Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magyar kutatók is kaptak Ignobel-díjat

2016. szeptember 24. 9:30
A tudomány citromdíját a legnevetségesebben felesleges kutatásokért ítélik oda minden évben.

Az idei Ignobel díjátadó ceremóniát a Harvard Egyetem Sanders Színházában tartották szeptember 22-én, és összesen tíz kategóriában jutalmazták a legképtelenebb tudományos kutatások elkövetőit. Bár ezt az archetípust mi főleg a brit tudósokkal azonosítjuk, az Egyesült Királyság ezúttal csak mellékszerepet kapott. Érdekesség, hogy magyar kutatók is kaptak díjat.

REPRODUKCIÓ KATEGÓRIA

A díjat a néhai Ahmed Shafik egyiptomi kutató kapta, aki azt vizsgálta, hogyan hat a szexuális életre a különböző anyagokból -poliészterből, gyapjúból - készült nadrágok viselete. Shafik elsősorban patkányokkal kísérletezett, de sikerült néhány emberi egyedet is megnyernie a programhoz. Az egyiptomi 1993-ban cikket is publikált a témában "A különböző típusú textíliák hatása a szexuális aktivitásra" címmel.

GAZDASÁG KATEGÓRIA

Mark Avis, Sarah Forbes és Shelagh Ferguson új-zélandi kutatók azért vehették át az "elismerést", mert a köveknek tulajdonított személyiségjegyek (?!) hatásait vizsgálták értékesítési és marketing szempontból.

FIZIKA KATEGÓRIA

A díjat egy magyar, svéd, spanyol és svájci kutatókból álló csoport kapta (hazánkat Horváth Gábor, Blahó Miklós, Kriska György , Hegedüs Ramón, Gerics Balázs és Farkas Róbert képviselte), akik azt kutatták, miért nem kedvelik a bögölyök a fehér szőrű lovakat, illetve miért vonzódnak a szitakötők a fekete sírkövekhez.

KÉMIA KATEGÓRIA

A díjat a Volkswagen kapta, mert megoldotta a személyautók károsanyag-kibocsátásának évszázados problémáját azzal, hogy járműveik elektromechanikus úton csökkentették a kibocsátást minden alkalommal, amikor érzékelték, hogy ezt a tulajdonságukat tesztelik. (Sajnos az autógyártónál nem szeretik az iróniát, senki nem ment el átvenni a díjat.)

ORVOSI KATEGÓRIA

A díjat a német Christoph Helmchen, Carina Palzer, Thomas Münte, Silke Anders, Andreas Sprenger csapat vehette át, mert felfedezték, hogy ha viszket a tested bal oldala, akkor csökkentheted a kínzó érzést azzal, hogy tükörbe nézel és a jobb oldaladat vakargatod (értelemszerűen fordítva is működik).

PSZICHOLÓGIA KATEGÓRIA

Egy belga, holland, német, kanadai és amerikai kutatókból álló csapatot azért díjaztak, mert a hazudozási szokásokat vizsgálták. Megkérdeztek ezer hazudozót arról, milyen gyakran füllentenek, majd ezután megpróbálták eldönteni, hogy vajon elhihetik-e a kényszeres lódítóktól kapott válaszokat.

BÉKE DÍJ

Kanadai és amerikai kutatókat díjaztak "A pszeudo-mélységű baromságok észlelése és befogadása" című tanulmányukért.

BIOLÓGIA KATEGÓRIA

A személyes kedvencem két valódi brit tudós: Charles Foster, aki kísérleti jelleggel borzként, rókaként és madárként élt az erdőben, illetve Thomas Thwaites, aki olyan művégtagokat fejlesztett ki, amellyel a lehető legjobban szimulálhatja a hegyi kecskék mozgását és életmódját. Brit tudóshoz méltóan mindketten részt vettek a ceremónián, Thwaites még a kecske-jelmezét is felajánlotta az Ignobel bizottságnak egy kiállításra.

IRODALOM KATEGÓRIA

A díjat a svéd Fredrik Sjöberg kapta háromkötetes önéletrajzi munkájáért, melynek témája a halott legyek, illetve a még-nem-halott legyek gyűjtése.

ÉRZÉKELÉS KATEGÓRIA

A díjat a japán Atsuki Higashiyama és Kohei Adachi kapták, akik azt vizsgálták, vajon a tárgyak másként néznek-e ki, ha előrehajolva, a két lábuk között visszanézve vizsgálják őket.

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.