Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
16°C

A férfivá válás fázisai: halálugrás a toronyból, aztán bőrhasogatás

2016. szeptember 16. 19:58
A modern világban fiúból férfivá válni kiváltság. Elvégre is, mennyivel kellemesebb kissé kótyagos és másnapos fejjel ébredve tudatosítani magunkban, hogy megértünk, mint mondjuk egy harmincméteres bambusztoronyból kizuhanni a bokánkra kötözött indával?

Míg az erősebbnek mondott nemnek a világ ezen felén elég bemutatnia a személyi igazolványát, hogy bizonyítsa, jogilag felnőtt férfinak számít, a civilizációtól elzártabb népek fiú tagjainak már kicsit keményebb próbákat kell kiállniuk, mint felvállalniuk esetlegesen nem túl jól sikerült fotójukat a kis plasztikkártyán.

Valószínűleg ők azok, akik az Arnold van Gennep által megalkotott átmeneti rítusok fogalmát pontosabban körül tudnák írni, mint mi, éppen azért, mert a saját bőrükön tapasztalják meg őket – időnként szó szerint.

Átmeneti rítusok alatt mindazokat a fontos mérföldköveket és a hozzá tartozó szokásokat értjük, amelyek lelkileg is átvezetnek életünk egyik fontos szakaszából és szerepéből a másikba: ilyenek a gyermek születéséhez tartozó rítusok, a lakodalomhoz, temetéshez fűződő szokások, vagy éppen a felnőtté, nővé-férfivá válás rítusai. Az persze nem csoda, ha nálunk a kifejezés hallatán a legtöbben úgy néznek, mint borjú az új kapura, és nem azért, mert nem voltak ilyen jellegű társadalomtudományi tanulmányaik. Hanem mert nálunk egész egyszerűen nem élnek olyan élesen ezek a szokások.

Nem úgy az előbb emlegetett civilizálatlan törzseknél, ahol nem érik be annyival a férfivá avatást, hogy 18 évesen apu meghív egy felesre a kocsmában, megtanít borotválkozni, vagy hogy a haverok elismerően hátba veregetnek, miután elújságoljuk, hogy megvolt az első szexuális élmény.

A Csendes-óceáni Vanuatu szigetén például a fiatal srácoknak egy nem mindennapi bungee jumping során kell bizonyítaniuk. A falu lakói építenek egy 30 méter magas tornyot bambuszból, amiből aztán az ifjaknak ki kell vetniük magukat egy lábukra csavart indával. A bökkenő csak az, hogy a játék arra megy ki, hogy a földhöz minél közelebb álljon meg a fejük, az inda pedig csöppet sem rugalmas. Kibúvó pedig nincs, mivel az a családra nézve nagy szégyen: vagy ugrasz magadtól, vagy apu penderít ki a toronyból.

Nem kevésbé „szórakoztató” az érettségi vizsga a pápua új-guineai krokodil törzs tagjainál sem. A férfivá avatás részeként a fiúk bőrét éles pengékkel hasítják fel, így készítik el a krokodilmintás hegtetoválásaikat. Mondanom sem kell, a folyamat egyáltalán nem veszélytelen, noha az Origo beszámolója szerint az egészben van valami meghitt, ahogy a törzs tagjai gondoskodnak a fiúkról.

Spártáról annak idején megtanultuk az iskolában, hogy a katonai arisztokrácia uralmának és a ’tűrj és csináld’ nevelési elvnek köszönhetően kiváló harcosokkal bírt. Persze ez valószínűleg azért is volt így, mert a kevésbé jókat kiselejtezték: az ifjú titánok képzése tíz évig tartott, majd azzal vizsgáztatták őket, hogy egy késsel ellátva kiküldték őket pár napra a rabszolgákkal zsúfolt terepre, akik nyilván alig várták, hogy az istenek kegyeibe ajánlhassák a srácokat.

Egyébként nem csak a spártaiak voltak híresek a drasztikusságukról: az Algonquin indiánok egész egyszerűen egy durva kábítószert adnak a fiataloknak, ami elfelejteti velük a gyerekkori emlékeiket. És néha az egész életüket… Az ausztrál őslakosoknál pedig a férfivá avatás egyenlő volt a fogkiveretéssel. Egy kővel...

Ki-ki döntse el, hogy melyik verzió a rosszabb: ez, vagy mondjuk az Amazonas melléki őslakos törzs beavatási rituáléja, ahol a fiúk csak onnantól számítanak férfinak, ha felhúzzák a világ leghatalmasabb és a lódarázsénál hússzor bénítóbb csípésével bíró pisztolygolyó-hangyákkal teli kesztyűt, majd kibírják, hogy 10 percig a hangyák agyoncsipkedjék őket, aztán a 24-szeri ismétlést. Egy ausztrál kalandor két éve kipróbálta – nem lett a kedvence.

Szóval a világ egzotikusabb vidékein bizony egy kicsit komolyabban veszik a férfivé válást, aminek a fejében valószínűleg minden srác hálát rebeg, hogy az ún. fejlett világba született.

Bertalan Melinda
további cikkek
Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. tegnap 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10 Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. 2024. május 16. 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. 2024. május 16. 14:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.