Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
18°C

Majd abbahagyja? Nem, nem fogja

2016. június 28. 23:35
David Fincher Holtodiglanja nem csak annak kötelező, aki szeretné, ha két és fél órán keresztül az idegein táncolnának, hanem annak is, aki szeretne egy kicsit belelátni, milyen is csapdába esni egy rossz kapcsolatban.

Nem egy friss, idei filmről beszélünk, de az üzenet aktuális. Az érzelmi zsaroláson, beteges féltékenységen és bizalmatlanságon, manipuláción alapuló kapcsolatok száma ugyanis több az egynél. Ez pedig több annál, mint amennyinek lennie kellene.

A történet szerint Amy és Nick találkozásakor rögtön fellobban kettőjük közt a szikra, ezt pedig ugyanolyan biztató fejlemények követik. Minden jel arra mutat, hogy házasságuk boldog és kiegyensúlyozott. Egy nap azonban Amy eltűnik, átrahagyott naplójából pedig hamar kiderül: csak a felszínen voltak rendben a dolgok. Az elviselhetetlenül sok feszültséget tartalmazó film előrehaladtával a fekete kezd fehérré válni (és fordítva) míg végül senki nem lehet biztos abban, ki a bántalmazó és ki az áldozat.

Ezzel pedig lépjünk is ki a fikcióból a való életbe. Azt ugye senkinek nem kell elmondani, hogy minden relatív. Aki bennragadt egy rossz kapcsolatban, annak nem igazán segít, ha azt mondják neki: „Hagyd ott.” Nyilván ez a leginkább ésszerű döntés. DE. Egy ilyen viszonyban semmi nem ésszerű vagy logikus, és jó eséllyel a bántalmazott félnek rengeteg veszítenivalója van. Legalábbis ő így érezheti, mert – teszem azt – partnere tudatosan építi le az önbecsülését és elszakítja a barátaitól és a családjától.

Sőt arra is bőven akad példa, hogy egy húsz évig prímán működő házasságban egyszer csak bekattan az egyik fél. Évtizedeket éltél le valakivel, akire a másik feledként tekintesz, aki gyerekeket szült neked, vagy te adtál neki gyermekeket és egyszer csak minden előzmény nélkül elcsattan egy pofon vagy talán több is. Aztán megígéri, hogy soha többé nem tesz ilyet, sír és térden csúszva könyörög neked. Mit teszel? Megbocsátasz, mert meg akarsz. Mert hinni akarsz neki és amúgy is ne izgassuk fel a gyerekeket és ne legyenek kellemetlenek a családi ünnepek a válás miatt. Talán még oda is eljutsz, hogy elhiteted magaddal: megérdemelted, te provokáltad ki.

Nincs könnyű dolgunk ismerkedés során, a párkapcsolati pszichopaták ugyanis eleinte általában a legfigyelmesebb, legmegértőbb és legelbűvölőbb hódítók. A gyanús dolgok azonban hamar felszínre bukkannak. Ilyenkor egyet lehet tenni: menekülni. Hiszen amint érzi a partner, hogy egyre többet engedhet meg magának, mert nem ütközik ellenállásba, meg is fogja tenni. Tény. Egy ilyen kapcsolat nem lesz jobb, az ilyen ember pedig nem fog megjavulni, ugyanis beteg. Irracionális félelmekkel és tévképzetekkel van tele az agya. Magában nem biztos, önmagával szemben elégedetlen, ezáltal pedig olyan szintű frusztráció gyülemlik fel benne, amit máson kell levezetnie. Nyilván azon, aki hagyja.

A bántalmazó fél minden életkedvtől, önbecsüléstől, szociális kontakttól megfosztja „áldozatát”, akinek a kapcsolat nem önfeledt boldogságot jelent, csupán szolgaságot és megfelelési kényszert. Átkozottul nehéz kilépni egy ilyen viszonyból, és még ha sikerül, akkor is életre szóló lelki sebeket okozhat, de a lényeg ugyanaz: ki kell lépni.

Szabó Virág
további cikkek
,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Dóri ,Hogyan legyél influencer' gyorstalpaló Marketing szempontból a legjobb fogás az élő szövet reklámtábla-ipar, amikor az ész és a tehetség nem kell, hogy párosuljon se egymással, se semmi egyébbel.   tegnap 22:05 Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Nem minden vadállat férfi, de minden férfi… Rendkívül furcsa, provokatív kérdést tett fel hét nőnek nemrégiben egy népszerű, külföldi tiktoker. A kérdés így szólt: inkább egy medvével, avagy sokkal inkább egy idegen férfival találkoznának egy elhagyatott erdőben? 2024. május 12. 21:18 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.