Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ez nem KRESZ, hanem józan ész kérdése

2016. július 18. 12:49
Lassan járj, tovább érsz – tartja a mondás. Néha viszont abba is bele lehet halni, ha megáll az ember.

Épül-szépül a nyolcvankettes út, ez azonban azzal jár, hogy néha munkagépeket kell kerülgetni, és időnként jelzőőrök irányításával félpályán halad a forgalom – ez pedig torlódáshoz vezet. Több kilométeres torlódáshoz – a múlt héten jó húsz percen át rostokoltam két és fél kilométerre az átengedőponttól, és messze nem én voltam az utolsó a sorban (nem tartozik a cikk fő témájához, de ha már itt tartunk, megemlítem: talán okosabban is lehetne szervezni a forgalomirányítást).

Munkagépeket kell kerülgetni a 82-esenMunkagépeket kell kerülgetni a 82-esen

Egy ilyen torlódás közben figyeltem fel egy józan ésszel nehezen feldolgozható forgalmi helyzetre. A 82-es utat ugyanis vasúti sín keresztezi néhány száz méterre attól a ponttól, ahol a múlt héten zajló munkálatok miatt feltartóztatták a forgalmat, a kocsisor pedig, mint már említettem, ennél bőven hosszabb volt.

Gondolom összerakták már, hova akarok kilyukadni: volt, aki az előtte haladóra szorosan felzárkózva a vasúti kereszteződésben állt meg, és természetesen a mögötte haladó is szorosan felzárkózott, nehogy lemaradjon valamiről.

Emberünk azzal szembesült, hogy ott ül egy autóban, ami a vasúti sínen parkol, és se előre, se hátra nincs mozgástere, hogy szorult helyzetéből kimenekülhessen. Azt is említettem már, hogy jó húsz percet vártam, mire a jelzőőrök megfordították a forgalom irányát – a forróságban szenvedtem, mint a kutya, de annyira biztosan nem izzadtam, mint az, aki ezt a húsz percet a vasúti kereszteződésben üldögélve töltötte.

Vasúti kereszteződés a 82-esen, EplénynélVasúti kereszteződés a 82-esen, Eplénynél

Valódi veszélyben egyébként valószínűleg akkor sem lett volna, ha jön a vonat: Győr irányából olyan közel van a zirci vasútállomás, hogy a szerelvénynek nem lett volna ideje és lehetősége annyira felgyorsítani, hogy ne tudjon időben megállni, Veszprém felől pedig egy majdnem 3,5 kilométeres egyenes szakasz vezeti rá a vonatot a kereszteződésre, így a mozdonyvezetőnek bőven lett volna ideje reagálni a helyzetre. A Veszprém-Győr vonalon közlekedő vonatok amúgy sincsenek olyan műszaki állapotban, hogy gyorsnak nevezhető tempóra legyenek képesek (valószínűleg ezek a kocsik azért vannak még működőképes állapotban, mert utasok híján nincs, aki amortizálja őket).

Az elmúlt napokban a készülőfélben lévő új KRESZ kapcsán felmerült, hogy minden autósnak újra le kellene vizsgáznia. Nem tudom, mennyi értelme lenne: a szabályok ismerete nem sokat ér, ha hiányzik a józan paraszti ész.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt 239 Veszprém vármegyei autós akadt fent a rendőrség múlt heti akciójában gyorshajtás miatt A rendőrség közzétette a múlt heti nagyszabású akciójának eredményeit, amiben elsősorban gyorshajtókra vadásztak Veszprém vármegye útjain is. 2024. április 24. 11:29 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.