebookra, hogy jegyzeteket kérj. Ha már ott vagy, gyorsan kielemzed a haverokkal a Game of Thrones legújabb részét. Három órával később macskás videókat nézegetve azon kapod magad, hogy eltelt még egy nap, és megint nem haladtál.

6. Rettentően fontos a rendszeres étkezés és a folyadékbevitel. A főtt étel ezerszer több energiát ad, mint a nasik és a cukros üdítők, a napi 2-3 liter víz pedig segít, legyen szó figyelemzavarról, fejfájásról, vagy kimerültségről.

7. A bölcsek szerint a szenvedés társakkal már csak feleannyi szenvedést jelent. Sokáig éljen a csapatmunka! Ha együtt tanultok a szaktársaiddal, motiválhatjátok, korigálhatjátok egymást és hamar helyükre kerülnek az információk. Így talán a vizsgaidőszak rémálma is valamivel elviselhetőbbé válik.

8. A víz mellett az alvás is csodára képes. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy egy kiadós alvást követően az embernek számottevően jobb a memóriája, a koncentrációs készsége és a terhelhetősége. Persze megeshet, hogy egy-egy éjszakát muszáj feláldozni a tanulás oltárán, de ha már így kell lennie, legalább ne közvetlenül a vizsga előtti éjjelt virrasszuk át. Nyolc óra alatt úgysem tudod megváltani a világot, sőt még az is előfordulhat, hogy a vizsgán a kimerültség miatt abba is belesülsz, amit egyébként tudnál.

Teendők: 1. Felkelni 2. Túlélni 3. Visszafeküdni az ágybaTeendők: 1. Felkelni 2. Túlélni 3. Visszafeküdni az ágyba

9. Talán logikátlannak tűnik, de a kevesebb néha több - akkor is, ha tanulásról van szó. Ne vessz el a részletekben! Ha egy téma legfontosabb összefüggéseit és kulcsfogalmait ismered, akkor jó eséllyel egy szépen felépített vázlat alapán fogsz felelni, amiért már nem kaphatsz olyan rossz jegyet.

10. Végül beszéljünk arról az érzésről,amikor az agyad nem fogad be több információt, nyolcadszorra olvasod ugyanazt a bekezdést, de még mindig nem tudsz visszaidézni egy nyomorult szót sem és úgy érzed, az agyad ki akar folyni a helyéről. Ilyenkor szünetre van szükséged. Sétálj egyet, szellőztesd ki a szobát, hallgass meg egy zenét. Egy kis felfrissülés csodákat művelhet, ezáltal még tovább bírod szuflával.

Sok sikert a vizsgákhoz és sose hagyjon el benneteket a remény!

Szabó Virág
további cikkek
A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban A civil szervezetek szoknyájának esete a politikai kampányban Sok családban van egy olyan távoli rokon, akivel bár tagadhatatlan a vérségi kapocs, mégis annyira kellemetlen a jelenléte, hogy dugdosni kell az esküvőkön, vagy minél távolabb ültetni az asztalfőtől a családi összejöveteleken. Valami ilyesmi érzése van az embernek akkor is, amikor az ellenzéki politikusok választási plakátjai jönnek szembe az utcákon. A pártlogók ugyan kötelező jelleggel szerepelnek rajtuk, de távolról mintha csak elmosódott légypiszkok lennének, helyette a manapság oly divatos „civil” formációt hirdetik. De vajon honnan ered a civilség vélt ereje a politikában és miért jó elbújni a szoknyájuk mögé? Véleménycikk a kampányplakátok vizuális csiklandozásáról. 2024. május 27. 16:41 ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   2024. május 19. 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.