2020. május 25. // Orbán névnap

Uhut engedtek szabadon az állatkert munkatársai

2016. május 26. 9:25
Veszprémi Állatkert
zoo
Figyelemre méltó tenyésztési sikerekkel büszkélkedhetett a Veszprémi Állatkert az elmúlt időszakban. Az elmúlt egy évben három fokozottan védett uhu cseperedett fel az állatkertben.

A Veszprémi Állatkert munkatársai a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve figyelhették meg, ahogy szállító ládájukból szárnyra kelnek ezek az impozáns madarak. Az állatkertben 2015. tavaszán kelt és sikeresen felnevelkedett 3 nagy fülesbagoly természetvédelmi szempontból igen jelentős, Magyarországon fokozottan védett. Ezért a hazai természetvédelem számára nagy jelentőséggel bír ennek az értékes madárfajnak a természetnek történő visszaadása.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, Pongrácz Ádám és Kleszó András természetvédelmi őrök segítségével választották ki az elengedésre megfelelő helyet. Elmondásuk szerint sikeresen telepíthető madárról van szó, így nagy örömmel fogadták az uhukat.
A Bükk alján, Tibolddaróc község határán, egy tradicionális költőhely közelében engedték szabadjára a madarakat. A kiválasztott terület természetközeli állapotú élőhelyei megfelelő otthont biztosítanak az uhu számára. A zárt erdőtömbök perem részei, a sziklafalak, felhagyott bányák kedvelt területei ennek a ragadozó madárnak, valamint táplálék és fészkelési lehetőség is bőven a rendelkezésére áll. Magyarországon e jelentős természetvédelmi értékű, fokozottan védett fajból a Bükk hegységben jelenleg 8-10 pár fészkel. Állományuk stabil, kis mértékben növekszik.

A Veszprémi Állatkert sikeresen összeállt uhu tenyészpárja idén tavasszal is meglepte egy uhufiókával az állatkertészeket. Az állatkert munkatársai bíznak benne, hogy az egymás mellett élethosszig kitartó uhupár jövőre is uhufiókával büszkélkedhet.

zoo
vehir.hu

További cikkek

Ismét nyitva az állatkert
Ismét nyitva az állatkert
Korlátozások mellett ugyan, de ismét várja a látogatókat a Veszprémi Állatkert.
Egy kattintással állatkertté változhat otthonunk
Egy kattintással állatkertté változhat otthonunk
Bár a Veszprémi Állatkert a járvány elleni védekezés miatt jelenleg zárva tart, a legújabb akciójuknak köszönhetően könnyen testközelbe kerülhetünk az egzotikus állatokkal. Elindult a ZOOnline kezdeményezés Veszprémben, aminek szlogenje: Otthonról is az igazi.
Újabb bébibumm az állatkertben
Újabb bébibumm az állatkertben
Új lakóval gazdagodott a Veszprémi Állatkert, ráadásul a most született szélesszájú orrszarvú nem csak az országban, de Európában is ritka lakója az állatkerteknek. A kölyköt pár hét múlva a nagyközönség is megnézheti, nekünk viszont sikerült exkluzív képeket készíteni az első lábra állásról.
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz úgy viselkedik, mint egy gyerek, csak ő egy kismajom
Bendegúz a dzselada páviánkölyök a Veszprémi Állatkert legújabb lakója – lenne, ha jelenleg nem gondozójának saját lakásában cseperedne, teljesen átszabva a mindennapi rutint. Pótmamájával együtt találkoztunk Bendegúzzal, hogy megtudjuk, milyen az, amikor egy kis majom bekerül egy család életébe.
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Újévi derékbőség-mérés és centizgetés az állatkertben
Januárban mindenki számot vet: mennyit gyarapodtunk az elmúlt évben, hány lyukkal kell lazábbra venni a nadrágszíjat… Nincs ez másként a Veszprémi Állatkertben sem.
2020. május 25. // Orbán névnap