Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

A robot az új vámpírzombi

2016. november 10. 15:35
A televíziós és mozis trendek jellemzően együtt mozognak: tíz éve a vámpírok, öt éve a zombik folytak a csapból is, most az öntudatra ébredő robotok a menők.

A mozik és a tévék is rákattantak a témára az elmúlt másfél évben. Tavaly az év egyik legjobb filmje volt az Ex Machina, amiben az Oscar-díjas Alicia Vikander alakította a gépet. A történet szerint az öntudattal rendelkező robotokat megalkotó fejlesztő egy alkalmazottja segítségét kéri, hogy kiderítse, átmenne-e alkotása a Turing-teszten?

Ex MachinaEx Machina

A Turing-teszt az Enigma kódját feltörő Alan Turinghoz kapcsolódik.* A teszt célja, hogy egy gépről megállapítsa, az képes-e olyan mértékben emberi válaszokat adni, hogy az őt tesztelő ember ne tudja eldönteni, a válasz embertől vagy géptől érkezett. Írásos kommunikációban ez könnyebben elérhető, ha egy gép kellő mesterséges intelligenciával rendelkezik, a chatfelületen adott válaszai nem sokban különböznek az emberekétől. Attól azonban még messze vagyunk, hogy olyan robotokat alkossunk, amiket szemtől szemben sem tudunk megkülönböztetni az embertől. Alex Garland filmje azokat a filozófiai kérdéseket boncolgatja, hogy képesek lehetünk-e olyan mesterséges intelligenciát létrehozni, ami megtanul érezni, ha pedig ez bekövetkezik, hogyan viszonyul egymáshoz ember és gép? Lehetünk-e szerelmesek egy gépbe, ha az valószerű személyiséggel rendelkezik? És tud-e viszont szeretni, vagy az egész csak program? És vajon mi magunk nem csak programokat hajtunk végre?

WestworldWestworld

A robotok öntudatra ébredésével két kiváló tévésorozat is foglalkozik. Az HBO-n futó Westworld valódi amerikai módjára grandiózus díszletek közé helyezte a történetet, és elsősorban a plotra koncentrál: kérdéseket tesz fel, egyre többet, és hosszas lebegtetés után időnként megválaszol néhányat, hogy ezzel még több kérdést tegyen fel – a Lost jól bevált receptjét követve (nem véletlen, hogy J. J. Abrams is ott ül a stábban). Megkonstruál egy egész világot, és a világ működésének sajátságos szabályait a néző elől is titkolva kelt feszültséget, hiszen mi magunk sem tudjuk, mire számíthatunk.

HumansHumans

A britek más utat választottak: egy skandináv sorozatot feldolgozva hozták létre a Humans című szériát, aminek már a második évada fut a Channel 4-on. Ők sokkal földhözragadtabban közelítik meg ugyanazt a kérdést, a robotokat pedig nem egy Jurassic Park-szerű rezervátumban üzemeltetik, hanem napjaink valóságában, hétköznapi családok otthonaiban ábrázolják őket. Emiatt egészen más a Humans hangulata, mint a Westworldé, itt nincsenek orgiák és tömegmészárlások, a brit sorozatokra jellemző módon az alkotók igyekeznek irodalmi mélységű kérdéseket feltenni, miközben szórakoztatnak. Az érző robotokkal kapcsolatos elméleti filozófiai feltevések mellett arra is használják az úgynevezett synth-eket, hogy tükröt állítsanak elénk, hús-vér hétköznapi emberek elé. A szereplők erkölcsi dilemmák elé kerülnek, ki jól, ki rosszabbul reagál ezekre, és a sci-fi felütés ellenére annyira hétköznapi az egész, hogy nehéz nem azonosulni a szereplőkkel.

Akit tehát érdekel a téma, szerencséje van: eldöntheti, hogy melyik megközelítés érdekli inkább, a Westworld látványos, intenzív, grandiózus világa, vagy a Humans emberközelibb, elgondolkodtatóbb, karakterközpontúbb olvasata.

* (Amúgy Turing-ról is készült film a közelmúltban Kódjátszma címmel, Benedict Cumberbatch főszereplésével.)

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? 2024. április 22. 1:29 Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.