Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emlékmű a hallgatói alapítványoknak

2016. május 30. 22:52
A veszprémi ifjúság, a hallgatói élet legfontosabb segítői voltak az elmúlt évtizedekben a hallgatói alapítványok. Működésük emlékére hétfőn szobrot avattak a Pannon Egyetemen.

Az, hogy egy egyetem – és tágabb értelemben véve az egyetemnek helyet adó város – mennyire tud pezsgő életet kínálni a hallgatóinak, mennyiben tudja segíteni őket a pályafutásuk során, sok esetben nem is magától az egyetemtől függ, hanem az önkéntesen szerveződő hallgatói alapítványoktól.

Szonda TamásSzonda Tamás

Veszprémben három ilyen kiemelkedő alapítvány is létrejött: az immáron 20 éves Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány (VEHA), a 10 éves Veszprémi Egyetem Civil Szerveződéseiért Alapítvány (VECSA) és a 14 éves Várfok Alapítvány. Az öntevékeny csoportokból kinőtt három alapítvány 1996 és 2016 között a hallgatói élet legfontosabb külső finanszírozói, gyakran ötletadói és mentorai voltak az igényes és tartalmas kulturális és hagyományápoló eseményeknek, az öregdiákok alumni programjainak, miközben rengeteget tettek a hallgatói élet minőségének javításáért.

Olyan időszakban jöttek létre ezek az alapítványok, amikor az országban még alig akadt belőlük. De már akkor is mertek nagyot álmodni, mint a VEHA, amely azt a célt tűzte ki létrejöttekor, hogy finanszírozza a hallgatói élet legnagyobb eseményének számító VEN-t, és aktív részesévé válik a civil szektornak. Erőfeszítéseik révén sikerült egyre előrébb lépni: megteremteni az informális oktatás kereteit, szakesteket szervezni, forrást biztosítani az egyesületeknek, rendezvényeknek, elindítani a Karrier Irodát, bevezetni az önkéntességet.

Olyan közösségek jöttek létre akkoriban, amelyek ma már alig léteznek, az alapítványok mégis letéteményesei voltak annak, hogy a hallgatók nyomot hagyjanak az egyetem életében

– emlékezett vissza a VEHA működésére Szonda Tamás kuratóriumi elnök.

Jobbra Gadár LászlóJobbra Gadár László

A hallgatói élet meghatározó szereplője volt a VECSA is, melynek nevéhez kötődik például az öntevékeny körök támogatása, a város ifjúsági csereprogramja, melynek keretében 2013-ban 8 ország 100 hallgatója találkozhatott és ismerhette meg egymás kultúráját.

A Várfok Alapítvány pedig annak fontosságát is felismerte, hogy közelíteni kell egymáshoz az egyetemi és a városi ifjúságot. Folyamatosan keresték a kapcsolatot a fiatalokkal, létrehozták a Veszprémi Ifjúsági Házat, Ifjúsági Koncepciót dolgoztak ki a városban, megalapították a Veszprémi Ifjúsági Kerekasztalt, segítették a lakásotthonban nevelkedő fiatalokat – mesélt az alapítvány történetéről Gadár László kuratóriumi elnök.

A szervezetek idővel egyre inkább városi, megyei, majd országos szintre léptek, csúcsidőszakukban azonban együttesen közel 60 millió forintot támogatást szereztek az egyetemnek. Több évtizedes működés után az alapítványok most mégis elköszönnek.

Gadár László, Janzsó ÁdámGadár László, Janzsó Ádám

„Szomorú pillanat ez, de egyben öröm és büszkeség is van bennünk, hiszen

a célunkat, hogy a veszprémi ifjúsági életet javítsuk, sikerült elérnünk.

A jövőben pedig remélhetőleg azt is sikerül felismerni, mekkora szükség van ezekre az alapítványokra, a most zajló felmérések során kinyerni a tudást a régiókból, majd átadni ezt a tudást az újonnan induló szervezeteknek, és egy interaktívabb kapcsolatot kialakítani a megye, a város és az ifjúság között” – fogalmazott Janzsó Ádám, a NEA – Új nemzedékek jövőjéért kollégium alelnöke és a Várfok Alapítvány egykori munkatársa.

Nem marad nyom nélkül azonban a három leköszönő alapítvány tevékenysége sem: Raffay Béla szobrászművész különleges szobrot készített, melyen a szervezeteket egy-egy egybefonódó kör, a Pannon Egyetemet pedig egy gránitkő szimbolizálja. A hétfőn felavatott Veszprémi Hallgatói Alapítványok Emlékszobra az egyetem „A” épülete mögötti, sokak által kedvelt parkos részen kapott helyet, örök emlékként szolgálva a jövő alkotó nemzedékének, s jelezve azt is, hogy összefogással mindent könnyebb megvalósítani.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.