2022. január 26.
//
Vanda névnap

Emlékmű a hallgatói alapítványoknak

2016. május 30. 21:52
A veszprémi ifjúság, a hallgatói élet legfontosabb segítői voltak az elmúlt évtizedekben a hallgatói alapítványok. Működésük emlékére hétfőn szobrot avattak a Pannon Egyetemen.

Az, hogy egy egyetem – és tágabb értelemben véve az egyetemnek helyet adó város – mennyire tud pezsgő életet kínálni a hallgatóinak, mennyiben tudja segíteni őket a pályafutásuk során, sok esetben nem is magától az egyetemtől függ, hanem az önkéntesen szerveződő hallgatói alapítványoktól.

Szonda TamásSzonda Tamás

Veszprémben három ilyen kiemelkedő alapítvány is létrejött: az immáron 20 éves Veszprémi Egyetem Hallgatói Alapítvány (VEHA), a 10 éves Veszprémi Egyetem Civil Szerveződéseiért Alapítvány (VECSA) és a 14 éves Várfok Alapítvány. Az öntevékeny csoportokból kinőtt három alapítvány 1996 és 2016 között a hallgatói élet legfontosabb külső finanszírozói, gyakran ötletadói és mentorai voltak az igényes és tartalmas kulturális és hagyományápoló eseményeknek, az öregdiákok alumni programjainak, miközben rengeteget tettek a hallgatói élet minőségének javításáért.

Olyan időszakban jöttek létre ezek az alapítványok, amikor az országban még alig akadt belőlük. De már akkor is mertek nagyot álmodni, mint a VEHA, amely azt a célt tűzte ki létrejöttekor, hogy finanszírozza a hallgatói élet legnagyobb eseményének számító VEN-t, és aktív részesévé válik a civil szektornak. Erőfeszítéseik révén sikerült egyre előrébb lépni: megteremteni az informális oktatás kereteit, szakesteket szervezni, forrást biztosítani az egyesületeknek, rendezvényeknek, elindítani a Karrier Irodát, bevezetni az önkéntességet.

Olyan közösségek jöttek létre akkoriban, amelyek ma már alig léteznek, az alapítványok mégis letéteményesei voltak annak, hogy a hallgatók nyomot hagyjanak az egyetem életében

– emlékezett vissza a VEHA működésére Szonda Tamás kuratóriumi elnök.

Jobbra Gadár LászlóJobbra Gadár László

A hallgatói élet meghatározó szereplője volt a VECSA is, melynek nevéhez kötődik például az öntevékeny körök támogatása, a város ifjúsági csereprogramja, melynek keretében 2013-ban 8 ország 100 hallgatója találkozhatott és ismerhette meg egymás kultúráját.

A Várfok Alapítvány pedig annak fontosságát is felismerte, hogy közelíteni kell egymáshoz az egyetemi és a városi ifjúságot. Folyamatosan keresték a kapcsolatot a fiatalokkal, létrehozták a Veszprémi Ifjúsági Házat, Ifjúsági Koncepciót dolgoztak ki a városban, megalapították a Veszprémi Ifjúsági Kerekasztalt, segítették a lakásotthonban nevelkedő fiatalokat – mesélt az alapítvány történetéről Gadár László kuratóriumi elnök.

A szervezetek idővel egyre inkább városi, megyei, majd országos szintre léptek, csúcsidőszakukban azonban együttesen közel 60 millió forintot támogatást szereztek az egyetemnek. Több évtizedes működés után az alapítványok most mégis elköszönnek.

Gadár László, Janzsó ÁdámGadár László, Janzsó Ádám

„Szomorú pillanat ez, de egyben öröm és büszkeség is van bennünk, hiszen

a célunkat, hogy a veszprémi ifjúsági életet javítsuk, sikerült elérnünk.

A jövőben pedig remélhetőleg azt is sikerül felismerni, mekkora szükség van ezekre az alapítványokra, a most zajló felmérések során kinyerni a tudást a régiókból, majd átadni ezt a tudást az újonnan induló szervezeteknek, és egy interaktívabb kapcsolatot kialakítani a megye, a város és az ifjúság között” – fogalmazott Janzsó Ádám, a NEA – Új nemzedékek jövőjéért kollégium alelnöke és a Várfok Alapítvány egykori munkatársa.

Nem marad nyom nélkül azonban a három leköszönő alapítvány tevékenysége sem: Raffay Béla szobrászművész különleges szobrot készített, melyen a szervezeteket egy-egy egybefonódó kör, a Pannon Egyetemet pedig egy gránitkő szimbolizálja. A hétfőn felavatott Veszprémi Hallgatói Alapítványok Emlékszobra az egyetem „A” épülete mögötti, sokak által kedvelt parkos részen kapott helyet, örök emlékként szolgálva a jövő alkotó nemzedékének, s jelezve azt is, hogy összefogással mindent könnyebb megvalósítani.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen
Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be.
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem
A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben.
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Tématerületi Kiválósági Program 2020 keretében valósul meg a Pannon Egyetem környezetvédelmi és nanotechnológiai projektje
A Pannon Egyetemen 2020. augusztus 1. és 2021. július 31. között valósul meg az a pályázati program, amely a környezeti változások légkörre és felszíni vizekre gyakorolt hatásával, valamint funkcionális nanoanyagok és szenzorok alkalmazásorientált kutatás-fejlesztésével foglalkozik. A projekt a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (TKP2020-IKA-07) Intézményi Kiválóság alprogramja keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivataltól 700 000 000 Ft forint támogatást kapott.
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
Top 10-ben a Pannon Egyetemen végzettek fizetése
A Figyelő Felsőoktatási Rangsor 2021-es kiadásából kiderült, mely intézményekben végzett friss diplomás munkavállalók havi bruttó átlagjövedelme a legmagasabb. A Pannon Egyetem az országos összevetésben a hatodik helyet érte el.
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Megerősítette kapcsolatát a Pannon Egyetem és a Tungsram
Új együttműködési megállapodást írtak alá a Pannon Egyetem és a Tungsram vezetői – az intézmény és a cég szorosabbra fonja együttműködését a jövőben.