Május 10-11-én a Hungexpo – Budapest területe ad otthont a világ legrangosabb séfversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének.
A Bocuse d’Or Europe több, mint egy fontos állomás a 2017-es lyoni Bocuse d’Or világdöntő felé vezető úton. Olyan esemény, amelyre elszánt és lelkes európai séfek gyűlnek össze, hogy a világon egyedülálló megmérettetésen vegyenek részt. A legutóbbi európai döntőt Stockholmban rendezték, most pedig Bécset és Londont nyomta le Budapest, hogy itt tartsák a kontinens-válogatót.
Idén Budapesten több ezer szurkoló buzdítása mellett 20 séf fogja tudása és tehetsége legjavát nyújtani. Az izlandi, norvég, osztrák, spanyol, német, belga, olasz szakácsok közt egy magyar, Széll Tamás, a budapesti Michelin-csillagos Onyx étterem chefje vívta ki az indulás jogát. A szakácsoknak 5 óra 35 perc áll majd rendelkezésére, hogy a vad és a kecsege témája köré épített versenyen elkápráztassák a zsűrit.
Taste of Hungary a SVÉT-tel
Az esemény rangját jelzi, hogy a Bocuse d’Or versenyeken jellemzően minden szakács országából érkeznek szurkolók, akik a helyszínen buzdítják kedvenceiket - síppal, dobbal -, akár egy focimeccsen. A rendezők 4-5000 vendéget várnak Budapestre.
A hírüket hallva a Bocuse d’Or Europe francia szervezői a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) nevű étterem-csoportosulást hívta meg, hogy főzzen a Taste of Hungary szektorban szurkolóknak. A SVÉT két tagja, a Chianti Étterem, és a Baricska Csárda a csopaki Jásdi Pincével készül az éhes szájaknak.
A menük:
Chianti Étterem:
Tokhalfilé harcsakolbászos rakott burgonyával, lestyánnal
Jásdi Lőczedombi olaszrizling 2015
Baricska Csárda:
Szarvasgombás vaddisznógombóc, zöldfűszeres házi széles metélttel
Jásdi Ranolder Vörös 2012
Gourmet Fesztivál
A Bocuse d’Or Europe-pal nem ér véget a két étterem jövő heti vendégszereplése, ugyanis rögtön másnap, május 12-én kezdődik a hazai gasztronómiai fesztiválok egyik csúcsrendezvénye, a budapesti Gourmet Fesztivál, ahol idén már ötödik alkalommal vesznek részt- ám nem egyedüliként a városból, hiszen a Villa Medici étterme is készül fogásokkal. Ott a hal-és vadételek lesznek főszerepben.
Címlapfotó: Bocuse d’Or