Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
13°C

Több száz forradalmárt juttatott fegyverhez 1956-ban

2016. augusztus 22. 13:38
A Veszprémben élő, tavaly Svájcból visszatérő 93 éves Arnóczky Pál az egyik legmagasabb állami kitüntetést, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét vette át augusztus 19-én a Stefánia Palotában. Hétfő délelőtt Veszprémben köszöntötték.

A Békés-megyei születésű Arnóczky Pált a városvezetés részéről Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte a jelenlegi lakhelyéül szolgáló veszprémi Életöröm Idősek Otthonában.

Arnóczky Pálnak kalandosnak mondható élete volt, a világháború ideje alatt négy évet töltött szovjet hadifogságban, 1956-ban pedig egy zuglói fegyvergyár felnyitásával juttatott több száz forradalmárt fegyverhez, aminek „természetesen” később következményei is lettek. Svájcba volt kénytelen menekülni.

Egészen biztos, hogy az állami kitüntetés annak bizonyítéka, hogy a magyar nép mindig fejet hajt azok előtt, akik az üldözötteket és elnyomottakat segítették- mondta Némedi Lajos, aki szerint Arnóczky emberségből is példát adhat az egész világ számára.

Nem egyszerű megszerezni a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét, Arnóczky Pál esetében sem volt ez másképp. Amikor felterjesztették, a Külügyminisztérium, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és a svájci biztonsági szervek is alaposan utánanéztek Arnóczky múltjának, ám mindent rendben találtak.

Kalandos életút

„Arnóczky Mátyás Pál szegény sorsú Békés megyei családban született 1923. február 24-én. A kiváló tanuló fiút a tanító rábeszélésére polgári iskolába íratták, akinek kivételes érzéke volt az elektronikához, telefonműszerész lett. 1943 őszén besorozták katonának. Szovjet hadifogságba került, ahonnan 1947 nyarán szabadult.

1949-ben belép a Honvédségbe. Híradó tiszti iskolát végez, főhadnagyi rendfokozatot kap, mint rádiótechnikai tanár oktat. 1953-1956 között a Műegyetem esti tagozatának hallgatója, itt szerez diplomát és itt is előad. 1954-ben századosi rendfokozatot kap és főtanári kinevezést.

A ZMKA (Zrinyi Miklós Katonai Akadémia- a szerk.) rádiótechnikai tanszékén valamint a Műegyetemen magas színvonalon tanította hallgatóit az 1956-os forradalom kitöréséig. Mint a ZMKA forradalmi tanácsának alelnöke, a Műegyetem forradalmi bizottságának tagja emberéletek sorát mentve kiemelt érdemeket szerzett az Akadémia és a Műegyetem hallgatói körében 1956 tisztaságáért és dicsőségéért. Önéletrajzi munkájában erről -amelyet hamarosan kiadnak könyv formájában -, nagy erővel ír.

A megtorlás elől Svájcba menekül. Távollétében lefokozzák, életfogytiglanra ítélik. Az emigrációban is folytatja tanulmányait, Zürichben újabb egyetemi diplomát (ETH) szerez. Családot alapít, példásan él.

Arnóczky szívesen mesélt életéről a sajtónakArnóczky szívesen mesélt életéről a sajtónak

Az emigrációban ’56-os barátaival tovább tartja a kapcsolatot. Kutató, fejlesztő mérnökként pályáját új tudományos találmányok (elektronikai, vasúttechnikai, mélytengeri olajfúró berendezések tervezése, kivitelezése stb.) sora fémjelzi, amellyel öregbítette Magyarország hírnevét is. Adományaival segítette a magyar katonai és polgári tanintézeteket.

1991-ben rehabilitálják, visszakapja rendfokozatát. 1992-ben előléptetik, nyugalmazott mérnök őrnaggyá, majd a forradalom 50. évfordulója előtt nyugalmazott mérnök ezredessé.

2015-ben a szülőhaza szeretete és felerősödő hiánya miatt végleg hazatér Svájcból, és Veszprémben az Életöröm Idősek Otthonába költözik, ahogy hangsúlyozza, mindenképpen magyar földbe szeretne majd nyugalomra lelni”- állt a laudációjában.

A hétfői köszöntésen azt mondta, szereti Veszprémet, és reméli, hogy hosszú, szép életet fog még itt eltölteni. Egyik legfontosabb feladatának 1956 tisztaságának megőrzését tartja.

Ge. Á.
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. tegnap 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.