Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
14°C

Csúcstechnológiát képviselő fejlesztés a Pannon Egyetemen

2016. szeptember 16. 10:04
A Pannon Egyetem a GINOP-2.3.3-15-2016-00015 azonosító számú pályázat keretében a csúcstechnológiákra épülő növénytudományi tudás- és szolgáltató központ K+F infrastruktúrájának fejlesztésére nyert támogatást. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 902,37 millió forint, a támogatás intenzitása a projekt elszámolható költségeinek 100 %-a. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Széchenyi 2020 program keretében. A projekt hivatalosan 2016. június 1-én indult és a tervezett beruházások, K+F infrastruktúra fejlesztések előreláthatólag 2019. május 31-ig befejeződnek.

A projekt alapvető célkitűzése, hogy a nagy hagyományokkal rendelkező keszthelyi Georgikon kutatóbázisa és K+F eszközrendszere felzárkózhasson a XXI. század nemzetközi tudományos kiválósági műhelyektől alapvetően elvárt műszaki színvonalhoz. A fejlesztések komplex, egymásra épülő elemeket és modulokat is tartalmaznak a kutatásoknak teret biztosító épületek-, kísérleti üvegház-, kiszolgáló létesítmények felépítésétől, a mezőgazdasági jellegű gépek, automatizált berendezések, különböző K+F eszközök, kémiai analitikai műszerek, biológiai anyagvizsgálati és molekuláris genetikai eszközök beszerzéséig.

A növénytudományi kutatások infrastruktúrájának megvalósuló fejlesztése a korszerű molekuláris biológiai, biotechnológiai módszerekkel megalapozott növénynemesítés révén lehetővé teszi, a növényi betegségekkel és kártevőkkel szembeni rezisztenciát magukban hordozó, szaporítóanyagok előállítását, amely az alacsony környezeti terheléssel járó új termesztéstechnológiai és növényvédelmi eljárások kidolgozásával párosulva hozzájárulnak a nagy hozzáadott értékű egészséges és helyi élelmiszerek előállításához, azok piacra jutásához.

Az elnyert támogatással összefüggésben 7 új kutató alkalmazása került megtervezésre, akik számára lehetőség nyílik modern eszközökkel történő tudományos munkába való bekapcsolódásra, támogatva ezáltal kutatói életpályájuk kiteljesedését.

A fejlesztés megteremti a nagy nemzetközi kutatási hálózatokhoz történő kapcsolódás lehetőségét is, valamint nemzetközi K+F+I pályázatok pénzügyi forrásainak sikeresebb elérését, lehívását.

A projekt kifejezett célja az innovációban érdekelt hazai agrár- és élelmiszeripari vállalkozások K+F szolgáltatási igényeinek kiszolgálása, beleértve a kis- és középvállalkozásokat is.

Végül, de nem utolsó sorban a támogatásból megvalósuló projekt pozitív hatást fogy gyakorolni a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának tudományos kisugárzására, mind regionális-, mind nemzetközi dimenzióban.

vehir.hu
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen Lezárult Az Uniós támogatással megvalósult átfogó INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI PROJEKT A Pannon Egyetemen A Pannon Egyetem 2016-ban az EFOP-3.6.1-16 „Intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztések” elnevezésű konstrukció keretében sikeresen pályázott és nyert el 955 779 039 forint vissza nem térítendő támogatást az EFOP-3.6.1-16-2016-00015 azonosító számú és „A Pannon Egyetem átfogó intézményfejlesztése az intelligens szakosodás elősegítése érdekében” című projekt megvalósítására. 2022. augusztus 3. 11:03 Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Kamerákkal felszerelt gép válogatja a hulladékot az egyetemen Hulladékválogató berendezést szerzett be a Pannon Egyetem kutatási célokra. A készüléket csütörtökön mutatták be. 2021. november 26. 12:15 Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem Virtuális nyílt napokat tart a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem 2021. február 3-án, szerdán újabb virtuális nyílt nap rendezvénnyel segíti az érdeklődőket a döntésben. 2021. február 2. 12:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.