Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Facebookon írják újra a Hamletet

2016. május 24. 11:13
A közösségi oldal a színtere az első online magyar színdarabnak.

Az elmúlt években rengeteg jópofa kezdeményezés született, amely arra alapozott, hogy a Facebook világába ültette át a klasszikus magyar költészet legnagyobb alakjait vagy éppen a rocktörténelem híres előadóit. A közösségi média a színházak életében is mindennapos szereplő, mégsem vetődött fel az ötlet, hogy az online felület szolgáljon egy színdarab platformjául. Eddig.

Május 16-án indult az a többhetes, május 31-ig tartó Facebook projekt, amely a Hamlet történetét meséli újra a szereplők profiljain keresztül. A terv az volt, hogy ne csak egyszerűen végigolvassuk, milyen lenne, ha a shakespeare-i alakok a Facebookon bonyolítanák le családi és szerelmi drámáikat, hanem mi is legyünk részesei a darabnak. Az oldalt kedvelő és a szereplőket követő érdeklődők egyrészt megismerkedhetnek a Hamlet cselekményével, másrészt maguk is kommenteket fűzhetnek megnyilvánulásaikhoz, amivel aktívan alakíthatják a cselekményt. Így aztán bátran adhatunk tanácsot Hamletnek, hogyan döntsön halott apja szellemének kérését illetően, megdorgálhatjuk Claudiust, vagy éppen vigasztaló üzenetet küldhetünk Opheliának.

Ez a fajta interaktivitás persze azt is jelenti, hogy a történet egészen új fordulatokat vesz. Mi van például, ha valaki megsúgja Poloniusnak, hogy Hamlet meg akarja ölni? Vagy ha Ophelia öngyilkosság helyett inkább a pszichológust, netán a Hamlet által javasolt kolostort választja? Az online színdarabban éppen ez a jó, hogy új választási lehetőségeket ad, ami akár a darab kimenetelét is befolyásolhatja.

A Hamlet-online előhívói a SzínMűVeletek, azaz a Színház- és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor osztályának tagjai, akik elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani ezzel a rendhagyó drámával. A 7óra7 blog szerzői egy hosszabb interjút is készítettek a program koordinátoraival, Lakatos Dórával és Zewde Eszterrel – ha érdekli, ITT tudja elolvasni.

Bertalan Melinda

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.